Follow TV Tropes

Following

Nl / Deus ex Machina

Go To

https://static.tvtropes.org/pmwiki/pub/images/godman_2061.jpg

"Toevalligheden die personages in de problemen krijgen zijn geweldig; toevalligheden die ze eruit helpen zijn valsspelen."
Emma Coats
Advertisement:

Een Deus ex Machina (uitspraak: Dee-oes eks MAH-kie-nah) is wanneer een nieuwe gebeurtenis, personage, vaardigheid of object een ogenschijnlijk onoplosbaar probleem oplost in een plotselinge, onverwachte manier. Het is vaak gebruikt als oplossing voor wat "jezelf in de hoek schrijven" genoemd wordt, waarin het probleem zo extreem is dat niets in de vooropgezette omgeving suggereert dat er een logische manier voor de personages om te ontsnappen. Als een bom zo afgaat, vindt iemand een handige bombestendinge bunker vlakbij. Als een personage in een ravijn valt, zal een vliegende robot plots verschijnen om ze op te vangen. Een minieme kans dat iets gebeurt krijgt de omstander die geen idee had waar die mee bezig was voor elkaar.

De term is Latijn voor "god uit de machine" en komt oorspronkelijk uit Oud-Grieks theater.opmerking  Het refereerde aan scenes waarin een hijskraan (machine) werd gebruikt om acteurs of standbeelden die een god of goden (deus) voorstelden op het podium neerlieten om dingen recht te zetten, vaak richting het einde van het stuk. In de meest letterlijke interpratie is dit wanneer een goddelijk figuur of macht, met alle nodige krachten die daarbij horen, arriveren om het probleem op te lossen. Een Goddelijke Ingreep hoeft echter niet altijd een Deus ex Machina te zijn of de enige manier waarop deze trope voorkomt.

Advertisement:

Merk op dat er een aantal vereisten zijn om een plotselinge verhaalontwikkeling een Deus ex Machina te laten zijn:

  1. Deus ex Machina zijn oplossingen voor een probleem. Het zijn nooit onverwachte ontwikkelingen die iets erger maken, noch plotse wendingen die alleen het begrip van het verhaal veranderen.
  2. Deus ex Machina zijn plots of onverwacht. Dit betekent dat ze niet de richting van het verhaal veranderen en ook niet als een natuurlijke of rendabele oplossing voorkomen voor de verhaallijn die ze uiteindelijk "oplossen", zelfs als ze eerder in het verhaal voorkomen, opgemerkt waren of opgezet werden.
  3. Deus ex Machina worden gebruikt om een situatie op te lossen die is afgebeeld als onoplosbaar of hopeloos. Als het probleem kon worden opgelost met een beetje gezond verstand of een andere vorm van een simpele ingreep, dan is de oplossing geen Deus ex Machina, ongeacht hoe onverwacht het mag lijken.
  4. Deus ex Machina zijn extern ten opzichte van de personages en hun keuzes gedurende het verhaal. De oplossing komt van een personage met weinig tot geen invloed op het verhaal tot aan dat moment of een gril van de natuur of karma.
Advertisement:

Het concept kwam uiteindelijk terug in de mode gedurende de vroege jaren van de filmindustrie dankzij de Hay's Code. Schurken, en iedereen die niet netjes was, mochten absoluut niet wegkomen met een misdaden. Maar, vaker dan niet zijn schurken cool. De oplossing was om de slechterik geweldig te laten zijn tijdens de film, om vervolgens een brug op ze te laten vallen in de laatste vijf minuten.

Bedenk wel, zelfs de beruchte Deus ex Machina kunnen goed behandeld worden. Plotselinge ontknopingen kunnen prima tot een tevredenstellend einde leiden - zie de gehele "Wet van X" serie van tropes: Wet van Cool, Wet van Schattig, Wet van Empathie, Wet van Lol, Wet van Grappig, Wet van Romantiek, Wet van Eng, Wet van Sexy (voor die o-zo-leuke Deus Sex Machinas), Wet van Symboliek, en vooral Wet van Drama. Duidelijke Deus ex Machina gebeuren ook regelmatig in het echte leven, aangezien de realiteit veel complexer en willekeuriger is dan de meeste fictieve versies ervan.

Zorg er alsjeblieft voor dat iets aan de criteria voldoet voordat je het toevoegt. Dit is geen plek om te Klagen Over Plotwendingen Die Je Haat.


Voorbeelden:

  • JoJo's Bizarre Adventure: In Battle Tendencies, tijdens het gevecht met de laatste van de Pillar Men, nadat Lisa Lisa is neergesabeld door Kars, waarbij ze zwaargewond raakt, en Joseph te weinig Hamon kan oproepen om een inkomend legioen aan vampieren te bevechten, komt hun redding in de vorm van de cyborg-nazi Stroheim met een legertje aan S.S. soldaten en felle u.v. lampen, samen met de special forces van de trouwe Speedwagon Foundation.


Top

How well does it match the trope?

Example of:

/

Media sources:

/

Report