Follow TV Tropes

Following

Nl / Yandere

Go To

"Je zou eigenlijk aantrekkelijk zijn als je niet die rare blik in je ogen had."

"Yandere" is afgeleid van de Japanse woorden yanderu (wat “krankzinnig” of “ziek” betekent) en deredere (wat “liefhebbend” betekent). Een "yandere" is dus liefdesziek: iemand die krankzinnig werd door een extreme obsessie of liefde. Dat resulteert in het beste geval tot abnormaal gedrag en in het slechtste geval tot (extreem) geweld. Het recept voor een yandere: neem de tropes Love Makes You Crazy, Love Makes You Evil, Love Hungry en Stalker with a Crush, stoof ze op een te hoog vuurtje en meng alles samen tot een personage.

Advertisement:

Het woord "yandere" komt uit het fandom van Moe en verwijst naar een personage dat helemaal gek is op iemand anders. Vaak letterlijk, en op een gewelddadige manier. De naam is duidelijk geïnspireerd door anime, maar dit type personage is veel ouder dan dat. Een van de oudste voorbeelden van deze trope is de Mesopotamische godin Ishtar of Inanna.

Yanderes zijn te herkennen aan de volgende eigenschappen:

Goedaardige gevalletjes hebben geen wapen of geweld nodig, maar een aura dat ervoor zorgt dat je meteen bang wordt als je in hun weg komt te staan. Wanneer een Yandere aan de kant van de goeieriken staat, dan is zij vaak de Token Evil Teammate.
Advertisement:

Aan de oppervlakte ziet dit personage er bijna altijd lief, schattig en onschuldig uit. Onder die camouflage verschuilt zich echter een obsessief en krankzinnig monster. Dat is slecht nieuws voor diegene die het onderwerp is van de obsessie van de Yandere, want niets zal haar ervan overtuigen dat die persoon niet alleen voor haar is. Misschien moeten we echter meer medelijden hebben voor de mensen die in haar weg gaan staan. De obsessieve Yandere is immers echt niet van plan om haar geliefde te delen met rivales. De meeste Yanderes zijn altijd al een beetje mentaal instabiel geweest, maar sommigen waren altijd al op een of andere manier eigenaardig. Een Yandere kan zo het resultaat zijn van een Dark and Troubled Past en een paar rondes Breek Het Schatje. Als een Yandere erg diep zit, dan is de kans groot dat ze een Bloeddorstige Gek wordt. In dat geval grijpt ze naar een pyscho wapen naar keuze en doet ze dingen met mensen die niet zouden misstaan in een horrorverhaal. Haar doelwit is meestal iedereen die in haar weg komt te staan, maar als haar geliefde haar afwijst of verlaat, dan kan het goed zijn dat ze ervoor kiest om haar ex te vermoorden zodat niemand anders hem kan hebben. Aan de andere kant is het ook mogelijk dat de Yandere in dat geval zelfmoord pleegt omdat ze zichzelf niets waard vindt zonder haar geliefde. Dit is een eerder tragisch voorbeeld van deze trope.

Advertisement:

Alhoewel Yanderes meestal als schurken aangezien worden omwille van hun psychopathische en moordachtige aard kunnen ze nog steeds als Moe aangezien worden als ze er in slagen om sympathie van het publiek te krijgen. Een sympathieke versie van de Yandere ziet haar geliefde als een Living Emotional Crutch en draait door bij het idee van hem te verliezen. In het slechtste geval krijgen ze een Villainous Breakdown, gevoed door Never My Fault, maar dan verliezen ze wel de sympathie van het publiek.

De Yandere is een lid van de dere familie, samen met Tsundere (chagrijnig vanbuiten, lief vanbinnen), Kuudere (koud vanbuiten, lief vanbinnen) en Dandere (asociaal vanbuiten, lief vanbinnen). De Yandere verschilt in dit geval echter omdat haar liefheid vanbuiten zit. Een lieve Tsundere kan gelijkenissen vertonen met een Yandere (zeker als de Tsundere gemakkelijk jaloers wordt). Een Yandere zal echter geduldig dingen kunnen verdragen die een Tsundere compleet dol maken. De obsessieve aard van de Yandere zorgt er echter voor dat ze niet kan begrijpen dat de persoon die ze lief heeft ook gelukkig kan zijn zonder haar. Anders dan Tsunderes is de Yandere meestal een Girly Girl with a Tomboy Streak, want ze is lieflijk en meisjesachtig aan de buitenkant, maar gewelddadig vanbinnen.

Zulke personages zijn meestal vrouwelijk, maar er bestaan mannelijke voorbeelden. Vergelijk met Violently Protective Girlfriend, die een Bloeddorstige Gek kan worden wanneer haar geliefde in gevaar is, maar mentaal veel stabieler is dan een Yandere. Als de aanbidder gek is, maar door haar geliefde vaak gewelddadig misbruikt wordt, dan hebben we Mad Love.

Zie ook Clingy Jealous Girl, haar Spear Counterpart Crazy Jealous Guy, Love Makes You Evil, Love Makes You Crazy, Stalker with a Crush, Stalker Shrine, Domestic Abuse, Violently Protective Girlfriend, en If I Can't Have You.... Vergelijk met Stepford Smiler en Psycho Supporter.Moge God genade hebben als je in een Psychopathic Love Triangle zit: een liefdesdriehoek waarin twee leden Yanderes zijn). Contrasteer met Bitch in Sheep's Clothing, waarbij het personage bewust een onschuldig imago ophoudt om een sadistische aard te verbergen (alhoewel dit personage wel een Yandere kan worden als er ook obsessies en mentale instabiliteitaan te pas komen). Op zijn extreemst kan A Love to Dismember gebeuren. Omdat ze vaak gewelddadig zijn, zijn ze vaak The Unfettered.Barbaarse voorbeelden zijn ook vaak Faux Affably Evil. Verwar dit niet met Yandere Kanojo, een manga waarin verrassend genoeg geen echte Yanderes voorkomen. Contrasteer ook met Cute and Psycho, ofwel Yangire, die ook lief en krankzinnig is, maar in dit geval is de krankzinnigheid niet te wijten aan liefde.

Meer details zijn beschikbaar op de Engelstalige Analyse pagina. Hier vind je informatie over de geschiedenis van de trope en waarom hij zo aantrekkelijk is.

Als je het dan nog niet begrijpt… Wel, waarom toon ik je dan niet de Engelse zelfdemonstrerende versie van de trope zodat je het beter begrijpt, liefje? Hihi!

Merk op dat alhoewel Yanderes perfect passen in horror- en dramaverhalen, de trope niet uitsluitend gebruikt wordt voor drama. De trope leent zich net zo goed voor komische doeleinden door bijvoorbeeld Comedic Sociopathy en/of Zwarte Komedie.


[Engels: Yandere]
Top

How well does it match the trope?

Example of:

/

Media sources:

/

Report