Follow TV Tropes

Following

Nl / Zwarte Komedie

Go To

https://static.tvtropes.org/pmwiki/pub/images/bdaybhumor_8246.jpg
"That is wicked..."

"Always look on the bright side of death,
Just before you draw your terminal breath.
Life's a piece of shit,
When you look at it.
Life's a laugh and death's a joke, it's true.
You'll see it's all a show—
Keep 'em laughing as you go,
Just remember that the last laugh is on you!"
Monty Python's Life of Brian, "Always Look on the Bright Side of Life"

Zwarte komedie, ook wel zwarte humor, donkere komedie of donkere humor genoemd, is een subgenre van komedie en satire waarin onderwerpen en gebeurtenissen die gewoonlijk serieus worden behandeld, op een satirische manier worden behandeld, terwijl ze nog steeds worden afgeschilderd als de negatieve gebeurtenissen die ze zijn. Typische onderwerpen zijn dood, (massa)moord, zelfmoord, chantage, (huiselijk) geweld, ziekte, waanzin, handicaps, milieurampen, hongersnood, angst, kinderpornografie/-misbruik, drugsmisbruik, verkrachting, castratie, kannibalisme, oorlog, terrorisme, racisme, seksisme, homofobie, bestialiteit en voordringen in de rij.

Het is niet helemaal WC Humor, dat is gewoon grof, noch is het Vulgaire Humor, omdat het vrij eenvoudig kan worden geleverd zonder te vloeken. Vaak neemt het de vorm aan van Toevlucht in het Openbaar, terwijl elementen van de bovengenoemde vormen van humor worden opgenomen. Wat het echter anders maakt, is dat het thema van de komedie neigt te neigen naar onderwerpen die als "donker" en/of taboe worden beschouwd (zoals depressie, dood, gruweldaden, racisme, armoede, enzovoort). Deze vorm van humor gaat meestal verder dan het louter vertellen van grappen, sommige werken focussen in plaats daarvan op situationele komedie; Dr. Strangelove is daar een voorbeeld van. Films die afwisselen tussen komedie en tragedie, zoals Full Metal Jacket, zijn geen zwarte komedie, aangezien Black Comedy per definitie humor uit de tragische delen haalt. Kortom, zwarte humor is een soort komedie die zich bezighoudt met negatieve aspecten van het leven, en er humor aan ontleent omdat het schokkend en onverwacht is, zoals bijvoorbeeld Family Guy met zingende dode baby's, wat schokkend wreed is (en dus onverwacht), en gedeeltelijk omdat het vaak een waarheid weergeeft die te grimmig is om serieus te zeggen, iets wat bijvoorbeeld heel gebruikelijk is in de Sovjet Unie, en vrij overvloedig in politieke humor.

Er kan eventueel een grap circuleren, bijvoorbeeld een dakloze man die een reeks moorden pleegt, zodat hij ter dood veroordeeld zal worden, een toestand die, op de juiste manier aantrekkelijk verwoord, beter is dan zijn vroegere levensverwachting en kwaliteit. Correct geleverd kan het heel grappig zijn, maar tegelijkertijd meer dan een beetje verontrustend. Als het echter verkeerd wordt gedaan, kan het publiek zeer beledigd zijn, wat vaak wordt gebruikt als een resultaat in de wereld van het verhaal. Zwarte komedie hoeft echter niet noodzakelijk de dood te impliceren; alles tragisch kan er voer voor zijn.

Dubbel Te Ver Gegaan is mogelijk van toepassing. Vaak plaatsnemend in een Verrotte Wereld. Subtropes zijn onder andere Galggrap (die persoonlijk van invloed is op de maker van de grap) en Kafka-Komedie (waarbij alles wat de hoofdpersoon doet gegarandeerd faalt). Als de perfecte storm van fatalisme en droge humor, overlapt het vaak met Britse Humor en Russische Humor. Dit kan Toevlucht in het Openbaar zijn. Kan gevoelig zijn voor het creëren van een Verrassend Eng-sfeer. Vooral als alles wat de trope aanroept vrolijk begint (of als een fragiel iemand het ziet).

Als Zwarte Komedie verschijnt in een serie die gewoonlijk niet zo grof is, dan is het een ZwarteKomedieUitbarsting. ZwarteKomedieVerkrachting is een trope op zichzelf.

Zwarte Komedie is misschien zelfs zo oud als komedie zelf.

Niet te verwarren met Ome Tom Kolder. Vergelijk Glijdende Schaal van Comedy en Horror.

Heeft heel weinig te maken met mensen zoals Jack Black, Lewis Black, Eddie Murphy, Richard Pryor, of Chris Rock, hoewel ze er af en toe aan deelnemen.

Omdat dit soms een Doodtrope is, zijn alle spoilers ongemarkeerd. Pas op!


Sub-tropes:


[Engels: Black Comedy]

Alternative Title(s): Black Comedy

Top