Follow TV Tropes

Following

Nl / Lampenkap Hangen

Go To

https://static.tvtropes.org/pmwiki/pub/images/lampshade-hanging_OotS_5519.gif
The Order of the Stick meta-lampshades Lampshade Hanging.

"If, reader, you are slow now to believe what I shall tell, that is no cause for wonder, for I who saw it hardly can accept it."
Dante, The Divine Comedy
Advertisement:

Lampenkap Hangen (of, meer informeel, "Lampekappen") is een truc van de schrijvers om met elk element van het verhaal om te gaan dat de Suspension of Disbelief van het publiek bedreigt, of het nu een zeer onwaarschijnlijke plotontwikkeling is of een best wel duidelijk gebruik van een trope, door er aandacht aan te schenken en daarna gewoon verder te gaan.

De reden voor deze tegen-intuïtieve strategie is tweedelig. Ten eerste verzekert dit het publiek dat de auteur zich bewust is van de onwaarschijnlijke plotontwikkeling die zojuist is gebeurd, en dat ze niet proberen iets langs het publiek te smokkelen. Ten tweede verzekert dit het publiek dat de wereld van het verhaal zoals Het Echte Leven is: wat ongeloofwaardig is voor jou of mij is net zo onwaarschijnlijk voor deze personages, en net zo waarschijnlijk om een ​​ongelovige reactie uit te lokken.

Advertisement:

De makers gebruiken de tactiek van zelfspot om hun eigen gebreken zelf aan te wijzen, waardoor critici en tegenstanders hun munitie wordt ontnomen. De Turkey City Lexicon verwijst naar deze vorm van Lampenkap Hangen als een "Signaal van Freud" en herinnert de auteur eraan dat als je personages klagen over hoe stom de nieuwste plotontwikkeling is, je onderbewustzijn je misschien iets probeert te vertellen.

Aan de andere kant kan Lampenkap Hangen goed worden gebruikt voor een vermakelijk stukje Medium Awareness of een tijdelijk gebrek aan Genre Blindness. Het kan ook worden gebruikt om voor Koelkastlogica te zorgen, zonder echt iets te hoeven doen. Om deze reden kan het worden gezien als het nog slechter maken van een slechte film of het toevoegen van slim schrijfwerk en humor.

Deze handeling staat ook bekend als "een klok hangen", "een lantaarn ophangen" of "er een schijnwerper op zetten". In de filmindustrie wordt het soms "opknoping van een rode vlag" op iets genoemd, na het filmschrijversgezegde: "Als je een rode vlag ergens aan ophangt, verzwak je de vloek", wat betekent dat lampekappen de negatieve effecten die iets anders zou kunnen hebben enigszins verlaagd. Teodolinda Barolini noemde dit "het Geryon-principe" in verwijzing naar hoe Dante vertelt hoe ongelofelijk zijn "waargebeurde" verhaal is naarmate het steeds fantasierijker wordt. We kozen voor onze titel omdat het de term is die wordt gebruikt in het kantoor van Mutant Enemy.

Advertisement:

Kan ook worden gecombineerd met een Hand Wave, waarbij soms een On-Onthulling wordt aangeroepen, om het uitleggen van een plotinconsistentie overbodig te maken. Wanneer het breken van interne consistentie opzettelijk is kan deze trope worden gebruikt om aan te tonen dat het, jawel, doelbewust is in plaats van een plotgat. Kan ook worden gecombineerd met een actieve poging om de trope te vermijden, in welk geval het lampekappen verandert in een Defied Trope.

Vaak te zien in de zelfbewuste shows die deel uitmaken van de Deconstructor Fleet; wordt zelden gebruikt in de aanwezigheid van een Drop-In Character. Als grote aantallen lampenkappen worden opgehangen, zijn de schrijvers ervan overtuigd dat lampenkappen Better than a Bare Bulb zijn, de Logical Extreme van deze trope.

Hypocrisy Nod en Inspiration Nod zijn specifieke types hiervan. Meta Guy is de kerel die dit de hele tijd doet. Soms neemt het de vorm aan van This Is the Part Where.... Vergelijk Discussed Trope, Postmodernism en Playing with a Trope. No Fourth Wall gebeurt wanneer personages niet alleen tropes bespreken, maar ook de schrijvers.

Niet te verwarren met Lampshade Wearing.

Nogmaals, Lampenkap Hangen is wanneer de aandacht wordt gevestigd op iets dat zo vreemd is dat het de Suspension of Disbelief dreigt te doorbreken. Leaning on the Fourth Wall is voor dingen die logisch zijn in het verhaal maar ook een tweede betekenis buiten het verhaal hebben. Probeer deze niet met elkaar te verwarren.


[Engels: Lampshade Hanging]

Alternative Title(s): Lampshade Hanging

Top