Follow TV Tropes

Following

Nl / Koelkasthorror

Go To

https://static.tvtropes.org/pmwiki/pub/images/addtext_05_20_112435.jpg

"Waar is alle depressiviteit en horror gebleven waar kinderen in de jaren 80 mee getraumatiseerd werden? Waar ging het mis? Nou, wees niet getreurd, die traumatiserende momenten zijn er nog, maar nu beter verstopt."
Advertisement:

Nee, niet die half-verrotte overgebleven kippenvleugels van vorige week.

Koelkasthorror is simpel gezegd wanneer iets achteraf gezien angstaanjagend wordt. Misschien heb je over een bepaald plotpunt iets te hard nagedacht, en plots kom je tot de realisatie dat iedereen voor eeuwig vastzit zit stase, of dat dat schattige kind zal opgroeien in een wereld waar iedereen dood is. Dit kan zowel bewust als onbewust zijn door de auteur.

Koelkasthorror komt in twee smaken:

  • Bevroren in de tijd: Als koter ben je te jong om het Nachtmerriemateriaal te begrijpen, maar als volwassene is het overduidelijk en vraag je je af hoe je het al kleine niet doorhad.
  • Ontdooibak: Het Nachtmerriemateriaal is er niet tot je er goed lang over nadenkt.

Voor enge dingen in iemands koelkast, zie Het Kwam Uit De Koelkast of wellicht In De Koelkast Gepropt. Vergelijk met Deconstructie, waarin de consequenties uit het echte leven van een trope zijn mankementen onthuld. Contrasteer met Koelkastgenialiteit. Daar is de realisatie inzichtelijk in plaats van eng (er is echter overlap mogelijk tussen die twee). Grote oorzaak van Verrassend Eng. Contrasteer met Horror In Het Achtergrondmateriaal, waarbij dit overt en het Woord Van God is. Zie ook Oh, Kut!, hetgeen mensen waarschijnlijk zullen uiten nadat ze deze horror ontdekken.

Advertisement:

Je kunt deze trope het beste kort samenvatten als Koelkastlogica + Nachtmerriemateriaal.

Antropomorf Voedsel is hiervoor een veelvoorkomende oorzaak in advertenties.

Als de Koelkasthorror in een werk canoniek wordt, is het Opgestegen Koelkasthorror. Wanneer een personage van iets dat onschuldig leek de horror inziet, is het een Uitleg-"Oh, Kut!" Als je letterlijke Koelkasthorror aantreft in de koelkast, is het eerder Ieuw.

Vergelijk met Voor De Horror (het kan hierbij immers zo zijn dat schrijvers Koelkastlogica toevoegen aan een trope).

Contrasteer met Nachtmerrieflop en Nepangst


[Engels: Fridge Horror]

Alternative Title(s): Fridge Horror

Top

How well does it match the trope?

Example of:

/

Media sources:

/

Report