Follow TV Tropes

Following

Nl / Visuele Woordgrap

Go To

https://static.tvtropes.org/pmwiki/pub/images/spaceball_combing.jpg
"Ons werd gevraagd om de woestijn uit te kammen, dus hier zijn we!"

Advertisement:

Wanneer een tekst die meestal wordt gebruikt als metaphor in plaats daarvan letterlijk wordt uitgevoerd. Dit kan zijn omdat De Sul de stelling niet begreep, of het kan gewoon een grap zijn. Vaak gezien als één van die "ouderwetse" vormen van komedie, dus het gebruik doet tegenwoordig niet veel meer dan "wat lachjes geven". (Tenzij kinderen kijken; die zijn dol op deze soort humor, en liggen in een deuk.) Soms kan deze actie letterlijk uitgevoerd worden maar zonder al te veel poespas, implicerend wat er gaande is. Kan vaak gecombineerd worden met een Letterlijke Geest.

Algemene versies zijn verzoeken om "me een hand te geven" die worden beantwoord met afgehakte handen en quotes van Marc Antony "ontleen me jullie oren" met — wel, deze kun je wel voor je zien.

Ze kunnen nogal een nachtmerrie zijn voor vertalers: pure tekstuele woordgrappen kunnen tot iets anders herschreven worden, maar als de woordgrap een visueel component heeft (die meestal niet kan worden veranderd), dan wordt het veel moeilijker of zelfs onmogelijk om iets te bedenken dat logisch is.

Advertisement:

Vergelijk Sluikse Woordgrap, wat zoiets is als een Visuele Woordgrap zonder de visuele beelden. Natuurlijk, soms kan een Visuele Woordgrap een sluikse zijn. Maar, weet je, ze zijn er stiekem over. Supertrope voor Regels Van De Weg waar de borden aan de weg letterlijk, niet figuurlijk, uitbeelden wat er verderop komt. Zie ook Letterlijke Metafoor, wat vaak een Zustertrope is.


[Engels: Visual Pun]

Alternative Title(s): Visual Pun

Top