Follow TV Tropes

Following

Nl / Oh, Kut!

Go To

https://static.tvtropes.org/pmwiki/pub/images/Coldlight_Mahou_ohcrap_6302.jpg
Advertisement:

Het moment waarop een personage zich realiseert dat er iets echt, ECHT ergs op het punt staat te gebeuren—of al gebeurd is, en ze daardoor flink in de penarie zitten. Ze zeggen niet altijd iets wanneer dat gebeurt, maar zelfs al wordt er niks gesproken, dan nog spreekt hun gezichtuitdrukking boekdelen. Dit moment gaat vaak gepaard met grof taalgebruik, en de realisatie van het personage dat het vaste organische afval op het punt staat in botsing te komen met het Roterende Luchtcirculatie-apparaat.Opm. 

Ze beseffen zich dat dit klote gaat worden, en blèren vaak "Dit méén je niet" of "Waar is mijn mammie?" en misschien zelfs "Dit kan toch niet?!" Andere personages zullen enkel luid slikken. Weer anderen zullen compleet bevriezen uit angst.

De effectiviteit van dit moment kan worden beïnvloed door het verschil tussen hun gebruikelijke competentie en hoeveelheid zelfvertrouwen en de mate van hoe erg ze in de puree zitten. De trope werkt lastig met personages met lage eigenwaarde of karakters die constant uit interne paniek in tranen uitbarsten (hoewel het niet onmogelijk is). Maar die arrogante, klaarblijkelijk onverslaanbare superschurk die zich plots realiseert dat-ie op het punt staat een royaal koekje van eigen deeg te krijgen? Perfect tropemateriaal!

Advertisement:

Kan voorkomen als een protagonist de ander in de val lokt, of als ze gewoon een kekke nieuwe skill willen showen. Misschien is het gewoon een B-schurk die de domme pech heeft geconfronteerd te worden met een held die stukken vaardiger is dan hem, en dus op het punt staat In De Pan Gehakt te worden. Soms komt het voor in een situatie waarbij personages de stand van zaken met elkaar bespreken om dan tot een schokkende realisatie te komen.

Het tegenovergestelde van Obi-Wan-Moment, waarbij iemand zelfs bij de slechtste situaties nog rustig blijft. Kan resulteren in een Helden-BSoD voor heroïsche personages, of een doordraaiende schurk voor vijandelijke personages. Negen van de tien keer is dit het gevolg van "Wat doet dit knopje?". Die overblijvende tiende is het gevolg van een andere verleiding van het lot.

Advertisement:

Dit is tevens een veelvoorkomende reactie wanneer een schurk—vaak een Schaakmeester, Vijand Met Goede Publiciteit, of Manipulatieve Klootzak—zich realiseert dat-ie ten prooi gevallen is aan een Voorbereide Publieke Bekentenis. Sommige personages reageren met minder wanhoop en meer onverschilligheid; anderen kijken naar het spul dat ze op zak hebben voor een oplossing. En voor sommigen is het het toppunt van de radeloosheid.

Wanneer een groot deel van de cast deze expressie uit, is het een Massa-"Oh, Kut!"-moment. Als iemand de situatie probeert uit te leggen aan iemand anders, en halverwege zijn/haar uitleg erachter komt dat ze echt in de problemen zitten, heb je te maken met een Uitleg-"Oh, Kut!". Als degene die het "Oh, Kut!"-moment meemaakt niets uitlegt en zegt behalve "Rennen", is 't Rennen Of Je Leven. Als de realisatie komt na de gepoogde uitleg, of als iemand je vertelt dat er iets ergs staat te gebeuren en 'Oh Kut' niet je eerste reactie is, dan is het een Vertraagde "Oh, Kut!". Wanneer je je angst probeert te verbloemen, tover je een "Oh, Kut!"-Glimlach op je gezicht. Wanneer je doet alsof je in de problemen zit om je tegenstander te fucken, is het een Neppe "Oh, Kut!". Wanneer je primaire reactie berust op aanvaarding van de situatie, is het Dit Wordt Klote.

Het omgekeerde van deze trope is het "Oh Yeah!"-Moment.


[Engels: Oh, Crap!]

Alternative Title(s): Oh Crap

Top