Follow TV Tropes

Following

Nl / Memetische Mutatie

Go To

Dit is gebaseerd op meningen. Zet dit alsjeblieft niet op de pagina van een werk als een trope.

https://static.tvtropes.org/pmwiki/pub/images/rsz_1internet-meme-collage-2_7792.jpg

"Most of what is unusual about man can be summed up in one word: "culture". I use the word not in its snobbish sense, but as a scientist uses it. Cultural transmission is analogous to genetic transmission in that, although basically conservative, it can give rise to a form of evolution."
Richard Dawkins, De zelfzuchtige genen, Hoofdstuk 11
Advertisement:

Op Het Internet wordt een "meme" (uitgesproken als "miem", zoals in "mimespeler") meestal beschreven als een pakkende afbeelding, tekst, video of handeling (meestal afgeleid van popcultuur) die keer op keer wordt herhaald. Indien hier niet voorzichtig genoeg mee om wordt gegaan, kan er een punt komen waarop z'n oorsprong/oorspronkelijke betekenis verloren gaat, evenals de humor. Ook kan het verkeerd toegeschreven worden. In principe is het een kruizing tussen een catchphrase en een inside joke.

Daarom moeten ze dus geennote  TV Tropes-artikel krijgen. Omdat we niet warrig en gedateerd willen zijn.

Dankzij het fenomeen genaamd Fans geldt dit ook voor personages. Het Internet maakt vaak een "meme"-versie van een personage die volledig (soms met opzet) op gespannen voet staat met het origineel, zoals een vrolijke versie van een eng en duister personage, een sexy versie van een Sesamstraat-personage, of een "pechhebbende, maar toch al-tijd optimistische"-versie van een normaalgesproken depressief personage.

Advertisement:

Een andere eigenaardigheid van memes hangt af van waar ze oorspronkelijk zijn begonnen met verspreiden. Memes propageren vaak los van de content, smaak, of gevoeligheid, terwijl de oorspronkelijke bron wellicht wel de enige is die genoeg weet van het bronmateriaal om het ironisch te kunnen gebruiken.

Bovendien refereren sommige memes iets veelvoorkomends, maar worden ze uiteindelijk dusdanig pakkend dat ze worden geassocieerd met slechts één nieuw ding.

Soms, afhankelijk van de mate waarin een productiebedrijf zich bezig houdt met fandom, kan een meme het internet verlaten en worden verwezen in het medium die de meme in kwestie parodieert. Indien dit het geval is heb je te maken met een opgestegen meme. Soms worden vergeten memes (of Memes in Diskrediet) opnieuw tot leven gewekt dankzij Polynomiale Populariteit.

Advertisement:

Merk op dat hoewel dit artikel gaat over internetmemes, het fenomeen niet enkel op het internet voorkomt. Het kan een voorbeeld zijn van The Catchphrase Catches On, wat inhoudt dat een zin of gezegde uit fictie een populaire uitdrukking in Het Echte Leven wordt. Echter zijn bepaalde memes slechts populair voor een bepaalde groep.

Voor voorbeelden uit fictie zelf, zie Instant Web Hit.

Indien je bij wilt blijven met de memes van vandaag de dag, bezoek dan Know Your Meme of The LURKMORE Wiki (NSFW), of de mensen van Encyclopedia Dramatica (nog meer NSFW). Dit zijn stuk voor stuk voorbeelden van goede middelen voor de memes zelf en de enigmatische cultuur eromheen, maar kijk uit voor de interstitiëlen. Als je slechts wilt weten wie bepaalde memes startte(n), zie dan Memefontein. Dit is waarschijnlijk de grootste bron van Onwerkelijke Humor.

Degene die het woord "meme" bedacht heeft is Richard Dawkins, die een Hersenvirus-achtig model bedacht voor de maatschappij: dat culturele informatie geërfd en gereproduceerd wordt, zo nu en dan met kleine mutaties, op eenzelfde manier als "genetische" informatie.

Voeg memes op de volgende manier toe: De meme. [[labelnote:Uitleg]]Uitleg van de meme, indien nodig[[/labelnote]]Uitleg 


Voorbeelden:

    open/close all folders 

    Advertentie 
  • Goeiemoggel!Uitleg 
  • Wie had dat gedacht?Uitleg 

    Politiek 
  • Meer of minder? Uitleg 
  • 'Ik zou ze het liefst in elkaar slaan.'Uitleg 

    Webvideo 
  • Deze video, waarin het kanaal 'Lekker Spelen' een acteur Opm.  naar de VEED Awards stuurt.
  • Subscribe to PewDiePie!Uitleg 

[Engels: Memetic Mutation]

Alternative Title(s): Memetic Mutation

Top

How well does it match the trope?

Example of:

/

Media sources:

/

Report