Follow TV Tropes

Following

Nl / Mr. Fanservice

Go To

"Het is echt niet eerlijk. Jij bent zes maanden lang dood geweest en nog zie je er beter uit dan ik."
Frohike tegen Mulder, The X-Files ("Three Words")

De mannelijke tegenpool van Mevr. Fanservice. Hij is bedoeld als lust voor het oog voor kijkers die graag eens een knappe man zien. Dit kan een erg effectieve methode zijn om vrouwelijke kijkers te lokken, zelfs als de serie gericht is op mannelijke kijkers.

Advertisement:

Om Mr. Fanservice te zijn, volstaat het niet om gewoon aantrekkelijk te zijn. Hij moet voortdurend getoond worden in scènes die bedoeld zijn als Fanservice voor heteroseksuele vrouwen, homoseksuele mannen en biseksuelen. Hij heeft een kathedraal van een lijf: gespierde armen en benen, brede schouders en/of stevige buikspieren (van de variëteit sixpack of zelfs eight-pack). Zijn spieren kunnen slank en strak zijn of juist gebeeldhouwd en opgepompt- zolang ze maar goed zichtbaar zijn. Hij kan ook lang haar hebben, maar dat is geen voorwaarde. Meestal heeft hij haar van een middelmatige lengte, de lichaamsbouw van een zwemkampioen, een stevige borstkas en een wasbordje. Meestal loopt hij ook rond zonder T-shirt. Als hij al iets draagt om zijn bovenlijf te bedekken, dan heeft het kledingstuk meestal geen mouwen of staan alle knoopjes open.

Advertisement:

Hij is het onderwerp van ten minste één Shirtless Scene. Hij kan ook een stapje verder gaan en gewoon nooit een shirt dragen. In de Beach Episode is zijn gekozen zwemkledij waarschijnlijk een speedo. Net zoals zijn vrouwelijke tegenpool kan hij ook strakke kledij dragen, waardoor hij kan pronken met zijn lichaam zonder iets te moeten ontbloten. Hij kan ook de mannelijke versie van Toon Je Middenrif klaarspelen. Hij kan eigenlijk allerlei dingen dragen, zolang de kledij zijn spieren maar accentueert. Of hij kan natuurlijk niets dragen, dat kan ook. Als hij een rok-achtig kledingstuk draagt, dan kan het gebeuren dat vrouwelijke fans zich afvragen of hij er iets onder draagt. Hij kan ook een Reluctant Fanservice Girl, Shameless Fanservice Girl of Innocent Fanservice Girl zijn, maar dan met het geslacht omgedraaid.

Advertisement:

Een erg makkelijke manier om zijn lichaam te tonen is de Workout Fanservice. Hier doet hij immers aan lichaamsbeweging, waardoor hij sowieso zijn spierkracht moet gebruiken. Hot Men at Work hebben we wanneer Mr. Fanservice aan het werk is zonder shirt (en zonder respect voor gezondheids- en veiligheidsreglementering). Bonuspunten als hij ook The Charmer is.

Deze trope is trouwens niet beperkt tot “Hunks”. Ook Bishōnen en andere knappe kerels kunnen in aanmerking komen voor deze trope. Ze zijn trouwens vaak bedoeld als fanservice (zo zijn ze bijvoorbeeld veelvoorkomend in manga en anime. In computerspellen komen ze minder vaak voor, maar er zijn natuurlijk bekende uitzonderingen). Een zeldzamer type van de “mooie jongen” is de Biseinen: hij ziet er knap uit en heeft een gespierd lijf in plaats van een eerder slank lichaam. Biseinen zijn vaak niet emotioneel, maar kunnen nog steeds verschijnen in komische situaties. Die situaties kunnen overlappen met Reluctant Fanservice Girl waarvan het gesclacht wordt omgedraaid.

Zie ook Eating the Eye Candy en Cast Full of Pretty Boys. Zie ook Bishōnen Jump Syndrome, dat de opmars van dit type personage in manga en anime bespreekt.


[Engels: Mr. Fanservice]
Top

How well does it match the trope?

Example of:

/

Media sources:

/

Report