Follow TV Tropes

Following

Nl / Alomtegenwoordige Trope

Go To

De type trope die je overal ziet. Overal.

Sommigen zijn intrinsiek onmisbaar voor de kunst van het verhalenvertellen zelf; ze zijn zo ubiquitair dat je ze niet eens ziet als tropes tot je dat wordt vertelt. Soms zijn het Accepteerbare Breuken Met De Werkelijkheid—onrealistische tropes die intrinsiek zijn aan de escapistische aantrekkingskracht van fictie, hetgeen enigszins verloren gaat wanneer ze worden ontweken. Dat heb je nog die tropes die geenszins nodig zijn, maar volkomen natuurlijk overkomen—tijdloze klassiekers die de blauwdruk hebben gelegd voor miljoenen verhalen die erna uitkwamen en het publiek al eeuwen lang in de ban houdt. Je verwacht ze tegen te komen in de werken, je hoopt het zelfs; wanneer je het Establishing Shot ziet vraag je je direct af, "Waar is De Held?" Als we elk voorbeeld van dit soort tropes zouden opsommen zijn we eeuwig bezig; vandaar dat sommigen enkel voorbeelden toelaten waarbij er wordt gespeeld met de trope, in plaats van dat-ie 'normaal' wordt toegepast.

Eigenlijk zijn dit hét bewijs dat tropes niet slecht zijn. Als je deze tropes als Cliché beschouwt kun je alle fictie wel zo bestempelen. Daarom zijn Alomtegenwoordige Tropes vrijwel immuun geworden voor het raken van in diskrediet, of het worden van een Water naar de Zee-Trope (of een 'naar het zwembad'-trope). Om nog maar te zwijgen over vergeten worden.

Niet te verwarren met Universele Tropes, die worden gebruikt door alle soorten media, maar niet ubiquitair hoeven te zijn. Als een trope alomtegenwoordig is, maar enkel binnen een bepaald genre, heb je wellicht te maken met een Noodzakelijke Wezel.

Contrasteer met Niet Een Trope en Mensen Zitten Op Stoelen. Vergelijk met Geen Trope Komt Te Vaak Voor. Zie ook Knip Naar De Index en Wetten En Formules.

De opgesomde voorbeelden van deze tropes zijn gelimiteerd tot vermijdingen en inversies, gezien rechtstreekse voorbeelden veel te talrijk zijn.


Tropes


[Engels: Omnipresent Trope]

Alternative Title(s): Omnipresent Tropes, Alomtegenwoordige Tropes

Top