Follow TV Tropes

Following

Nl / Fanservice

Go To

https://static.tvtropes.org/pmwiki/pub/images/hayate_fanservice.jpg
Ik vergeef je hoor! ... waar ik je dan ook voor zou moeten vergeven...
Advertisement:

Seks of geseksualiseerde situaties inzetten als beloning voor kijkers, of om ze te verleiden. Hoewel de term 'fanservice' afkomstig is van anime is het concept veel, véél ouder. Fanservice-materiaal is zelden expliciet of grafisch — dan is het gewoonweg pornografie. In plaats daarvan gebruikt het seksualiteit of hints naar seks vaak op een grappige of komedische manier om het publiek te teasen of te prikkelen. Dit wordt vaak meteen geassocieerd met vrouwelijke personages, maar fanservice met mannelijke personages is ook niet bepaald zeldzaam.

Sommige shows hebben misschien zelfs personages puur voor de fanservice: karakters die, zelfs als ze hoofdpersonen zijn en behalve fanservice nog een rol vervullen, vaak in een fanservice-achtige situatie terechtkomen. Sommige shows hebben personages voor zowel mannelijke als vrouwelijke fanservice.

Advertisement:

Hoewel een beetje fanservice de aantrekkingskracht van een show kan verhogen, wordt te veel al gauw eerder afleidend, en zorgt het er soms voor dat het kijkers wegjaagt, vooral als het gericht is op mensen met een seksualiteit die op gespannen voet staat met die van de doelgroep. Aan de andere kant is het juist ook een makkelijk middel om kijker te lokken. Dubbel Te Ver Gegaan kan ook voorkomen, waarbij fanservice gebruikt wordt om het verhaal te vervolgen.

'Ho La Di Gay'-fanservice (gericht naar de LGBT Fanbase dus) of Yaoi Fangirls zijn ook voorkomend in vrij veel media. Bijvoorbeeld binnen de muzieksubgenre Visual Kei. Hierin staan Fanservice en Ho La Di Gay haast synoniem voor elkaar gezien de bands bijna altijd 100% mannelijk zijn, en het publiek bestaat uit bovengemiddeld veel biseksuele fans.

Advertisement:

"Fanservice" wordt soms ook gebruikt als algemene aanduiding voor een publiekstrekker die voor enkel die reden in een werk wordt verwerkt. Wanneer dit iets niet-seksueels is, zoals onnodig theatrale aanvallen in een Gigantische Mecha-show, lange gitaar-/bas-/drumsolo's tijdens een concert, of vele obscure continuïteitsreferenties verwerken in een langlopende serie, valt het onder Toegeven aan de massa. Sexy fanservice wordt gezien als de standaard, omdat dat vaak het best blijft hangen én het makkelijkst te verwerken is in het script.

Een Sub-Trope van Seks Verkoopt.

Zie ook Naaktheidstropes en Gedeeltelijke Naaktheidstropes.

Zie voor een meer PG-variant Regel Van Schattig.

Niet te verwarren met Fan-gevlei


Een Super-Trope voor


[Engels: Fanservice]
Top

How well does it match the trope?

Example of:

/

Media sources:

/

Report