Follow TV Tropes

Following

Nl / Regel Van Cool

Go To

https://static.tvtropes.org/pmwiki/pub/images/Soul_Music_cover_9468.jpg
Magere Hein bespeelt een elektrische gitaar met een stuk van z'n verbrijzelde zeis als plectrum. Is er echt verdere toelichting nodig?

"Welkom in hartje Coolstad. De inwoners? Wij!"
Hogarth Hughes, De IJzeren Reus
Advertisement:

De limiet van de Suspension of Disbelief voor een bepaald element is recht evenredig met diens coolheid.

Met andere woorden, iedereen (behalve misschien de meest belerende kijkers) zullen het vergeven als er in Werken een loopje genomen wordt met de werkelijkheid, zolang het er retevet uitziet. Misschien past het niet helemaal binnen de opgestelde realiteitsrichtlijnen van de fictieve wereld, maar hé, het is toch gewoon té cool om het weg te laten?

Als 'excuus' voor ongeloofwaardige momenten in fictie is de Regel van Cool ooit eens aangehaald door Steve Loter (o.a. bedenker van Kim Possible) als antwoord op fans die hem wezen op bepaalde breuken in de logische consistentie in zijn shows. Het is een aanvulling op Bellisario's Maxim en het mantra 'Het is maar een show'

Van alle wetten die deze trope omzeilt, wordt de derde wet van Newton waarschijnlijk het vaakst genegeerd, met de Vierkante-Kubuswet er vlak achter. De tweede wet van de thermodynamica staat op de derde plek en ook even een spreekwoordelijke SO naar de relativiteitstheorieën, die ons ervan weerhouden sneller dan het licht te reizen en zo binnen luttele minuten naar verre planeten te gaan.

Advertisement:

Hou er rekening mee dat er alleen beroep kan worden gedaan op de Regel van Cool als het moment daadwerkelijk, je weet wel, cool is. Maar gezien iedereen een andere definitie van 'cool' heeft, leidt dat vaak tot felle discussies. Deze regel is dus zeer subjectief.

Vanwege die subjectiviteit hoeft het niet cool te zijn in de zin dat 'Magere Hein die zit te rocken op z'n gitaar op de top van een berg' cool is. Zo kan het ook zo zijn dat de held geen vuurwapens gebruikt omdat het cooler is om met messen en houten staken vampieren een kopje kleiner te maken. Onlogisch misschien, maar absoluut cooler dan ze gewoon neerknallen! Een ander voorbeeld: kinderen die zonder ouders een roadtrip maken. Want wees eerlijk, hoewel het realistischer zou zijn als je ouders meegaan, is dat natuurlijk stukken suffer. Je ziet dat de Regel van Cool voor veel verschillende situaties en genres inzetbaar is.

Advertisement:

Er bestaat niet zoiets als troperechtvaardiging met deze regel – immers, het gaat er juist om dat de situatie waar deze regel voor gebruikt wordt eigenlijk nergens op slaat, maar het publiek het slikt omdat 't gewoonweg pittig cool is.

Bekijk ook zeker eens Zo Word Je Cool: De Definitieve Gids.

Een Sub-Trope van Artistieke Vergunning en een Zustertrope van Regel Van Lol.

Vergelijk met De Kracht Van-Index, Cool Van Regel, Regel Van Grappig, Regel Van Eng, Regel Van Drama, Regel Van Romantiek, Regel Van Schattig, Mannelijkheidstropes, Het Verhaal Aankleden, Gruwelijkgaaf Gewapper.

Contrasteer met Kijkers Zijn Sukkels.


[Engels: Rule of Cool]

Alternative Title(s): Rule Of Cool

Top

How well does it match the trope?

Example of:

/

Media sources:

/

Report