Follow TV Tropes

Following

Nl / Bloeddorstige Gek

Go To

https://static.tvtropes.org/pmwiki/pub/images/rsz_patrick_bateman_serial_killer.png
Advertisement:

Een Bloeddorstige Gek is hier iemand die psychologisch onstabiel is note  en een duidelijk en aanwezig gevaar presenteert voor anderen. Ze zijn in staat tot extreem geweld, hetzij uitgevoerd met een Gevaarlijke Grijns, krankzinnig gelach, sprekend in een Enge Monotoon, of met een moorddadige woede, en zonder enige manier om te weten wat ze kwaad zal maken., waardoor ze extreem beangstigend zijn om mee om te gaan. Dit onderscheidt ze vooral van andere excentrieke personages die zelf obsessief, raar of schijnbaar gek kunnen zijn, maar deze voorwaarde hand in hand laten gaan met goed doen, of het in ieder geval niet in de weg laten komen. Sommige voorheen gevestigde helden kunnen echter een episode van deze gekte doormaken en toch hun heldhaftige mantel behouden.

Advertisement:

Bloeddorstige gekken zijn niet beperkt tot het hanteren van een bijl. Elk doodsinstrument doet het werk, van messen of vlakke scheermessen tot zwaarden tot kettingzagen en meer. Een groot aantal andere BG's zijn ook Schietgraag, geven de voorkeur aan Handkanonnen die echt grote gaten in mensen blazen, of wapens waarmee ze veel mensen met roekeloze overgave kunnen doden, zoals automatische wapens. En voor de ware psychopaat onder psychopaten voor wie het bovenstaande gewoon niet genoeg is, zal wat hulp van flinke explosieven of een flinke vlammenwerper het heel goed doen. Soms hebben ze zelfs geen wapens nodig en gebruiken ze magische spreuken of andere krachten, als ze die hebben. Er zijn ook genoeg die net zo blij zijn om mensen tot een onherkenbare hoop moes te slaan met hun blote handen.

Advertisement:

Het komt zelden voor dat een echt Bloeddorstige Gek-personage een hoofdrolspeler is, grotendeels vanwege het feit dat het een Sub-Trope van Overduidelijk Slecht is, en de meeste Bloeddorstige Gek-personages zijn meestal duidelijk kwaadaardig. Ze komen vaak voor als de antagonisten in Superheldenverhalen en Misdaadseries, vaak als een Psychopaat Te Huur. Als ze een protagonist zijn, zijn ze zeker een Nominale Held of Schurk Als Hoofdpersoon. Het verschil tussen hen en Bloedridder is dat deze trope alles te maken heeft met moorden terwijl de Bloedridder alleen geïnteresseerd is in vechten. Er is natuurlijk voldoende ruimte voor overlap.

Zie ook Insane = Violent, The Butcher, The Dreaded, Mad Bomber, Cute and Psycho, Blood Knight, Psycho for Hire, Yandere, The Sociopath, Mad Doctor, Pyromaniac, Hair-Trigger Temper, Colonel Kilgore, General Ripper, Insane Admiral en Sociopathic Soldier. Vergelijk Mama Bear, Papa Wolf en Violently Protective Girlfriend, die mogelijk in staat zijn tot tijdelijke Bloeddorstige Gekkigheid wanneer hun kinderen of partner worden bedreigd, maar vaak sympathiek worden gespeeld.

Vergelijk Suicidaal Pacifisme, wanneer een personage nooit, maar dan ook nooit tot geweld overgaat, zelfs als het nodig is; en Extreme Voetveeg, wanneer een personage een complete push-over is die niet in staat is om terug te vechten.

De canonieke Karakteruitlijning voor de meeste Bloeddorstige Gekken is Chaotisch of Neutraal Slecht, hoewel een aantal Chaotisch Neutrale voorbeelden bestaan. Soms zijn ze niet gebonden, afhankelijk van of ze zich bevrijd voelen of verslaafd raken aan hun bloedlust.

Het komt vaak voor dat het voor drama wordt gespeeld, meestal als Grote Slechterik of De Draak van de Grote Slechterik. Het is veel minder gebruikelijk, maar niet ongehoord, dat het om te lachen is; dit is waarschijnlijk te zien in een Sadist Show, met name één met veel Komische Sociopathie en/of zware Satire, wat het meest voorkomt in humoristische stripverhalen, Anime, Web Original-werken en meer volwassen-georiënteerde Westerse Animatie van de Renaissance- en Millennium-periodes.


Voorbeelden

Stripboek
  • De Joker uit de Batman franchise. Hij is meedogenloos, met geen greintje medeleven voor anderen, moord erop los, en vindt dit allemaal reuzegrappig.

[Engels: Ax-Crazy]

Alternative Title(s): Ax Crazy

Top

How well does it match the trope?

Example of:

/

Media sources:

/

Report