Follow TV Tropes

Following

Nl / Mes Jogge

Go To

https://static.tvtropes.org/pmwiki/pub/images/corinthian_with_knife.png

"Er is nog nooit iemand gestorven van ’n beetje pijn… als je weet wat ik bedoel. Ik denk trouwens dat messen ‘n goed idee zijn. Grote, glimmende messen die ‘rot op’ schreeuwen. Messen die eruit zien alsof ze ‘n krokodil zouden kunnen villen. Messen zijn goed, want ze maken geen lawaai, en hoe minder lawaai ze maken hoe groter de kans dat we ze gaan gebruiken. Shit 'em right up. Doet ons er serieus uitzien. Pistolen zijn voor de show, messen voor ’n pro."
Advertisement:

Messen zijn speciaal in films en op televisie voor twee redenen. Ten eerste zijn ze erg cool, want er is niks beschamender dan te worden verslagen met een lemmet dat korter is dan je handpalm. Ten tweede zijn ze griezelig. De glans van een mes in de handen van een Bloeddorstige Gek is genoeg om bloedstollend gekrijs te veroorzaken (en er is ook nog eens de mogelijkheid dat de messteek zo pijnlijk zal zijn dat het slachtoffer zou wensen dat hij neergeschoten werd). En soms is een mes zowel cool als griezelig.

Messen zijn veel gemakkelijker om te verkrijgen dan pistolen en zijn bovendien vaak nog eens legaal. Daar komt nog eens bij dat een mes veel gemakkelijker te verbergen is. In veel landen is het bovendien normaal dat mensen een zakmes bij zich dragen. Natuurlijk zijn er genoeg wetten rond het gebruik van messen. Over het algemeen kan echter aangenomen worden dat als het mesblad korter is dan 15 cm en als er nergens een opgespannen veer aan te pas komt, dan kan men gewoon rondlopen met een mes. Een mes is immers erg nuttig gereedschap om bijvoorbeeld touwen door te snijden of om appels te schillen. Messen zijn trouwens te vinden in bijna elk huis op de planeet om eten te bereiden. Deze trope kan dus al klaargespeeld worden met een eenvoudig vleesmes.

Advertisement:

Messen bestaan al sinds het begin van de mensheid. Het is goed mogelijk dat ze zelfs onze allereerste uitvinding zijn. Prehistorische messen, gemaakt van steen of natuurlijk glas, zijn al overal ter wereld gevonden. Natuurlijk worden ze ook al sinds het begin van de mensheid gebruikt als wapens.

In Fantasy zijn messen de iconische wapens van de Dief (of “Thief”), de Fragile Speedster of de Combat Pragmatist. Een personage dat vecht met messen gebruikt er meestal twee, met in elke hand een mes. Dat is trouwens op een of andere manier gegrond in de realiteit, want historisch gezien werden dolken gebruikt als reservewapens naast bijvoorbeeld een rapier of een tomahawk. Meestal werd de dolk echter niet gebruikt om te vechten. Als het echt moest, dan kon de dolk gebruikt worden voor zelfverdediging, bijvoorbeeld om te pareren wanneer men geen schild kon dragennote . Messen worden ook vaak geassocieerd met giftige wapens. Het komt vaak voor dat personages een mes insmeren met gif. Een mes gebruiken om gif toe te dienen is in het echte leven trouwens erg inefficiëntnote .

Advertisement:

Het mes komt ook wel eens voor in de handen van een Cowboy. In dat geval is het mes waarschijnlijk een groot Bowie Knife dat net zo goed een klein zwaard zou kunnen zijn. Ook een Ninja heeft vaak een mes en in dat geval is het mes waarschijnlijk een Kunai. De Badass Native heeft vaak messen, want het mes is nu eenmaal de eerste uitvinding. Een personage dat aan vechtsport doet heeft ook vaak een mes bij zich. Ridders droegen bijvoorbeeld dolken bij zich als een soort laatste redmiddel.

Er is trouwens een klein verschil tussen een mes en een dolk. Een mes is een instrument met een scherpe rand en een punt en is bedoeld om in dingen te snijden of te steken. Een dolk is ook een mes, maar heeft twee scherpe randen in plaats van een. Elke dolk is dus een mes, maar niet elk mes is een dolk.

Messen zijn in fictie ook populaire projectielen. In het echte leven zijn er echter betere keuzes voor projectielen: het is erg moeilijk om iets of iemand te raken met de punt van het mes, en al helemaal als het doelwit beweegt.

Subtrope van Weapon Specialization. Contrasteer met Never Bring a Knife to a Fist Fight. Kan resulteren in een Knife Fight. Verwant aan Kukris Are Kool, Machete Mayhem, Sinister Switchblade, en Bayonet Ya.


[Engels: Psycho Knife Nut]
Top