Follow TV Tropes

Following

Nl / Gewone Badass
aka: Badass Normal

Go To

Lex Luthor: Waarom denk je dat je Superman kunt doden wanneer je niet eens kunt afrekenen met een simpele sterveling in een Halloweenkostuum?
The Joker: Er is niks "simpels" aan die sterveling.

In een wereld met bovennatuurlijke gebeurtenissen of superkrachten, is dit karakter degene die in staat is om nuttig te blijven door intellectie, vechtsporten, algemene meedogenloosheid, of gewoon krankzinnig goed voorbereid te zijn.

Advertisement:

Ze hebben met name geen van de fantastische verbeteringen, magie of speciale krachten die anderen hebben. Het kan zelfs een zere plek voor hen zijn, maar dat zorgt er alleen maar voor dat we ze meer aanmoedigen. Vrouwelijke versies zijn meestal Actie Meiden met een Girl Posse of Lovely Angels.

Het komt steeds vaker voor dat de Gewone Badass een hoofdrolspeler is, omdat hij, in tegenstelling tot de vaak onrealistische ideale leider, voor ons Dreuzels vaak makkelijker is om in te herkennen. Als ze in het team zijn, zijn ze meestal De Leider, of op zijn minst de hersens van de groep, ter compensatie.

Overlapt vaak met Non-Powered Costumed Hero in superheld-settings - tot op het punt dat die trope-pagina werd gemaakt om mensen te helpen voorkomen dat ze de twee concepten verwisselden.

Als een Gewone Badass in staat is om dingen te doen die alleen bovenmenselijk zouden moeten zijn, dan hebben ze een Charles Atlas Superpower. Als Badass in hun familie zit, komt dat omdat Lamarck gelijk had. Als ze superkrachten krijgen nadat ze die een tijd niet hebben gehad, krijg je een Empowered Badass Normal. Als ze alleen maar de bevoegdheden verloren die ze eigenlijk hadden, zijn ze Brought Down to Badass.

Advertisement:

De Gewone Badass gebeurt alleen als een Dreuzel wordt vergeleken met een wereld van superkrachten, fantastische elementen, goden, wijdverspreide genetische manipulatie, transhumanisme of andere kunstmatige verbeteringen (zoals magie). Evenzo, alleen omgaan met het onmenselijke of het bizarre (dat zijn dus zombies, orken, alien invasies en andere aanroepingen van Puny Earthlings) is niet voldoende, tenzij er een andere superheld was die liet zien hoe ze hun krachten nodig hadden voor hetzelfde werk.

Alleen maar omdat iemand in staat was om één Super Soldier van de tien in de wereld te vermoorden, maakt ze nog niet tot een gewone badass. Evenzo is dit geen personage dat slecht is uitgerust met verouderde technologie, zelfs als zijn vijanden topklasse zijn. Ze kwalificeren zich evenmin als ze onderbemand zijn in de omgang met een superieur getrainde vijand (tenzij de genoemde training superkrachten/kunstmatige verbeteringen verleent waaraan het de ongetrainde ontbreekt). Het moet in ieder geval een onderwerp van debat zijn met iemand waarmee ze te maken hebben (vijand, bondgenoot of zelfs zijzelf) als hun gebrek aan superkrachten een probleem vormt met hun nut.

Advertisement:

Het is belangrijk op te merken dat als ze vreemde of bovenmenselijke vermogens hebben, ze niet gewoon zijn. Er is geen "relatief" als het gaat om Gewone Badass. Het maakt niet uit of je een tank "amper" kunt tillen, je ki-ontploffingen "alleen maar" steden kunnen nivelleren, je Bio-Augmentation een standaard kwestie is, of je vermogen om de structuur van de werkelijkheid te veranderen niet zo ontwikkeld is als andere; je bent een badass met superkrachten. Niet iedereen kan de Batman van de setting zijn. Als hij echter zijn krachten voor gevechten vermijdt of niet kan gebruiken, is hij waarschijnlijk als een normaal aan het vechten.

Overlapt vaak met The Team Normal (als dit personage deel uitmaakt van een superkrachtig team).

Dit is een Super-Trope van Badass Bystander. Per definitie altijd op niveau 1 in Super Weight.

Vergelijk Muggles Do It Better, Unfazed Everyman, Weak, but Skilled, Puny Earthlings, en met name Heart Is an Awesome Power. Een Hunter of Monsters is vaak een, hoewel er net zoveel Hunter of His Own Kind - of Fur Against Fang-varianten zijn.

Contrasteer met Overshadowed by Awesome, waarbij een personage redelijk sterk is in vergelijking met reguliere mensen of zelfs superkrachtig, maar alleen als "gewoon" kan worden beschouwd in vergelijking met de mensen met wie ze omgaan, die veel sterker zijn. Vanwege dit zijn ze vaak Can't Catch Up. Ook contrast Super Loser, voor personages die allesbehalve badass zijn ondanks superkrachten. Brought Down to Normal verhaallijnen kunnen aantonen dat een persoon met superkrachten slecht kan zijn zonder hun krachten, maar dat kwalificeert ze niet voor deze trope. Dit is een karaktertype, geen plottrope.

Opmerking voor Tropers: Dit trope is alleen van toepassing als de setting over een aanzienlijk aantal personages met superkrachten beschikt. In een omgeving waar superkrachten zeer zeldzaam of niet bestaand zijn, zijn badass-personages zonder superkrachten alleen badass. Als je een instantie van een personage tegenkomt in een instelling zonder dat superkrachten een Badass-normaal worden genoemd, verwijder je deze of wijzig je deze. Voor gemiddelde mensen die door de situatie gedwongen worden een badass te worden, zie Action Survivor. Voor gekostumeerde helden zonder superkrachten in het algemeen, zie Non-Powered Costumed Hero. Iedereen van een Witch Species die niet kan worden gedefinieerd als een Muggle Born of Mages is gediskwalificeerd.


Voorbeelden:

Stripboeken
  • Batman: Deze superheld heeft geen superkrachten op een afgetraind lichaam, ervaring in vechtsporten, behendigheid met zijn gadgets en een groot fortuin na. Hoogstwaarschijnlijk een Trope Codifier.

[Engels: Badass Normal]

Alternative Title(s): Badass Normal

Top

How well does it match the trope?

Example of:

/

Media sources:

/

Report