Follow TV Tropes

Following

Nl / Toegepast Phlebotinum

Go To

https://static.tvtropes.org/pmwiki/pub/images/applied_phlebotinum.jpg
Wel, dit verklaart alles!

"Alle genoeg geavanceerde technologie is niet te onderscheiden van een volledig ad hoc plotapparaat."
David Langford, "A Gadget Too Far," als een vervolging op Arthur C. Clarke's Third Law
Advertisement:

Phlebotinum note  is de veelzijdige substantie die op iets kan worden ingewreven om een effect te veroorzaken dat een verhaal nodig heeft. Voorbeelden zijn onder andere: nanotechnologie, magische kristallen emanaties, elvenstof en groene stenen.

In essentie is het plot-brandstof. Zonder dit zou het verhaal tot een abrupt einde komen. Het is de wetenschap die de sneller-dan-het-licht apparatuur aandrijft op het ruimteschip zodat de personages ergens kunnen komen, het is de magie die de Ei-MacGuffin uitbroedt, zodat de protagonist een bedreigde soort kan redden, het zijn de vreemde dingen die onbekend zijn voor de wetenschap of magie die eigenlijk alles doen behalve de limieten en gevaren nodig voor het verhaal. De lezer weet niet hoe Phlebotinum zou werken en de makers hopen dat het niemand het iets kan schelen.

Advertisement:

Volgens Joss Whedon, tijdens het DVD-commentaar voor de pilot-aflevering van Buffy the Vampire Slayer, is de term "phlebotinum" afkomstig van Buffy schrijver (en medebedenker van Angel) David Greenwalt's plotselinge uitbarsting: "Raak de phlebotinum niet aan!", wat niets betekende. Fun Fact 

Als het phlebotinum in kwestie gewoon een fysieke substantie is met ongewone/extreme eigenschappen, dan heb je vrijwel zeker te maken met het element [[Unobtainium Onverkrijgbarium]].

Alias Handwuivium. Vergelijk Schrijverkrachten, Handwuif, MacGuffin, Deus ex Machina en 't Was een Tovenaar. Contrasteer Verkeerd Toegepast Phlebotinum. Niet verwarren met Phlebotomy.


Advertisement:

Tropes


Toegepast Phlebotinum behoord tot de Legendarische Tropes.


[Engels: Applied Phlebotinum]

Alternative Title(s): Applied Phlebotinum

Top