Follow TV Tropes

Following

Nl / MacGuffin

Go To

https://static.tvtropes.org/pmwiki/pub/images/mcguffins.jpg
Stuk voor stuk MacGuffinsnote 

"In verhalen met dieven is het bijna altijd de ketting,
en in die met spionnen zijn het bijna altijd de documenten."

Een MacGuffin (ook wel McGuffin) is een term voor een element in een verhaal dat als plotaandrijving dient. Het heeft voor de rest geen functie. Het zal later niet nog eens verschijnen, het zal geen verband hebben met het einde, het doet helemaal niets behalve je afleiden terwijl je je afvraagt wat voor belang het zou hebben. Soms verschijnt het niet eens in beeld. Vaak is het een mysterieus pakketje/artefact/superwapen waar iedereen naar opzoek is.

Om te bepalen of iets een MacGuffin is, moet je je de volgende dingen afvragen:

  • "Is het voorwerp an sich inwisselbaar?" Als het een heel kostbaar object is, die ook vanwege die reden zo belangrijk is en niet vanwege het voorwerp zelf, dan is er weinig verschil tussen een diamant, onbetaalbaar schilderij, of exotisch standbeeld; de gebeurtenissen eromheen zouden amper veranderen. De plannen omtrent de diefstal zouden grotendeels hetzelfde blijven, de missie om het naar een bepaalde plek te transporteren zou hetzelfde blijven, etc.
  • "Is het voorwerp an zich irrelevant aan het plot?" Alle MacGuffins hebben een gigantische waarde; monetair, aanzien, historische significantie, bovennatuurlijke krachten, verloren kennis het maakt niet uit, als het maar als waardevol gezien wordt. Vaak, niet altijd, worden ze tot in detail besproken in het verhaal zodat het publiek begrijpt waarom men er zo hevig naar opzoek is. Máár deze elementen zijn niet onmisbaar voor het plot.

Als aan beide voorwaarden wordt voldaan, dan heb je te maken met een MacGuffin.

Het woord is geïntroduceerd door Alfred Hitchcock. Een van zijn scenarioschrijvers zou de naam bedacht hebben, welke hij uit een oude mop had gehaald:

Een man zit in een trein en een andere heer gaat tegenover hem zitten. De eerste man vraagt de ander wat de inhoud van een bepaald pakje is dat-ie vasthoudt, waarop de ander antwoordt: "Dat is een MacGuffin." De eerste passagier vraagt: "Wat is een MacGuffin?" "Nou," zegt de ander, "een apparaat om leeuwen te vangen in de Schotse Hooglanden." Wanneer de eerste passagier dan opmerkt dat er geen leeuwen in de Schotse Hooglanden zijn, antwoordt de ander: "Nou, dan is het toch geen MacGuffin."

Als je wilt gaan debatteren over dat je favoriete magische ding uit je lievelingsserie geen MacGuffin is, onthoud dan dat tropes hulpmiddelen zijn. Als een film een MacGuffin heeft betekent dat niet meteen dat het script slecht geschreven is, het hangt af van de mate van aanwezigheid van het object in kwestie. Soms kan het zelfs het werk verbeteren.

Hieronder een lijst van sub-tropes Opmerking: Van sommige tropes die nog niet in het Nederlands zijn vertaald, staat een voorgestelde Nederlandse variant achter de Engelse pagina. Vervang aub de Engelse naam van de onderstaande tropes zodra de Nederlandse aangemaakt is!

MacGuffins sub-tropes:

[Geen Mac Guffin Geen Winnaar]: Geen enkele kamp eindigt met de MacGuffin. Het is vernietigd, verloren, of blijkt nep te zijn.

Zoals je waarschijnlijk wel hebt gemerkt aan de vele sub-tropes, is dit een veelvoorkomende trope in fictie. Het komt dusdanig veel voor dat het een eigen pagina heeft op De Andere Wiki.

Deze trope moet je NIET verwarren met Plot-Apparaat. Echt niet. Ook niet met Heer MacGuffin uit Brave, trouwens.


Voorbeelden

Literatuur
  • Harry Potter: De Steen der Wijzen uit deel 1. Een machtig voorwerp waar Voldemort op aast, en welke de drijvende kracht is van het eerste boek, maar uiteindelijk niet echt gebruikt wordt.

[Engels: MacGuffin]

Top