Follow TV Tropes

Following

Nl / Klootzak

Go To

https://static.tvtropes.org/pmwiki/pub/images/latest_9.gif

"Waarom verspil je zoveel energie om Jan en alleman pissig te maken?"
Kagura, aan Tomo, Azumanga Daioh

Een Klootzak is een personage dat zo onaangenaam is dat het ongelooflijk is dat iemand vrijwillig met 'm wilt omgaan. Laten we eerlijk zijn, een groot deel van de charme van het personage is dat ze uiterst leedvermakelijk zijn — je weet dat het slecht voor ze zal aflopen, en je kunt niet wachten om het te zien.

Personages kunnen op zich op veel manieren klootzakkerig gedragen — sommigen zijn netjes, intelligent, charmerend, knap en/of dapper, maar hebben nog steeds een akelige snobistische, spottende, egocentrische sfeer om zich heen hangen. Door die kenmerken zou het publiek het alsnog op prijs stellen als 'ie in elkaar gerost wordt, een scherp voorwerp in z'n borstkas gesodemieterd krijgt, of als z'n schedel gebroken zou worden door Reptile. Anderen zijn meer voor de hand liggende klootzakken die misschien grof, slonzig, of anderszins weerzinwekkend zijn. Hoe dan ook, meestal zitten ze in de team van de goeierikken, en worden ze daarom nooit op hun gedrag aangesproken. Immers, als de klootzak in het slechte team zat werd 'ie gewoon bestempeld als "een van de slechteriken". Dit is met name verontrustend in series waarbij een team geacht wordt gecoördineerd te zijn, en klootzakkerig gedrag realistisch gezien niet worden gepikt. Dit kan ook gebeuren met een zanikerd of chagrijn die voor anderen een obstakel wordt in plaats van nuttig, maar wellicht onpopulair, advies geeft.

Het leuke - voor het publiek dan - is dat je er zelf niet mee om hoeft te gaan. Meestal stelt de Wet Van Grappig mensen rond de klootzak in staat om samen met hem onder een dak te leven zonder ze, je weet wel, eruit te trappen, verrot te slaan, of vol te pompen met lood. Soms is hij of zij de Constant Vrolijke Noot die het vrolijke deel achterwege heeft gelaten en nu bekend staat als De Scrappy. In dat geval is er geen sprake meer van de Wet van Grappig - wellicht kunnen andere personages 'm nog wel tolereren, het publiek wilt daarentegen niets liever dan dat 'ie in z'n gezicht gestompt wordt. Hierdoor hebben maar weinig mensen medelijden met ze wanneer hen iets ergs overkomt, en het wordt vaak gezien als een leemte die door het publiek zal worden toegejuicht.

Het belangrijkste kenmerk van een echte klootzak in tegenstelling tot een simpelweg irritant personage, is dat ze compleet geen weet hebben van hoe anderen over ze denken. Niets wat ze doen zien ze als buiten proporties; ze hebben nimmer door dat hetgeen ze doen misschien ooit gezien zou kunnen worden als ongepast, overdreven of wreed; ze denken juist dat iedereen, behalve henzelf, het mis heeft. Indien mensen ze wel op hun klootzakkerigheid aanspreken, zullen ze waarschijnlijk de beschuldiging proberen te rationaliseren of gewoonweg af te schudden. Als de schrijvers de klootzakkerigheid van een personage telkens proberen te overtreffen, kan-ie 'evolueren' in De Sociopaat. Is vaak het resultaat van Flanderisatie of Gedreven Tot Misantropie.

Als iedereen zo doet, heb je te maken met een Wereld Vol Klootzakken.

In het geval dat er iets gebeurt waardoor de klootzak aardig wordt of compleet verdwijnt, zullen de andere personages eerst opgelucht zijn, maar later in de aflevering de zak toch missen. Als de protagonist aan het begin een klootzak is, maar z'n lesje leert en aardiger wordt, nam hij wellicht een lesje in vriendelijk zijn.

Zie De Klootzakken-index voor allerlei klootzak-gerelateerde tropes. Het tegenovergestelde is natuurlijk Aardige Gast. Voor helden die Klootzakken zijn, ook al bedoelen ze hun acties goed, moet je naar Goed Is Niet Lief.


Sub-tropes zijn


Woopdidoe! Je hebt met je luie reet eindelijk elk gelinkt artikel op deze fucking pagina gelezen! Nu je weer al je kostbare uren in dat putje geflikkerd hebt, maak dat je weg komt en klik deze tyfussite nooit meer aan, godverdomme!


[Engels: Jerkass]

Alternative Title(s): Jerkass

Top