Follow TV Tropes

Following

Nl / Moe

Go To

!Dit is gebaseerd op meningen. Zet dit alsjeblieft niet op de pagina van een werk als een trope.!

https://static.tvtropes.org/pmwiki/pub/images/Urakisuta_Moe_9457a_7678.png
Die hulpeloze ogen zijn dodelijk.

"Om de één of andere reden heb ik, als ik naar haar kijk, het gevoel dat ik haar niet alleen kan laten. Ik voel dat ik zou moeten beschermen!"
Chiri Kitsu, Sayonara, Zetsubou-Sensei
Advertisement:

Ontstaan in Japan in de late jaren 90, "Moe"(萌え, uitgesproken als "Mo-Eh", afgeleid van een Japans woord dat "ontluiken, ontspruiten of bloeien" betekent) note  is een slecht gedefinieerde otaku term die onder andere zoiets betekent als: "schattig", "knuffelbaar" of "aandoenlijk". Alhoewel het soms wordt gebruikt om een serie zelf te omschrijven of het fenomeen dat Perverse Sexual Lust heet, gaat het hier meer om een specifiek ideaal of soort personage, vergelijkbaar met Kawaisa. Wanneer het wordt gebruikt als een tussenwerpsel, figuratief, dan wordt ermee bedoeld dat iets "in je hart bloeit". Het heeft een basis in het Bishoujo genre.

Een algemene definitie is dat Moe het vermogen is van een personage om het publiek een irrationeel verlangen te geven om ze lief te hebben, te knuffelen, te beschermen, comfort te geven, enz. Om een soort van van Big Brother Instinct op te roepen, in mannen en vrouwen. Daarom zijn Moe-personages in het algemeen schattig.

Advertisement:

Moe personages zijn impliciet jong ogend. In Anime zijn meestal van middelbare school-leeftijd, maar volwassen personages zijn niet uitgezonderd als ze aan het model van aandoenlijkheid voldoen; een voorbeeld van het Moe Archetype toegepast op volwassenen is de Yamato Nadeshiko. Hun persoonlijkheid zal een "onschuldige" kijk geven op iets belangrijks, zoals romantiek. Een gerelateerde implicatie is dat moe personages maagd zijn, alhoewel dit meestal in Japan zo is, waar maagdelijkheid en puurheid nog steeds belangrijk is voor de aantrekkingskracht van een meisje.

Het klassieke Moe personage, gebaseerd op Conservatief Japanse gebruiken, is veel geassocieerd met onschuld, verlegenheid, bescheidenheid, onderdanigheid, hulpeloosheid en zielige trekken (bijv. Prone to Tears, Shrinking Violet, Extreme Doormat, Cute Clumsy Girl, The Ingenue, het helende genre, enzovoort, meestal getekend met Tareme Eyes). Echter, in recente tijden vanwege Westerse invloed, zijn moderne variaties van de Moe Archetype meer richting positieve, levendige, energieke en extraverte persoonlijkheden die veel unieker, opmerkelijker en herkenbaarder zijn, zoals de Genki Girl, Manic Pixie Dream Girl, Broken Bird en goedaardige versies van het Tsundere karaktertype. Andere bijdragen aan uniekheid kunnen ook in de vorm komen van karaktertrekjes, vertrouwen op Costume Exaggeration, apart taalgebruik, vreemde hobbies en dergelijke. Soms zijn deze trekjes volledig ongerelateerd aan elkaar en blijkbaar een beetje onsamenhangend.

Advertisement:

Als een personage "gewoontjes" is, dan zijn ze "behoorlijk gewoontjes" op dezelfde manier waarin Hollywood Homely personages "lelijk" zijn; soms zijn ze meer gematigd dan de rest van de cast, en de schrijvers suggereren dat het publiek aardig is omdat ze deze personages leuk vinden voor hun "gewoontjes" zijn.

Meer over deze eigenschappen kan hier worden gevonden, alhoewel het proberen om de precieze natuur van wat "Moe" is te bepalen, nog steeds een openstaande discussie is.

Zulke personages kunnen regelmatig worden gebruikt als simpel Pandering to the Base. Als een personage geen zienbare persoonlijkheid heeft afgezien van vagelijk schattige nutteloosheid, dan krijgen zij de gevreesde term "Moe Blob" over zich heen. Een interessant gevolg hiervan is dat sommige moe personages quasi-Animated Actors zijn; de serie waarin ze een rol spelen hoeft niet gerelateerd te zijn, aangezien het slechts een medium is voor de kijker om van een personage te genieten. Vele van deze komen voor in Gag Series, en alleen de merchandise voor de serie laat de mogelijk bedoelde oorsprong zijn, alhoewel nogal wat producenten van merchandise grote hoeveelheden artistieke vrijheid gebruiken bij het ontwerpen van producten.

Merk wel op dat het Moe-visueel zelf over het algemeen niet iets seksueels is. Wanneer je wat anders beweert zal dat zeker tot een Fandom-Enraging Misconception leiden. Dat betekent natuurlijk niet dat Moe personages nooit seksueel aantrekkelijk kunnen zijn, en inderdaad, sommige afbeeldingen vervagen mogelijk bewust de grens.

Mannelijke personages kunnen ook moe-trekjes hebben, en komen veel voor in Shoujo en Josei. Net zoals hun vrouwelijke tegenhangers zijn moe jongens meestal belachelijk schattig. De Adorably Precocious Child is een goed voorbeeld. Bishōnen personages (voornamelijk Troubled, but Cute personages) neigen er ook naar om gevoelens van Moe op te roepen in een vrouwelijk publiek en worden regelmatig Moe genoemd door zowel fans als auteurs.

Voor de niet-antropormorfe variatn, zie Ridiculously Cute Critter. Zie ook Moe Anthropomorphism, Moe Couplet, Moe Stare; vergelijk met The Woobie waar de focus op sympathy ligt. Yamato Nadeshiko heeft een vergelijkbare aantrekking maar voor oudere personages. Zie ook When She Smiles voor situatie waar toepasselijke personages gigantische Moe punten krijgen omdat ze eindelijk lachen. In donkere series ervaren ze waarschijnlijk Break the Cutie. Weakness Turns Her On is een soort Distaff Counterpart dat aantrekkingskracht van moe mannen omschrijft voor vrouwen. Contrasteer Rated M for Manly. What Do You Mean, It's Not for Little Girls? wanneer iemand denkt dat een Moe show, werkelijk bedoeld voor volwassen mannen, bedoeld is voor kleine meisjes.

Niet gerelateerd aan een zekere bijna-leider met bloempotkapsel, norse barman, zesjarige school-pestkop, of oester. Of, een plaats in Victoria, Australia. Ook niet gerelateerd aan het Nederlandse woord "moe" (ondanks wat The Advertisement Server denkt).


Top

How well does it match the trope?

Example of:

/

Media sources:

/

Report