Follow TV Tropes

Following

Nl Franchise / Batman

Go To

https://static.tvtropes.org/pmwiki/pub/images/2317814_jim_lee_batman.jpg

"I am vengeance. I am the night. I... am... BATMAN!"

Advertisement:

De Dark Knight. De Caped Crusader. 's Werelds Grootste Detective. De Meest Gevaarlijke Man op Aarde. De ene helft van Het Dynamische Duo. Het iconische Masker. De Gewone Badass Superheld.

The Godverdomde Batman.

Gemaakt door Bob Kane samen met Bill Finger (die tot voor kort niet vermeld werd note ), Batman is ook één van de grootste Trope Makers en Trope Codifiers in niet alleen strips, maar alle visuele media; een van de oudste superhelden die nog in druk zijn — debuterend in Detective Comics #27 (mei 1939) — Batman is één van de drie bekendste Superhelden ooit (naast Superman en SpiderMan), en één van de meest populaire stripboekfiguren uit de geschiedenis.

Advertisement:

Op achtjarige leeftijd was de miljardair-erfgenaam Bruce Wayne getuige van de moord op zijn ouders door een overvaller. Wraak zwerend tegen alle criminelen gebruikte Bruce het enorme vermogen van zijn ouders om de wereld rond te reizen en zijn vechtvaardigheden en detectievaardigheden aan te scherpen. Toen hij voelde dat hij er klaar voor was, keerde Bruce terug naar zijn geliefde Gotham City, met de bedoeling om het criminele element dat de stad overrompelde bij zijn afwezigheid te verwijderen. Een kostuum met een vleermuizenmotief aantrekkend om angst aan te jagen bij criminelen en gewapend met zijn scherpe intellect en arsenaal van misdaadbestrijdende apparaten, beschermt Bruce de straten van Gotham als "The Batman" in de nacht terwijl hij zich voordoet als een achteloze, steenrijke versierder overdag.

Advertisement:

Naast dit aansprekende en unieke oorsprongsverhaal, heeft Batman een iconische ondersteunende cast en, nog belangrijker, de grootste en meest iconische Rogues Gallery in de geschiedenis van het stripverhaal, evenals één van de meest geliefde. Velen van hen zijn daarboven met de Dark Knight zelf in termen van relevantie en herkenning in de popcultuur. Terwijl zijn Arch-Enemy, The Joker, het meest herkenbaar is, zijn schurken zoals Two-Face, The Penguin, The Riddler, Catwoman, Scarecrow en Mr. Freeze zelfs herkenbaar voor mensen met alleen de meest elementaire kennis van strips. In de loop van de tijd begonnen veel van zijn vijanden geschreven te worden als donkere reflecties van bepaalde aspecten van Batman's persoonlijkheid, zoals The Joker met algemene mentale waanzin, Two-Face met dualiteit en identiteit, Scarecrow met het gebruik van angst, enzovoort.

De mythen van Batman zijn in de decennia sinds het debuut van het personage tot vrijwel elk medium uitgegroeid en er is een goede reden om aan te nemen dat Batman de meest kritisch en cultureel succesvolle superheld in de geschiedenis is. Simpel gezegd, hij is nooit uit de mode geraakt. Verder bewezen door de grote variëteit en het reikwijdte van media waarin hij is geadapteerd voor meer dan 75 jaar. Hij is in verschillende tijden verschillende dingen geweest. Een pulp-fictie gekostumeerde held gemodelleerd op The Shadow in zijn vroege verhalen, een campy pop-art TV Serie in de jaren zestig, een Darker and Edgier post-apocalyptische antiheld in het midden van de jaren 80, Art Deco retro Genre Throwback in eind jaren tachtig en begin midden jaren negentig, moderne neo-noir in The Oughties and the ultieme spektakel-vechter in The New '10s. Aanvankelijk zwaaide hij tussen een heldere, glanzende Cape en een donker, nachtmerrieachtig Shadow Archetype en de iconische Cowl. Sinds The '80s is de laatste de belangrijkste standaardtrend, zij het in variërende mate van duisternis. Aangezien het personage inherent aantrekkelijk is, worden natuurlijk versies die kindvriendelijk zijn regelmatig geproduceerd en gemaakt tot in het huidige tijdperk, en staan ​​ze naast het donkere personage.


Batman Media

    open/close all folders 

    Doorlopende series 

    Comic Verhaallijnen 


Verscheidene delen van de franchise hebben de namen gegeven voor:


Voorbeelden uit alle versies:

  • Anti-Held: Batman zal (meestal) niet doden. Maar boeven gewelddadig afranselen en zo achterlaten? Moet kunnen, toch?
  • Anti-Schurk: Veel. Het grootste deel van Batman's Rogues Gallery hebben één of andere tint van anti-schurk; de misdaad ingaan als gevolg van een trauma in het verleden is vrij gewoonlijk. Soms hebben ze ook een relatief nobel doel, zoals milieu (Poison Ivy) of misdaadbestrijding (Rha's al Ghul). Er is ook een redelijk aantal van echt kwade schurken.
  • Batman Gambit: De Trope Noemer. Natuurlijk komt dit omdat hij dit regelmatig uithaalt.
  • Bloeddorstige Gek:The Joker. Die staat in de meeste versies voornamelijk bekend om twee dingen: zijn krankzinnigheid en zijn moordlust.
  • Catchphrase: Op zijn minst één keer in zo ongeveer elke continuïteit, kun je de tekst "I am Batman!" verwachten.
  • Gewone Badass: De trope vormer. Een gewone, stervelijke man, die enorm krachtig is geworden door intensieve fysieke training en vechtsportbeoefening, en in zijn geval ook een hoop geld om geavanceerde gadgets van te fabriceren. Al zijn vaardigheden maken hem tot een zeer gevaarlijk iemand, ondanks dat hij "slechts" een mens is.

Top

How well does it match the trope?

Example of:

/

Media sources:

/

Report