Follow TV Tropes

Following

Nl / Verdrietig Einde
aka: Downer Ending

Go To

https://static.tvtropes.org/pmwiki/pub/images/hamlet_gnsp.png
"De rest is stilte."

"Oh, ergens in dit geliefde land schijnt de zon zo fel;
Ergens speelt een band, en ergens zoent een stel,
Ergens zit men te lachen, en ergens schreeuwen kind'ren luid;
Maar in Mudville is geen vreugde — Mighty Casey ligt eruit."
— "Casey at the Bat" van Ernest Thayer (vertaling)
Advertisement:

1. Het eind van een film, tv-show of een aflevering van een tv-show, een videogame, of andersoortig media dat eindigt op een verdrietige of tragische manier. Bijzonder vaak komt zoiets niet voor, aangezien er vaak erg wordt gepusht om alles op een "vrolijke" manier te laten eindigen. Soms wordt er gebruikgemaakt van een Verdrietig Einde om voor eens en voor altijd duidelijk te maken dat de serie nooit ofte nimmer teruggebracht kan worden (net als bij de Grote Finale), maar soms eindigt het ook in een cliffhanger.

2. Een eveneens ingetogen of ongelukkig einde van een aflevering van een normaliter "vrolijke" serie. Komt evenzo niet vaak voor, voor dezelfde redenen als die hierboven beschreven staan. Dit wordt soms gebruikt in een poging een Emmy-nominatie in de wacht te slepen, of op z'n minst om de kijker te verrassen. Wanneer de 'grote finale' van een normaal gesproken "vrolijke serie" dit is, heb je te maken met een Onverwacht Verdrietig Einde.

Advertisement:

Verdrietige Eindes worden doorgaans gebruikt om de Aesop van een aflevering te concluderen. Soms is dat de enige effectieve manier om de boodschap over te brengen.

Soms kan een verdrietig einde de karakterontwikkeling op een bevredigende manier afronden, ondanks (of misschien wel dankzij) dat het eind grimmig is, zoals bij vijandelijke proganisten die, volgens het publiek, op het eind hun verdiende loon kregen. Dit is echter geen vaste regel, in sommige gevallen heeft het publiek juist veel sympathie en medelijden voor de personages in kwestie — vooral als ze een aantal sympathieke kenmerken hebben, en een aantal aangrijpende momenten hebben meegemaakt, wat het publiek eerder iets als "Ocharme, Zielige Schurk" laat denken. In andere gevallen kan het zo zijn dat het publiek vindt dat het te veel gebruikt wordt en dat het aanvoelt als een Gedwongen Einde Met Een Wending. Als het einde uit de lucht gegrepen wordt, of voortkomt uit een Duimzuigsel, komt dat wellicht omdat de schrijvers gebruik hebben gemaakt van een Diabolus ex Machina. Als genoeg mensen het Verdrietige Einde als fundamenteel onrechtvaardig beschouwen, kan dat leiden tot Fan-discontinuïteit en een Snicket-Waarschuwing.

Advertisement:

Dood Iedereen, Kneiterhard Terug Naar Nul en De Schurken Winnen zijn buitengewoon wrede variaties van deze trope. Een Prequel kan er een vereisen; zoals wanneer het Vrolijk Einde was Gedoemd Door Canon.

Als het einde zowel elementen van vrolijkheid als het Verdrietige Einde bevat, dan is het een Bitterzoet Einde. Als het hele avontuur op het einde betekenisloos blijkt te zijn, is het Kneiterhard Terug Naar Nul. De Cliffhanger is vaak een Verdrietig Einde, maar dikwijls een voorlopige; bij de volgende aflevering kun je zien hoe ze de situatie een positieve wending geven.

Zie ook: Gainax-Einde, Laatste Ademtocht-Moord, Verrotte Wereld, Rukken Aan De Hondenhalsband en Gevolg Van Je Falen. Zo nu en dan deel van een tragedie of Utsuge. Soms een Voorgaande Conclusie, bijvoorbeeld vanwege een historische setting of omdat het werk een Prequel is. De held kan al dan niet doodgaan. Besef van een Afgeleide Holocaust kan zelfs de meest 'Smaakt Naar Diabetes'-achtige vrolijke eindes in een sombere veranderen. Verdrietige Eindes kunnen vaak resulteren in Tranentrekkers of Nachtmerriemateriaal. Vergelijk met Verdrietig Begin.

Opmerking: Dit is een Spoilertrope. Oftewel, ELK VOORBEELD hiervan is per definitie een spoiler en wordt dus over het algemeen niet gemarkeerd. Lees enkel verder als dit je niks uitmaakt.


Voorbeelden

    Kunst 
  • Vanaf de laatste schilderij van de serie Marriage A-la-Mode is de graaf vermoord in een duel, werd Silvertongue opgehangen voor deze moord, en heeft de gravin zelfmoord gepleegd. De titel kan niet overgenomen worden door hun dochter (nu een wees), en vanwege de omstandigheden van de dood van haar ouders kan ze ook niet het resterende geld van hen erven. Wat ze echter wel heeft geërfd, is haar vaders syfilis (en de schuifmaten op haar benen kunnen ook nog duiden op rachitis), dus waarschijnlijk zal ze niet lang genoeg leven om zelf kinderen te kunnen baren (die anders zelf ook syfilis zouden hebben).

[Engels: Downer Ending]

Alternative Title(s): Downer Ending

Top

How well does it match the trope?

Example of:

/

Media sources:

/

Report