Follow TV Tropes

Following

Nl / Grote "NEE!"

Go To

https://static.tvtropes.org/pmwiki/pub/images/noooooo.png

McLeach : Je vogel is dood. Iemand heeft haar neergeschoten; Schoot haar recht uit de lucht. BANG!
Cody : NEE !!!
McLeach : Wat bedoel je, "nee"? Noem je me een leugenaar?

Het moment waarop een personage beseft dat er iets vreselijks is gebeurd, of merkt dat er iets vreselijks gaat gebeuren, waarop deze schreeuwt: "NEEEEEEEEEEEEEEE!" Het kan ook gebruikt worden wanneer een boos personage weigert iets te doen.

Als het personage zich haast om te voorkomen dat iets vreselijks gebeurt, kan een slow-motion effect worden gebruikt om de spanning van het moment uit te brengen, soms tot het punt dat het "Nee" tot een komisch diepe grom wordt omgevormd. Deze trope is er erg gevoelig voor om Narm te worden, maar roept wel de vraag op van hoe een personage een crisis zou moeten aanpakken zonder over te komen als een psychoot (door catatonisch te gaan), een monster (door een grimmige grap te maken), of een grofgebekt iemand (door de pan uit te vloeken).

Zowel serieus als voor komisch effect gebruikt. Heel gebruikelijk op sitcoms. Soms eindigt de Grote "NEE!" de aflevering met een Cliffhanger.

Nadert het punt om Narm en een Trope In Diskrediet te worden, hoewel een goede acteur het nog steeds kan doen. Sommige varianten hebben nog steeds geloofwaardigheid, inclusief een kortere maar nog steeds intense "Nee" en een paniekerig "Nee nee nee nee nee!" Of je kunt gewoon kiezen voor de eenvoudigere Skyward Scream. Af en toe schreeuwt het personage iets anders dan "Nee!" - meestal de naam van het personage voor wie er iets ergs gaat gebeuren of voor wie het net is gebeurd. Dit is iets minder in diskrediet gebracht. Echter, over het algemeen is deze trope meestal een betrouwbare indicator voor Ham and Cheese.

Taal is erg belangrijk. Bijvoorbeeld: Grote "NEE!" wordt vaak rechtstreeks in Japanse media gespeeld, vanwege de hogere schreeuwbaarheid van de equivalente iya's. note  Maar niet erg gebruikelijk in het Russisch, vanwege de zeer lage screamability van de equivalente nyet's.

Wanneer een slechterik de Grote "NEE!" schreeuwt, is het meestal zo dat zijn plannen om als sneeuw voor de zon ziet smelten. Meestal is dit ook het laatste wat hij ooit zegt.

Zie hier voor een zij-aan-zij vergelijking van een heleboel No's. Hier zijn twee meer met nog meer bekende namen. En zie hier voor een hilarisch handige Instant-Noooo.

Het ding dat deze trope zo effectief maakt, is het feit dat de meeste mensen het woord "nee" identificeren als er iets misgaat. Dus wanneer we een personage horen schreeuwen met een zeer luide "nooooooooo!", komt het hard aan bij ons. Mensen met andere psychologische profielen zijn hier niet net zo door beïnvloed en kunnen de scène als komisch beschouwen in plaats van het emotionele moment waarvoor het bedoeld kan zijn. Wanneer deze trope wordt gecombineerd met een shot van een personage dat het negatief uitroept, terwijl die in slow motion beweegt, kan de scène nog dramatischer zijn (hoewel dit meestal een teken is dat het personage doodgaat).

Vaak gecombineerd met een Futile Hand Reach. Soms gevolgd door een dramatische en zeer snelle uitzoomen naar het hele gebied. Of Eat the Camera.

Grote Hammen zullen een Gigantische "NEE!" tevoorschijn halen indien ze de gelegenheid krijgen.

Een Sub-Trope van Big Word Shout.

Een Sister Trope voor Slow "NO!".

Vergelijk Big "YES!", Little "No", Big "NEVER!", Rapid-Fire "No!", Comical Overreacting, Death Wail, Big "OMG!", Big "WHY?!", Howl of Sorrow, Say My Name en Atomic F-Bomb.

Niet te verwarren met een bepaalde mecha-serie met een titel die hetzelfde klinkt.

Zie hier voor een enorme compilatie van deze trope.


Voorbeelden

Film
  • Star Wars: In Revenge of the Sith, nadat Anakin voor het eerst Darth Vader wordt en er achter komt dat zijn grote liefde Padme dood is, ontsteekt hij, terwijl hij de voorwerpen om hem heen laat indeuken met de Kracht, in een grote, dramatische "NOOOOOOOOOOO!!!" Levert de pagina afbeelding.

Live-action TV series

  • Zondag Met Lubach: Terwijl Lubach de "Zwarte Piet"-discussie bespreekt, maakt hij duidelijk dat hij wil dat het gewoon voorbij is, blij wordend van de gedachte. Dan wordt hij ineens onderbroken door een videoclip. In deze clip komt een nieuwe discussie naar voren, waarin wordt gevraagd waarom Sinterklaas altijd een man zou moeten zijn, en waarom eigenlijk nooit vrouw. Lubach flipt, en roept deze trope aan terwijl hij wanhopig door de studio heen rent.


[Engels: Big "NO!"]

Alternative Title(s): Big No

Top