Follow TV Tropes

Following

Nl / Wikipedia-syntaxis

Go To

Goed, laat ik beginnen met een kopje...

==Wikipedia-syntaxis==

uhm...

Wikipedia-syntaxis

Sjonge, ik moet nog wel even wennen aan deze versie van de wikitext-markup.

De Wikipedia-syntaxis is een syntaxis gebruikt door mensen die zich nog niet hebben gerealiseerd dat [[TV Tropes]]... pardon, TV Tropes, die een aangepaste versie van PmWiki hanteert, een andere syntaxis (oftewel codes of opmaak) heeft dan [[Wikipedia]]... zucht... Wikipedia en vele andere MediaWiki-wiki's; óf door mensen die actief zijn in het bewerken van beide wiki's (letterlijk, als ze twee tabbladen of vensters open hebben staan) en eventjes vergeten zijn welke ze nu aan het bewerken zijn.

Dit resulteert in een combinatie van syntaxissen en pagina's die zijn gevuld met niet-werkende Wicks (die er [[zo uitzien]]) en Potholes (die er [[tweede voorbeeld|zo uitzien]]) en een hele lading aan andere opmaakproblemen die hij of een andere troper zal moeten ontdekken en verbeteren.

Verwar dit niet met een [[Wikipedia-updater]]...eh... Wikipedia-updater, hoewel de twee elkaar soms kunnen overlappen. Het is tevens goed mogelijk dat het omgekeerde gebeurt; iemand die de TV Tropes-syntaxis gebruikt op een MediaWiki-wiki.

Voor een korte periode in 2013 leek Wikipedias "klassieke" syntaxis bijna een Trope In Diskrediet te worden, aangezien Wikipedia die zomer de Wikia-stijl begon te beta-testen op z'n eigen site... waar, grappig genoeg, de mede-oprichter van Wikipedia - Jimmy Wales - ook aan meegeholpen heeft.{{cn|date=Oktober 2016}} Mensen die een voorkeur gaven aan de traditionele format kunnen de "Code Bewerken"-functie gebruiken om zoals de goede oude tijd te blijven bewerken. De herfst daarna had Wikipedia de veranderingen echter alweer teruggedraaid, en sindsdien heeft de site niet meer afgeweken van de oude methode.

En dan is er nog BBCode, wat in vele fora gebruikt wordt, die ook z'n eigen syntaxis heeft - vierkante haakjes, maar dan op een andere manier gebruikt, zoals staat in de [url=http://www.bbcode.org/reference.php]officiële gids[/url]... uhm, officiële gids.

En toen kwam Reddit ook nog een duit in het zakje doen met wéér een andere [syntaxis](https://www.reddit.com/r/raerth/comments/cw70q/reddit_comment_formatting/)... uhm, syntaxis voor gebruikers, wat het een en al nog verwarrender maakt als je [GitHub](https://guides.github.com/features/mastering-markdown/)... sorry, GitHub gebruikt, of een andere service die Markdown begrijpt.

Je moet wel heel begaafd zijn wil je niet af en toe fouten maken als je alle vier de bewerkingsstijlen vaak gebruikt. Dit heeft dan weer tot gevolg dat degene die dat soort fouten maakt verandert in een Serie-Aanpasser.

Gerelateerd aan Vervloekte Spiergeheugen!


[[Categorie:Wiki-Tropes]] [[Categorie:Zelfdemonstrerend Artikel]]

...GODVER!


[Engels:Wikipedia Behavior]

Alternative Title(s): Wikipedia Syntaxer

Top