Follow TV Tropes

Following

Nl / Mindf*ck

Go To

https://static.tvtropes.org/pmwiki/pub/images/Time_transfixed.jpg

''Alles wat je weet is fout
Zwart is wit, kort is lang en warm is koud
En alles wat volgens jou zo belangrijk was maakt niets uit"
— "Everything You Know Is Wrong", "Weird Al" Yankovic
Advertisement:

De Mindf*ck is iets dat zo erg leunde op symbolisme of surrealisme/absurdisme - of zo extreem hard faalde in een poging 'normale' corherentie te hanteren - dat de direct respons daarna iets luidt als, "Waar de fuck sloeg dat op?!?!"

Deze werken zijn gemaakt voor fans om hun eigen onwaarschijnlijke theorieën te bedenken over Epileptische Bomen enzo.

Er zijn verschillende criteria voor een Mindf*ck, en bijna elke Mindf*ck bevat meerdere van de volgende kenmerken:

Hoewel sommige fans kunnen beweren te weten wat het symbolisme betekent, en waar het allemaal op slaat, zullen veel Mindf*cks allerlei betekenisloze sequenties implementeren om het het publiek nog lastiger te maken. Discussies over welke sequenties belangrijk zijn komen veel voor. Van de schrijver hoef je in ieder geval geen hulp te verwachten. Ook materialen die de show horen aan te vullen (denk aan boeken of spin-offs) bieden geen hulp. (Indien dat wél het geval is, heb je te maken met een Mindfork.) Het symbolisme dat wel ontcijferbaar is focust zich veelal op de opvattingen die mensen meestal over elkaar hebben en puberteit en seks. Japanners en Zuid-Koreanen zijn de grootste producers van dit soort content, vooral in de genres horror en psychologisch drama, want het Aziatische publiek smult van dit soort schuine, mysterieuze dubbelzinnigheden. Daarom is David Lynch ook zo populair in Japan.

Advertisement:

Weet wel dat het woordje dat volgt op 'mind' niet doelt op datgene te maken heeft met romantische kaarsjes, strandwandelingen en een vurige sensuele passie. Tenzij dat je ding is.

Niet te verwarren met Mindrape, wat het publiek ook moge vinden, of met Mentale Affaire, een letterlijke mindf*ck.

Verschilt van een Binnenpretje, iets dat enkel logisch is voor de specifieke groep waarvoor het bedoeld is.

Wanneer je de maker probeert te vragen wat de betekenis is van dit alles, verwacht dan puur Desinteresse Van God of zelfs erger.

Sub Tropes zijn Gainax-Einde, Dadaspot en Vreemde Geometrieën. Het Eind Verandert Alles is een einde waarbij de overte symboliek niet de oorzaak is van z'n verwarrende aard, maar grofweg wel hetzelfde effect bij het publiek teweegbrengt. Als het voor humorisme zorgt is het Surrealistische Humor. Maar indien het eerder angstaanjagend is, is het Surrealistisch Horror.

Vergelijk met Ware Kunst Is Onbegrijpelijk, Ontspoorde Animatie en Hoe Bedoel Je, Ze Waren Niet Stoned?

Contrasteer met Mindfork. Daarbij worden de mindf*ck-elementen gerationaliseerd/uitgelegd.


[Engels: Mind Screw]

Alternative Title(s): Mind Screw

Top

How well does it match the trope?

Example of:

/

Media sources:

/

Report