Follow TV Tropes

Following

Nl / Trope

Go To

Heb je dit niet eens eerder al ergens gezien?

De Van Dale geeft "trope" de definitie van een "stijlfiguur". In een verhaal is dat het dan ook, en niks meer - een stijlfiguur waarbij een bestaande uitdrukking op een min of meer oneigenlijke manier wordt gebruikt.

Maar boven alles is een trope een conventie. Het kan een bepaalde truck in een plot zijn, een structuur in de manier waarop een verhaal vertelt wordt, een type personage... je weet het wanneer je het ziet. Tropes zijn niet per se iets slechts; maar wanneer de trope zelf opdringerig wordt en de kijker aan het afleiden is, dan is het een cliché.

Advertisement:

Op deze wiki betekent trope meer iets als een bepaald patroon in de vertelwijze van een verhaal, niet alleen in de werken zelf, maar ook in aspecten zoals de behind-the-scenes, technische snufjes van het medium en de fans.

Het vinden en catalogiseren van zoveel tropes mogelijk is niet bedacht door ons. Op de pagina Boeken Over Tropes en de werken die daar gelinkt staan kun je zien dat mensen al eeuwen lang patronen in media proberen te identificeren. De eerste troper bekend is zelfs Aristoteles. Inderdaad, DIE Aristoteles.

Zie Spelen Met Een Trope voor een vergelijking van de manieren waarop een trope gebruikt kan worden.

Contrasteer Niet Een Trope en zie ook vooral Tropes voor een index van tropes.

[Engels: Trope]

Top