Follow TV Tropes

Following

Nl / Een Aesop

Go To

De aflevering eindigt met een moraal à la Aesop's Fables. Ofwel de laatste regel van de aflevering vat het hele punt van de aflevering samen, of het laat de kijker achter met het probleem waarvan de schrijvers willen dat ze erover nadenken. Sitcoms uit de jaren 50 eindigen vaak op het "Goh, ik heb mijn les geleerd," type moraal, terwijl Law & Order je laat nadenken. Omdat sommige shows contractueel een moraal per aflevering vereisen, heb je vaak een Kapotte Aesop.

Veel kinderprogramma's doen er alles aan om dit te doen, met name shows geanimeerd door Disney. Schrijvers noemen dit vaak de "Objectles" en schrijven de aflevering eromheen. Dit is vooral merkbaar in programma's gemaakt in The United States tijdens de late jaren 70 tot en met de vroege jaren 90, zoals toen de FCC op dat moment note  eiste dat alle tv-programma's voor kinderen "educatieve" inhoud hebben, en dit was de eenvoudigste manier om aan de vereisten te voldoen.

Wat meer is, deze trope kan ook verschillende media-achtige shows maken, enzovoort, een meeslepende ervaring worden in het geven van nuttig advies aan het publiek, wat het erg populair en zeer uniek maakt in termen van gebruik.

Voor tijden waarin een les wordt geleerd door een moreel conflict, zie Moreel Dilemma.

In sommige vertrekken wordt een Aesop die aan een ander personage wordt afgeleverd, vaak een kind, direct een "You See, Timmy" genoemd vanwege het veelvuldig gebruik van die regel om de Aesop te leveren in de serie Lassie. Deze definitie is oorspronkelijk naar voren gebracht in de film Speechless .

    Variaties 

Ironisch genoeg verdient de Griekse verhalenverteller Aesop waarschijnlijk niet de dubieuze eer om deze trope naar hem vernoemd te hebben. In hun oorspronkelijke vorm eindigden deze verhalen waarschijnlijk niet met zwaar aangeslagen morele aambeelden. De luisteraars (want Aesop zou een mondelinge verhalenverteller zijn geweest) werden waarschijnlijk achtergelaten om de betekenis voor zichzelf te achterhalen; de moraal van de one-liner (zoals "langzaam en stabiel wint de race") werd waarschijnlijk aangepakt door moderne vertellers.

Een Aesop is een van de Legendarische Tropes. Bijna elk werk kan worden beschouwd als één met een Aesop, dus zet alleen voorbeelden neer die in de gehele serie voorkomen of voorbeelden die hier geen sub-trope hebben.


Voorbeelden:

Anime en Manga

  • Het hoofdthema van de serie ARIA is dat u ten volle van het leven kunt genieten en aandacht moet besteden aan alledaagse wonderen. Het helpt als je leeft op een aardachtige planeet vol mysteries en je tijd doorbrengt met het roeien van een gondel in een prachtige City of Canals, bevolkt door vriendelijke mensen.
  • Attack on Titan - De wereld is een wrede plaats, maar je kunt schoonheid vinden als je er nooit mee ophoudt om ervoor te vechten.
  • Franken Fran: Hoewel er uitzonderingen zijn, is de overheersende Aesop die geleerd moet worden dat de dood niet iets is om uit terug te komen, vooral via de wetenschap.
  • Fullmetal Alchemist : compromis uw dromen met wat het beste is voor iedereen. Roy bracht zijn droom voor macht in gevaar door te beloven het voor anderen te gebruiken en er geduldig over te zijn. Mei gaf haar zoektocht op om haar clan te herstellen om een ​​ander land te helpen redden. Ze heeft beide echter. Litteken bracht zijn zoektocht naar wraak in gevaar door te voorkomen dat het in de toekomst opnieuw zou gebeuren. Ed gaf zijn alchemie op en kreeg zijn been niet terug. Al wees zijn lichaam af omdat hij er niet tegen kon vechten en toen hij het terugkreeg, was het ongelooflijk zwak. De enige persoon die geen compromis sloot, was vader. Hij wilde uit zijn fles, en bracht het niet in evenwicht met moraliteit, empathie, of genoegen nemen met iets minder. En hij werd genaaid.

Stripboek

  • Seconds: We nemen allemaal slechte beslissingen die we willen dat we terug kunnen nemen. Maar het gebeurt en het beste wat we kunnen doen is rollen met de stoten en proberen van hen te leren zodat ze niet opnieuw gebeuren. Licht geparodieerd aan het einde, waar Ray op wijst dat een poster met die Aesop hangt de hele tijd in zijn kantoor. Het kantoor dat Katie de afgelopen drie jaar dagelijks heeft bezocht.
  • In een Strontium Dog verhaal zoeken Johnny en Wulf naar een doelwit op een planeet waar de inboorlingen, onder andere, mensen eten. De omstandigheden waarin de gekweekte mensen werden gehouden, dienden om te illustreren dat het gebruik van batterijen slecht is.
  • Vele malen in de verhalen van Wilhelm Busch, vaak tegen alcohol en kattenkwaad. Verschillende verhalen eindigen met "Und die Moral von der Geschicht ..." (en de moraal van het verhaal is: ...) Er is een reden waarom de Duitse versie van deze pagina "Die Moral" heette.

Film

  • Cloud Atlas: Voor ons uitgespeld door de openbaring van Sonmi: "Zijn is waargenomen worden en dus jezelf kennen is alleen mogelijk door de ogen van de ander." De aard van onze onsterfelijke levens zit in de gevolgen van onze woorden en daden, die doorgaan en onszelf steeds een indruk geven. Onze levens zijn niet van onszelf. Van baarmoeder tot graf zijn we gebonden aan anderen, verleden en heden en door elke misdaad en elke vriendelijkheid die we onze toekomst baren. "
  • De Aesop in Coming Soon is dat digitale piraterij een slechte, slechte zaak is.
  • Vraag de film Doctor Strange (2016): 'Rijden terwijl u afgeleid bent, kan gevaarlijk zijn voor uzelf en anderen om u heen. Rij verantwoord.' Dr. Strange houdt geen rekening met dit advies en krijgt een auto-ongeluk, twee versnipperde handen en een vroegtijdig einde aan zijn loopbaan als chirurg voor zijn problemen.

[Engels: An Aesop]

Alternative Title(s): An Aesop, Een Moraal

Top