Follow TV Tropes

Following

Nl / Lichaamshorror

Go To

https://static.tvtropes.org/pmwiki/pub/images/Parasyte_Hand_3.jpg
"Arthur, mijn snor raakt mijn hersenen aan…"
The Tick, That Mustache Feeling

Welkom in het vredige land van Lichaamshorror. Dit is in feite een redelijk walgelijke vorm van Horror die helemaal rond lichaamsonderdelen, parasitisme, misvorming, mutatie of zeer verontrustende lichaamsmodificaties draait. De vervormingen worden hierbij niet veroorzaakt door geweld.

Wanneer je hersenen uit je hoofd worden geschoten, dan hebben we te maken met Bloody Horror, maar geen Lichaamshorror. Wanneer je verandert in een afschuwelijk monster, dan ben je een Forced Transformation, maar ook dit is geen Lichaamshorror. Wanneer je borstkas zich uit vrije wil openscheurt, je organen blootlegt en je ribbenkast een gapende muil met benige tanden wordt, nou, dan hebben we Lichaamshorror.

Wat precies onder deze trope valt is lastig te bepalen. Over het algemeen is wel zeker dat alles wat met Lichaamshorror te maken heeft afhangt van onze Primal Fear voor de Uncanny Valley, misvorming, parasieten, besmetting, ziektes en de nasleep van verwondingen. We beseffen immers instinctief dat ogen thuishoren op iemands gezicht en niet op iemands handen. Organen en botten moeten netjes aan de binnenkant van ons lichaam blijven, en parasieten en elektronische printplaten juist niet. Een lichaam moet ongeveer symmetrisch zijn en logische proporties hebben. En niets mag eruitzien als de afbeelding op deze pagina.

Lichaamshorror kan vele vormen aannemen:

Dit is een trope gebaseerd op een Primal Fear en is dus Older Than Dirt.

Als een personage dit heeft als achtergrondverhaal, zie dan Was Once a Man, Tragic Monster en/of The Grotesque. Als deze trope gebruikt wordt om sympathie op te wekken, dan kan het gebruikt worden om What Measure Is a Non-Human? te bestuderen. Kan resulteren in And I Must Scream als het slachtoffer zich bewust is van zijn penibele situatie, maar totaal hulpeloos is. Deze trope gebruiken kan resulteren in een gruwelijke versie van Our Monsters Are Weird.

Sub-supertrope van Evil Is Visceral.


Subtopics


Tropes met Lichaamshorror, tropes die ontstaan door Lichaamshorror of resulteren in Lichaamshorror:


[Engels: Body Horror]

Alternative Title(s): Body Horror

Top