Follow TV Tropes

Following

Nl / Koelkastlogica

Go To

"Tegen de tijd dat je erachter komt wat daar mis mee was, maakt het niet meer uit!"

De aflevering van de serie is al een half uur afgelopen. Een willekeurige kijker staart ondertussen in zijn koelkast, zich vaagjes bedenkend dat het gros van zijn blikjes bier alweer verdwenen is. In plaats van dat probleem zien op te lossen, komt het in hem op om zich af te vragen hoe het in godsnaam mogelijk is dat Sydney Bristow in minder dan 24 uur van Hongarije, naar Australië en dan nog naar LA wist te komen.

Advertisement:

Tijdens het kijken van de aflevering kwam het niet in hem op. Pas toen hij keek naar zijn blikjes bier in de koelkast ging het lichtje bij hem op.

De term Koelkastlogica duidt deze foutjes van de Interne Consistentie aan; een onlogisch of onrealistisch plotpunt waar het publiek niet tijdens de show over nadenkt, maar pas na afloop. Tuurlijk is dat subjectief – er zullen altijd mensen zijn die het al door hadden tijdens de show, en mensen die het nooit beseffen.

Het concept werd voor het eerst in de wereld gebracht door Alfred Hitchcock. Toen hem gevraagd werd naar de scène in Vertigo, waar Madeleine op mysterieuze en onmogelijke wijze verdwijnt uit het hotel waar Scottie haar in zag, noemde Hitchcock het een "koelboxscène": een scène 'waar je pas over nadenkt nadat je weer thuis bent en de koude kip uit de koelbox aan het halen bent'.

Advertisement:

Ronald D. Moore vertelt uitvoerig over Koelkastlogica in het commentaar bij de aflevering van Battlestar Galactica (2003) "Valley of Darkness" ​​(2.02). Hij vergelijkt dit type redenering met dat wat wordt gebruikt om te bepalen of het licht van de koelkast aanblijft als de deur gesloten is.

Verhalen met een Verrassingstomaat of Door De Ogen Van De Waanzin gebruiken dit fenomeen om je ervan te weerhouden eigenaardigheden van de gebeurtenissen in twijfel te trekken. Tegen de tijd dat de Koelkastlogica zijn intrede zou hebben gedaan, heeft de show al lang en breed uitgelegd wat er echt aan de hand was, en bleken de (in eerste instantie onopgemerkte) onlogische plotpunten juist aanwijzingen te zijn dat er iets niet in de haak was. 'Hé, dat viel me helemaal niet op!' is dan de reactie die men hoopt de ontlokken van het publiek.

Advertisement:

Zie ook Koelkastgenialiteit voor wanneer er eigenlijk een uitstekende verklaring voor is, als je er even over nadenkt, en Koelkasthorror voor als er iets eigenlijk heel sinister is als je er even over nadenkt. Soms maakt Koelkastlogica van een Vrolijk Einde een Bitterzoet Einde of wellicht zelfs een Verdrietig Einde; zie voor dit fenomeen Esoterisch Vrolijk Einde. Dit heeft ook raakvlakken met Het Is Maar Een Show; dit mantra moedigt aan gewoon te genieten van de show en om je niet al te druk te maken over de details. Als het gros van de kijkers dit ontdekt tijdens de aflevering, is het gewoon een Plothole. Heeft niets te maken met In De Koelkast Gepropt, Bruglogica of Ovenlogica. Als de personages geen vragen stellen bij verschillende plotelementen, komt dat door Onverschilligheid Is Het Nieuwe Nieuwsgierigheid.

Trouwens, we hebben op deze wiki hele secties over Koelkastlogica bij verscheidene werken. Dit artikel legt enkel de term uit. Voeg dus geen voorbeelden toe. Wil je Koelkastlogica van een bepaald werk bespreken, voeg het dan toe aan het 'NlKoelkastlogica'-tabblad op de werkpagina. Indien dat tabblad bij de werk in kwestie nog niet bestaat, staat het je natuurlijk vrij die aan te maken. Voor meer info, zie Naamruimte.


[Engels: Fridge Logic]

Alternative Title(s): Fridge Logic

Top

How well does it match the trope?

Example of:

/

Media sources:

/

Report