Follow TV Tropes

Following

Nl / Actie-Meid
aka: Action Girl

Go To

https://static.tvtropes.org/pmwiki/pub/images/Lara_Croft_Action_Girl.jpg
Dit is wat het betekent om als een meid te vechten.

Advertisement:

Een Actie-Meid is een vrouwelijke badass. Ze is keihard en geeft anderen een pak rammel. Jonkvrouwe In Nood? Zij niet. Ze komt in meer voor dan alleen de Aangewezen Meiden Gevecht. Ze staat op tegen gevaarlijke vijanden en dodelijke obstakels, en ze wint.

Voor een lange tijd betekende Dubbele Standaarden in zowel fictie als het echte leven, dat mannen beter waren dan vrouwen als het op actie en vechten aankwam. Men Act, Women Are was de vuistregel, wat ertoe leidde dat de Actie-Meid een subversie werd van wat acceptabel was. Naarmate de maatschappij ontwikkelde is dit perspectief vervaagd in sommige media. Dit bracht verhalen voort waar Actie-Meiden de norm waren in plaats van de uitzondering, zoals verhalen in een Wereld van Badass, en vooral een Wereld van Actie-Meiden.

Het brede Actie-Meid concept kan meerdere vormen aannemen. Geen Echte Actie-Meid is een geval van het zo presenteren van een personage, waarop die zich niet kan waarmaken aan de standaarden van deze trope. Donkere Actie-Meid is een schurkenvariant, en Bevestigende Actie-Meid is een toevoeging aan de cast met de bedoeling om de geslachtsratio's te balanceren, wat gewoonlijk ook onder deze trope valt. Minder actie-geörienteerde versies zijn Kom Op, Meid! en Moedig Meisje.

Advertisement:

Dit is nogal een Cyclische Trope, waarbij Actie-Meiden vaak pieken in populariteit in the jaren 40, 70 en 90 van de 20ste eeuw, en de jaren 10 van de 21ste eeuw. Waarschijnlijk niet toevallig was dit tijdens toenames van vrouwenbewegingen.

Zie hieronder voor meer subtropes en andere varianten.

Niet verwarren met Action Girl, een stripserie over een Actie-Meid. Voor advies om zo'n karakter te schrijven, zie Write An Action Girl.


[Engels: Action Girl]

Alternative Title(s): Action Girl

Top

How well does it match the trope?

Example of:

/

Media sources:

/

Report