Follow TV Tropes

Following

Nl / Onomvatbare Gruwel

Go To

https://static.tvtropes.org/pmwiki/pub/images/eldritch_abom_9170.png
"Hier, aan de horizon, was alles dat Gideon niet wist."

"Er was een duisternis buiten de realiteit, zeiden ze – een duisternis vol met dingen. Hongerige, afgrijselijke dingen zonder gedaante of vorm, tenminste zolang ze daar ergens waren."
Kurt Busiek, "Storms of the Heart", Astro City

De Alien. De Andere. Het Onbegrijpelijke. De Onomvatbare Gruwel is een wezen dat lak heeft aan de wetten van het universum zoals wij ze kennen. Het is een groteske schending van de realiteit die wij niet kunnen vatten. Zijn vreselijke andersheid is niet te verklaren in mensentaal. Wanneer iemand zijn Alien Geometries aanschouwt, dan lijdt die persoon aan Brown Note of wordt hij waanzinnig. De realiteit buigt om het wezen heen. Als het creatuur al regels moet volgen, dan gaan ook die regels ons verstand ver boven. Ook zijn motieven voor zijn acties zijn niet te begrijpen door een simpel wezen als de mens.

Een vaste gast van het Cosmic Horror Story genre, dat populair werd door H. P. Lovecraft. De Onomvatbare Gruwel is daarom veelvoorkomend in horror en fantasy. Vaak is hij een Greater-Scope Villain, een Outside-Context Problem, een Mad God, een God of Evil of een Sealed Evil in a Can. Als hij een alien is, dan is hij niet echt kwaadaardig in de typische zin van het woord. Ze bestaan buiten de realiteit zoals wij ze kennen. Enkele populaire herkomsten voor zulke wezens zijn dan ook locaties voorbij de sterren, een tijdperk vooraleer tijd zelf bestond of een plek buiten ons universum.

Het uiterlijk van de Onomvatbare Gruwel is steevast op een of andere manier… “verkeerd”. Dat verwijst naar zijn onbegrijpelijke aard. Het uiterlijk van zulke wezens kan mensachtig, dierachtig, fysiek onmogelijk of zelfs onbegrijpelijk bizar zijn. Veelvoorkomende karakteristieken zijn gelijkenissen met organen, genitaliën, dieren met tentakels of hemellichamen.

De kracht van deze entiteiten kan erg variëren. Sommigen kunnen verslagen worden door sterfelijken, meestal met een bijzonder wapen dat speciaal gemaakt werd om hen te kunnen verslaan. Anderen zijn krachtiger dan goden, maar kunnen nog steeds verslagen worden. In het Cosmic Horror Story genre zijn deze wezens echter meestal onverslaanbaar. Als ze al te verslaan zijn, dan is dit meestal met een Pyrrhic Victory met hoge kosten.

Subtrope van Our Monsters Are Different en Our Monsters Are Weird. Merk echter op dat een monster dat erg krachtig, vreemd of lelijk is niet per definitie een Onomvatbare Gruwel is. Het monster moet de logica in het verhaal op een of andere manier breken, waarbij de mogelijkheid bestaat dat mensen krankzinnig worden door het te zien.

Voor specifieke verhaallijnen met Onomvatbare Gruwelen, zie de Did You Just Index Cthulhu? pagina. Vergelijk met God of Evil, The Old Gods, Paradox Person en Starfish Aliens. Wanneer mensen de Onomvatbare Gruwelen zijn, zie dan Humans Are Cthulhu. Subtrope van Brown Note Being, want “onomvatbaar” en “gruwel” beschrijven niet elk creatuur dat een Brown Note kan veroorzaken, en niet elke Onomvatbare Gruwel veroorzaakt een Brown Note.

Verwar dit niet met Complete Monster. Die trope gaat eerder over kwaadaardigheid dan over (fysieke) een monster te zijn, en een Complete Monster is niet per se een monster in de letterlijke zijn van het woord. Een Onomvatbare Gruwel die kwaadaardig is in het verhaal kan echter wel een Complete Monster zijn.

Noot voor als je voorbeelden wilt toevoegen: potentiële voorbeelden van deze trope in het echte leven zijn, door zijn aard, in het beste geval vaag en twijfelachtig. Geen voorbeelden uit het echte leven dus.


Sub-tropes:


[Engels: Eldritch Abomination]

Alternative Title(s): Eldritch Abomination

Top