Follow TV Tropes

Following

Nl / Tsjechovs Geweer

Go To

https://static.tvtropes.org/pmwiki/pub/images/chekhovs_gun.jpg
Er hangt een geweer boven de bar, want de naam van het etablissement is "The Winchester".

"Als je in het eerste hoofdstuk zegt dat er een geweer aan de muur hangt, in het tweede of derde hoofdstuk moet het dan sowieso afgaan. Als het niet wordt afgeschoten, dan zou het daar niet moeten hangen."
— Trope-Noemer Anton Chekhov (From S. Shchukin, Memoirs. 1911.)
Advertisement:

Tsjechov, meester van het korte verhaal, gaf dit advies: Als het niet essentieel is, neem het dan niet op in het verhaal.

De term heeft nu de betekenis van "een onbeduidend object dat later belangrijk blijkt te zijn". Een personage kan bijvoorbeeld een mysterieuze ketting vinden die de krachtbron van het Doomsday Device blijkt te zijn, maar op het moment dat het object gevonden wordt, lijkt het niet belangrijk. De ketting was essentieel voor het verhaal, maar de introductie bagatelliseerde het belang ervan. Het advies van Tsjechov was niet noodzakelijk om het belang te verbergen, maar om gewoon geen tijd te spenderen aan dingen die niet belangrijk zijn.

Veel mensen beschouwen de uitdrukking "Tsjechovs Geweer" als synoniem voor foreshadowing. Ze zijn gerelateerd; een geweer dat afgaat in de derde akte die nog niet eerder in het stuk is geweest, zal als een echte Ass Pull gaan voelen, maar dat is niet de sleutel tot de betekenis van de tekst.

Advertisement:

Als gevolg van het succes van franchises zoals Lost of Harry Potter zijn kijkers en fans van Myth Arc-beladen en/of zorgvuldig geschreven shows en boeken gewend geraakt aan het obsederen over minuscule details en uitkijken naar Tsjechovs Geweren overal en ergens... of ze echt bestaan ​​of niet. We noemen deze Epileptic Trees en Wild Mass Guessing.

Vergelijk Schrödinger's Gun voor een concurrerende wapenhandelaar. Contrasteer met een Red Herring, waar iets wat eerder is getoond significant lijkt, maar daar werd geplant om je gewoon op een dwaalspoor te zetten. Als er een hele hoop Red Herrings zijn, kijk je misschien naar The Walrus Was Paul, waar een schrijver fans van Tsjechovs Geweer wil bespotten door ze herhaaldelijk in de maling te nemen. Als er een zeer lange vertraging is tussen de introductie van het element en het gebruik ervan in het verhaal, tot het punt waar het grootste deel van het publiek het al lang vergeten is, kijk je naar een Brick Joke. De MacGuffin is van belang voor sommige (mogelijk zelfs plot-relevante) redenen, maar we komen er nooit achter wat het is. Als het Tsjechovs geweer zich aan de andere kant van de Vierde Wand verborgen hield, heb je een Ninja Prop. Als een Tsjechovs geweer is opgezet maar daarna achterwege gelaten (maar niet bedoeld was om af te leiden zoals een Red Herring, noch om later als Brick Joke ter sprake te worden gebracht), heb je ofwel een Aborted Arc of What Happened to the Mouse?, afhankelijk van het belang van het geweer voor het algemeen verhaal. Als iets eruit ziet als een Tsjechovs geweer, maar in werkelijkheid slechts een stukje Narrative Filigree is, dan is dat een Cow Tool.

Advertisement:

Het Magnetic Plot Device kan een staand Tsjechov's geweer zijn om de plot aan te verwijten. The Impossible Task heeft er misschien één nodig. Zie ook Ass Pull, wat de kijker soms kan verwarren met als ze het geweer de eerste keer missen (of als het geweer weggeschreven was in een adaptatie).

Een omgekeerde Tsjechovs Geweer is ook gebruikelijk. Expliciet een normaal gewapend personage laten zien, bijvoorbeeld zijn geweer vergeten bij het verlaten van het huis. De ervaren troper weet dat dit op de dag zal zijn dat hij het het meest nodig heeft.

Wordt ook wel het "Indiana Jones-principe" genoemd in Thomas C. Foster's How to Read Literature Like a Professor, naar Indy's vroege ontmoeting met een slang aan het begin van Raiders of the Lost Ark en hoe het zijn veel grotere ontmoeting daarmee later instelde. Een andere term hiervoor is "setup and payoff", een techniek die wordt gebruikt door Robert Zemeckis en Bob Gale voor de Back to the Future trilogie en regelmatig onderwezen aan scenarioschrijvers tegenwoordig.

Niet verwarren met Chekov's Gun (of Tsjechov's Pun trouwens). Zie ook Call-Back, Brick Joke en Running Gag.

Dit trope bevat noodzakelijke spoilers. Lezen op eigen risico.


[Engels: Chekhov's Gun]

Alternative Title(s): Chekhovs Gun

Top

Example of:

/
/

Feedback