Follow TV Tropes

Following

Nl / Pechvogel

Go To

https://static.tvtropes.org/pmwiki/pub/images/rsz_charlie_brown_jbtyvrxj.png
Mijn hemel.

"Weet je wat? Ik heb schoon genoeg van deze onzin. Ik heb er schoon genoeg van dat ik degene ben die insecten eet en de grappige syphilis krijgt. Vanaf dit moment is het klaar. Ik stop ermee om iedereens pechvogel te zijn!"
Xander Harris, Buffy the Vampire Slayer
Advertisement:

Het personage dat altijd het mikpunt is van een vernederende grap of de "maak hun leven tot een hel"-verhaallijn. Om wat voor reden dan ook, lijkt de Pechvogel door het leven te gaan met een permanent "Kick Me" bord vastgemaakt aan hun rug, onzichtbaar voor hen, maar al te zichtbaar voor de rest van de wereld. Er gaat nooit iets goed voor dit personage, en als er iets ergs gaat gebeuren met iemand, is de kans groot dat het met hen gebeurt. Lang verhaal kort, het is naar om de Butt Monkey te zijn.

Gewoon een personage hebben dat één of twee keer door de hel gaat (hoe ernstig ook) is niet genoeg om de Pechvogel te zijn. Met primaire en secundaire personages moet dit regelmatig voorkomen. Met tertiaire personages moet het hun enige reden zijn om te bestaan. Het is niet noodzakelijkerwijs Karma. Ze hoeven niet te verdienen wat ze meemaken, maar ze zijn een gemakkelijk doelwit. Soms is dit het enige waar schrijvers aan kunnen denken voor een karakter.

Advertisement:

Het tegenovergestelde van een Karma Houdini (hoewel technisch gezien de definitie van toepassing is op degenen die aan karma ontsnappen, ongeacht of het goed of slecht is). Als dit te ver doorgevoerd wordt, kan dit resulteren in Deus Angst Machina. Dit kan worden tegengegaan als je af en toe de hond een bot geeft, hoewel veel schrijvers gewoon niet kunnen weerstaan ​​aan de hondenhalsband te trekken. De Pechvogel is af en toe gevaarlijk als ze te ver op het randje zijn gebracht.

Als het publiek sympathiseert met hen, worden ze een Woobie. Bovendien, als het publiek de "oneerlijke" behandeling van het personage kwalijk neemt, kunnen ze de Designated Monkey worden. De grap kan ook op andere manieren te ver gaan - het is één ding om van een personage een Pechvogel van het lot te maken; om hen constant de straf te laten krijgen voor de wandaden van een onsympathieke cast is iets anders. Als het publiek echter de tegenslag van het personage op prijs stelt en er naar uit kijkt om hen te laten lijden, gefeliciteerd; je Pechvogel is overgegaan in The Chew Toy.

Advertisement:

Terwijl de trope vaak om te lachen is en we worden aangemoedigd om de ellende op zijn minst enigszins amusant te vinden, gaan sommige versies voor een veel donkerdere presentatie, door het idee te deconstrueren en te laten zien wat een emotioneel en psychologisch wrak zo'n iemand zou zijn in het echte leven.

Bijna altijd mannelijk. In gevallen waar de Pechvogel vrouwelijk is, deze regelmatig wordt gebruikt voor slapstick en het Om Te Lachen is, dan is ze waarschijnlijk ook een geval van Slapstick Knows No Gender. Als alle denkbare tegenslagen met de Pechvogel gebeuren, ongeacht de logica of het gebrek daaraan, heb je een Cosmic Plaything.

Als iemand Giving the Sword to a Noob het zwaard aan een groentje geeft, is negen keer op tien deze persoon het groentje. Wanneer een plan moet worden uitgevoerd en anderen er niet aan zullen zitten, is de kans groot dat ze de vuile klus krijgen. Als een plan vereist dat iemand Het Aas is en de andere leden van het team zich niet aanmelden, zullen ze meestal naar voren worden gebracht als vrijwilliger om het te doen. Aan de andere kant, als iemand in de cast anders dan The Hero een Klas In Badass neemt, is het bijna altijd de Pechvogel die het doet. Als de Pechvogel dik is, kan dit al dan niet een Fat Comic Relief zijn, wat vaak Pechvogels zijn.

Zie ook: Bumbling Sidekick, The Un-Favourite, Guilt by Association Gag, Humiliation Conga, Iron Butt Monkey. Is bijna altijd aan de ontvangende kant van Comedic Sociopathy. Wanneer een personage geen Pechvogel is in het werk zelf, maar wordt behandeld als één in Fanon, is dat een Memetic Loser.

Houd er rekening mee dat de Pechvogel vaak niet wordt gehaat door het publiek. Voor personages die volledig als onaantrekkelijk bedoeld zijn, contrasteer je met Hate Sink.

In het echte leven komt iedereen die één van ons is af en toe in tegenspoed, dus zijn voorbeelden hiervan niet mogelijk.


[Engels: Butt-Monkey]

Alternative Title(s): Butt Monkey

Top

How well does it match the trope?

Example of:

/

Media sources:

/

Report