Follow TV Tropes

Following

Nl / De Vierde Wand Doorbreken

Go To

Control Freak: Ik heb de Teen Titans veranderd in amusement! Het publiek kijkt naar jullie vanachter die vierde wand.
Raven: Mensen kijken naar ons zonder onze toestemming? Ieuw! Wat een stelletje griezels.
Cyborg: Griezels!
Beast Boy: Jullie kijkers zijn griezels!
Control Freak: Hé! Stop met het beledigen van het publiek!
Teen Titans, "De Vierde Wand"

Hoi! Hoe gaat het daar? Het is best leuk om de "de Vierde Wand Doorbreken"-pagina te zijn op TV Tropes. Natuurlijk krijg ik niet net zoveel aandacht als sommige van de andere pagina's, maar ik probeer mijn best te doen.

Afijn, de Vierde Wand is het feit dat in elk fictief werk de personages niet weten dat ze fictieve personages zijn in een werk, dat een publiek ze bekijkt, en wat voor conventies van het medium er tussenin zitten.

De vierde wand doorbreken gebeurd wanneer een personage erkent dat ze fictief zijn, door indirect of direct het publiek aan te spreken. Als alternatief kunnen ze communiceren met hun maker (de auteur van het boek, de regisseur van de film, de tekenaar van het stripboek, enzovoort). Dit komt meer overeen met het breken van de muren op de set, maar het bestaan van een regisseur impliceert het bestaan van een publiek, dus is het nog steeds indirect de Vierde Wand Doorbreken. Deze trope is meestal gebruikt voor komische doelen.

Het moet wel opgemerkt worden dat andere bronnen naar elke fictie die aandacht vestigt op de fictionaliteit refereren als "de Vierde Wand Doorbreken". Onze definitie is iets beperkter: de Vierde Wand Doorbreken gebeurt alleen als een personage het publiek of de auteur erkent, op een of directe of indirecte manier, snap je? Het is niet voldoende dat ik mijn status als wikipagina herken, het is het feit dat ik erover tegen je praat!

Alhoewel de Vierde Wand Doorbreken tegenwoordig voornamelijk wordt Gedaan om te Lachen, is serieus de vierde wand doorbreken niet ongehoord. Bijvoorbeeld als de persoon lijdt aan krankzinnigheid of een soort existentiële crisis doorgaat.

Vernoemd naar de theaterconventie van sets bouwen met een rechter-, linker- en achterwand, terwijl het publiek de actie door een denkbeeldige "vierde"note  wand observeert, die zich vooraan het podium bevindt. De vierde wand doorbreken zou gebeuren wanneer de acteurs door waar de virtuele vierde wand zou moeten zijn heen stapten en het publiek direct aanspraken.

Dit is een hele oude trope: William Shakespeare's personages spraken vaak het publiek aan. Het werd ook regelmatig doorbroken in het theater van de Oude Grieken, vrijwel vanaf het moment dat ze de Vierde Wand hadden uitgevonden - of misschien zelf voordat de Vierde Wand werd uitgevonden.

Wanneer een serie de vierde wand zo vaak doorbreekt dat die er net zo goed niet is geweest vanaf het begins, dan heb je Geen Vierde Wand bereikt.

Kan uitgedrukt worden met Medium Bewustzijn. Wanneer het letterlijk is, dan is dit Mishandelde Camera. Zie ook: Verteller (deze trope is hun baan), Post-Modernisme (dol op deze trope), Zijwaartse Blik en Zijwaartse Opmerking (bepaalde vormen hiervan), Geanimeerde Acteurs (een animatie-specifieke subtrope), en Wie Zou Ons Nou Willen Zien? (personages die de verhaalpremisse bespotten). Hij Kent Je Controller omvat vaak het doorbreken van een videospels vierde wand uit noodzaak. Voor een gedetailleerde discussie over de grens tussen dit en Geen Vierde Wand, zie Glijdende Schaal van Vierde Wand-Sterkte. Als de bedenker van een werk, het publiek, of jij, persoonlijk met de personages interactief bezig zijn op een manier die geen Participatie van het Publiek is, dan is het mogelijk Vanachter de Vierde Wand.

Vaak gebruikt voor Lampenkap Hangen. Maar als een personage lampekapt zonder het publiek te adresseren of te erkennen, dan is het alleen Lampenkap Hangen. Net zo goed kan de vierde wand doorbroken worden met geen lampekap in zicht.

Als iemand niet meedoet met de breuk en niet begrijpt waar degenen die de wand doorbreken tegen praten, zie Publiek? Welk Publiek?. Als de andere personages wel van de wand afweten maar ook weten dat ze niet mogen laten zien dat ze dit weten, dan roepen ze de vierde wand-breker op het matje.

Als het onduidelijk is wanneer de vierde wand is doorbroken, dan wordt er geleund op de vierde wand. Als iets op het scherm inslaat en het letterlijk breekt, dan is dit Mishandelde Camera of Aangedaan Beeldscherm. Als de personages proberen de vierde wand te gebruiken, of impliceren dat ze het hebben gebruikt, om naar de echte wereld te ontsnappen, dan beschermt de vierde wand je niet.


[Engels: Breaking the Fourth Wall]

Alternative Title(s): Breaking The Fourth Wall

Top