Follow TV Tropes

Following

Nl / Grote Slechterik

Go To

https://static.tvtropes.org/pmwiki/pub/images/star_wars_emperor_throne_room_7256.jpg

"Ik heb geleerd dat er in elk verhaal een groot, kwaad iets is. Een boze kracht die, ongeacht de omvang, de wereld van het verhaal verderft, en zijn best doet om de held te vernietigen. Een wolf, een heks, een reus, een draak, een ridder... of een idee, een verlangen, een verleiding... of zelfs een boek. "
Lullaby
Advertisement:

De oorzaak van alle slechte gebeurtenissen in een verhaal. The Grote Slechterik kan ofwel persoonlijk verantwoordelijk zijn voor deze gebeurtenissen, ofwel de grootste tegenkracht voor de doelen van de held zijn. Een Grote Slechterik kan een personage zijn met snode plannen of het kan een alomtegenwoordige situatie zijn, zoals een komeet die op weg is naar de aarde. In een verhaalserie oefent de Big Bad vaak een effect uit op een aantal afleveringen, soms zelfs een heel seizoen. In een op zichzelf staand filmisch verhaal, is hun aanwezigheid de drijfveer voor de plot.

Deze trope is geen verzamelnaam voor de grootste, lelijkste of zelfs primaire schurk van een bepaald verhaal. De stoere leider van de outlaw-gang die de meest persoonlijke problemen veroorzaakt, is The Heavy, niet de Grote Slechterik. De corrupte zakenman die de bendeleden gebruikt als spierbundels is de Grote Slechterik. The Man Behind the Man is heel gebruikelijk voor deze trope, waardoor de onthulling van de grote slechterik als De Schaakmeester erachter komt en de persoon zelf veel slimmer en vindingrijker blijkt te zijn dan de Villain of the Week. Soms is de Grote Slechterik de grote vijand van een hele franchise als de Overarching Villain. Op andere momenten is de Grote Slechterik een Arc Villain die problemen veroorzaakt gedurende een bepaalde periode om later te worden vervangen door een andere Grote Slechterik met ambitieuze plannen.

Advertisement:

De Grote Slechterik kan vaak worden geconfronteerd, maar is te krachtig om tegen te houden tot de laatste aflevering van het verhaal. The Grote Slechterik kan via Evil Minions werken en zal vrijwel zeker The Dragon hebben om hen te beschermen, om de interesse hoog te houden en iets te bieden voor de goeden om te verslaan. Wanneer je naar een verhaal van een seizoen of een belangrijke verhaallijn kijkt en je kunt die ene schurk identificeren als degene die alles onder controle heeft, dat is de Grote Slecherik.

In zijn meest algemene termen staat een Grote Slechterik in het centrum van de Myth Arc in plaats van alleen een verhaallijn. Tegelijkertijd is de Grote Slechterik niet uitsluitend de gevaarlijkste vijand van de verhaallijn. In veel gevallen zul je ontdekken dat, terwijl de Grote Slechterik misschien wel de controle heeft, de Dragon-in-Chief nog steeds de grootste bedreiging kan zijn. In het grotere geheel en het Sorting Algorithm of Evil kan een Grote Slechterik zelfs een Sixth Ranger worden om de helden tegen de volgende dreiging te helpen. De Greater-Scope Villain is een vijand die een extreem gevaar is, maar niets dat de helden op dat moment rechtstreeks aangaat.

Advertisement:

Als een show een serie Grote Slechterik-gevaren heeft, kunnen ze functioneren als een serie monsters van de week die meer dan een week nodig hebben om aan een einde helpen. Als er een Legion of Doom is, kun je verwachten dat de Grote Slechterik op de een of andere manier wordt betrokken. Ze zijn waarschijnlijk gesorteerd op macht, met de sterkste voor de laatste, volgens het Sorting Algorithm of Evil.

Evil Overlord, Diabolical Mastermind, De Schaakmeester, Arch-Enemy, The Man Behind the Man, en vaak de Manipulatieve Klootzak zijn specifieke soorten schurken die kunnen opduiken als Grote Slechterikken. Als ze een Geniale Klootzak of Hero Killer zijn, zijn de goeden in grote problemen. De heldhaftige tegenhanger van dit personage is de Big Good, die in het begin van een serie heel vaak de aandacht van dit personage zal krijgen in plaats van De Held. Als een werk van fictie opvallend een Grote Slechterik mist, kan dit een geval van No Antagonist zijn.

Zie ook Big Bad Duumvirate voor twee (of meer) Grote Slechterikken die samenwerken. Soms krijgt een Grote Slechterik zijn start als dienaar van een andere slechterik - als dat het geval is, zijn ze een Dragon Ascendant. Als het personage dat op de meest betekenisvolle manier de rol van Big Bad vervult, nominaal ondergeschikt is aan iemand anders (iemand die in vergelijking aanzienlijk minder bedreigend is), zijn ze een Dragon-in-Chief. Als het verhaal veel Grote Slechterikken tegelijk heeft, die niet samenwerken, zie Big Bad Ensemble. The Big Bad Shuffle treedt op als er meerdere kandidaten zijn voor de Grote Slechterik-positie. Als de Grote Slechterik niet zo slecht begint maar zich in de loop van het verhaal ontwikkelt, is het Big Bad Slippage. Als de Grote Slechterik van een deel van een werk niet sterft als hij verslagen wordt en rond blijft hangen als een personage in een andere verhaalrol (hervormd of niet), is dat Ex-Big Bad.

Merk op dat de Grote Slechterik van een verhaal niet altijd de meest krachtige of oudste bestaande kwade kracht is. Misschien overschaduwt een slechte aanwezigheid in de trant van een Onomvatbare Gruwel de setting van het werk, maar is het voornamelijk gescheiden van de gebeurtenissen in het verhaal - dat zou de Greater-Scope Villain zijn. De Grote Slechterik onderscheidt zich van dat door het grootste obstakel te zijn waar de held mee te maken heeft, hoewel de Grote Slechterik op een of andere manier zou kunnen proberen om de Greater-Scope Villain als onderdeel van hun plan te gebruiken. (Of dit hem gaat tegenwerken kan variëren.)

Het is een van de bekendste tropes in de TV Tropes-community, is de eerste die meer dan veertigduizend wicks heeft en is de meest gewickte trope. Dit komt waarschijnlijk omdat het ongelooflijk vaak voorkomt; het is Older Than Feudalism, en het is van toepassing op bijna elke slechterik in elk uit meerdere delen bestaand speculatief werk.

Als een verhaal deze trope afwendt, dan heeft het verhaal geen antagonist.

Niet verwarren met Big Bird. Of Big Bag.


[Engels: Big Bad]

Alternative Title(s): Big Bad

Top

How well does it match the trope?

Example of:

/

Media sources:

/

Report