Follow TV Tropes

Following

Nl / De Scrappy

Go To

https://static.tvtropes.org/pmwiki/pub/images/0ec835e622fd39d465b1c6785f81d878.png
De originele Scrappy in zijn natuurlijke habitat. Hier zouden we zeggen "Accepteer geen vervangers", maar het is misschien te veel gevraagd om hém te accepteren.

"Het is de meer oplettende lezers onder jullie misschien opgevallen dat ik nog nooit iets een 'F' heb gegeven. Dat is niet omdat ik zo vriendelijk ben, maar omdat ik mij telkens wanneer ik er eentje wil geven afvraag: 'Is het echt zo slecht, in vergelijking met het afschuwelijke, ziel-pijnigende ongedierte dat Scrappy-Doo is?'"
Lore Fitzgerald Sjoberg, The Book of Ratings
Advertisement:

Veel populaire personages hebben een fandom. Soms gebeurt het echter dat een personage in plaats daarvan een hatedom ontwikkelt: juist het tegenovergestelde van een fandom. Die kerel noemen we De Scrappy.

Scrappy’s bestaan in allerlei vormen. Sommige personages die meestal gehaat worden door het publiek zijn erg statische personages, Karma Houdini’s, onbehulpzame personages, onverwoestbare helden, vervelende personages, arrogante zakken en opdringerige types. Personages die de status quo van het werk veranderen of die te vaak in beeld komen kunnen ook Scrappy’s zijn. ReplacementScrappy’s zijn zelfs nog veel meer verafschuwd, want vaak vervangen ze een geliefd personage. Een Temporary Scrappy bestaat uitsluitend om de kijker op zijn zenuwen te werken, maar wordt aan het einde van de episode eruit gegooid.

Advertisement:

Om een Scrappy te zijn is het niet voldoende dat het personage gehaat is. De volgende eigenschappen moeten ook gelden:

  • Onbedoeld gehaat: Als het personage bedoeld was om gehaat te zijn (bijvoorbeeld omdat hij een schurk is), dan is dat een Hate Sink. Dit personage kan wel degelijk in de smaak vallen bij het publiek door het werk leuker te maken, al was het maar omdat het personage een goede dosis karma te verduren krijgt. Voorbeelden . Alhoewel zulke personages wel kunnen overlappen met De Scrappy, moeten ze gehaat zijn om onbedoelde redenen. Als het personage bijvoorbeeld niet bedoeld was om irritant te zijn en toch is hij hierdoor gehaat, dan is hij een Scrappy.
  • Advertisement:
  • Gehaat door de meerderheid: Als het personage net zo veel fans als haters heeft, dan is hij een Base-Breaking Character. Voorbeelden van Americans Hate Tingle en Germans Love David Hasselhoff tellen niet, want die personages hebben sowieso ergens fans. Als iemand persoonlijk een personage haat, dan telt dat ook niet (tenzij het een Show Within a Show-voorbeeld is). Om een Scrappy te zijn moet de Silent Majority het personage haten.
  • Een gehaat personage: Alleen individuele personages kunnen een Scrappy zijn. Hele werken, producten of groepen kunnen geen Scrappy zijn, want zij zijn geen personages. Het is echter wel mogelijk dat individuele personages in een kleine groep allemaal Scrappy’s kunnen zijn.
  • Gehaat voor narratieve redenen: Het personage moet gehaat zijn omdat hij slecht geschreven is of omdat hij afbreuk doet aan het verhaal. Als het personage gehaat wordt vanwege problemen met gameplay, dan is hij een Tier-Induced Scrappy. Als hij gehaat wordt omdat mensen de acteur achter het personage haten, dan hebben we X-Pac Heat.
  • Gehaat door de fans: Het personage moet gehaat worden door mensen die sowieso al fan zijn van het werk (en dan niet ironisch). Als het personage gehaat wordt door mensen het werk zelf al haten, dan telt dat niet.
  • Voortdurend gehaat: Om een Scrappy te zijn moet het personage voortdurend gehaat worden. Als een goed personage iets verwerpelijks doet dat maar tijdelijk is of niet zo ernstig is of indien het personage aangenaam is afhankelijk van wie hem schrijft, dan heeft dat personage meestal nog genoeg fans om niet te tellen als Scrappy.

Niet alle Scrappy’s zijn gedoemd om eeuwig een Scrappy te zijn. Als de schrijvers opmerken dat het personage gehaat is, dan kunnen ze het personage veranderen om ervoor te zorgen dat hij niet meer gehaat wordt of gewoon het personage uit het werk halen. Hij kan ook in adaptaties of reboots van het werk een schurk zijn en in elkaar geklopt worden door de populaire personages. Op zijn minst kunnen de schrijvers ervoor zorgen dat de andere personages de Scrappy al even vervelend vinden als het publiek. In zeldzame gevallen wordt de Scrappy vervangen door een Replacement Scrappy. Dit kan ervoor zorgen dat het publiek het nieuwe personage zo irritant vindt dat ze verlangen naar de oude Scrappy.

Het kan echter ook erg mislopen. De schrijvers kunnen ook zelf houden van De Scrappy. In dat geval kunnen ze een vleugje Mary Sue toevoegen aan het personage. Ze kunnen het personage ook meer in beeld brengen en zelfs de focus op hem leggen. Als dit gebeurt, dan zoek je best dekking, want nu is De Scrappy veranderd in het gevreesde Creator's Pet.

Deze reactie van het publiek is genoemd naar het personage “Scrappy-Doo” uit de tekenfilms van Scooby-Doo. In de jaren 70 was het personage populair, maar sinds Scooby-Doo als franchise in verval raakte in de jaren 80 werd Scrappy-Doo zo stilaan het gezicht van “gehate personages”. Fans merkten immers op dat de serie in verval raakte toen er meer en meer focus werd gelegd op Scrappy-Doo. De jonge hond was bedoeld als personage waarin jongere kijkers zich konden vinden. Jammer genoeg vonden de jongere én de oudere kijkers hem ontzettend irritant. In de jaren 90 nam de franchise de draad terug op, maar omdat Scrappy zo berucht was geworden werd hij uit zowat elke iteratie van de franchise gemeden. Het personage was zelfs zo gehaat dat pogingen om de oude serie terug op de markt te brengen gepaard gingen met het zoveel mogelijk doodzwijgen van Scrappy’s bestaan. De laatste keer dat het personage verscheen was in de film Scooby-Doo uit 2002 (en die wordt niet als canon gezien). Bovendien was Scrappy’s aanwezigheid hier alleen maar bedoeld om het personage verder in diskrediet te brengen. Sindsdien is hij alleen nog maar verschenen als een vlugge cameo tijdens een achtervolging in de crossover met Supernatural uit 2018, "Scoobynatural". In verschillende recensies valt te lezen hoe opgelucht mensen zijn dat het ook maar bij een cameo bleef.

Scrappy werd eigenlijk geïntroduceerd als een laatste poging om de serie te redden. De show werd hierdoor niet per se beter (sommigen vonden zelfs dat hij slechter werd). De oude fans haatten Scrappy echter niet genoeg om te stoppen met kijken. De fans die stopten met kijken werden vervangen door de mooie hoeveelheid nieuwe kijkers die Scrappy binnenhaalde, met als gevolg dat de serie gered werd. Het Scrappy-virus verspreidde zich al snel naar andere tekenfilmseries die ook in verval raakten. Zij voegden ook een Kid-Appeal Character toe aan hun cast. Veel nieuwe series hadden zelfs zo’n personage vanaf de eerste episode. Dit viel niet in goede smaak bij het oudere doelpubliek en Scrappy werd als voorbode voor deze verandering gezien. Vandaar ook dat deze pagina “De Scrappy” heet.

Dit is een reactie van het publiek en is eerder gebaseerd op het fandom dan op een personage. Sommige fans nemen De Scrappy niet zo serieus of kunnen zelfs wat met hem meeleven. Zij kijken dan ook vaak met verbazing naar de gal die andere fans uitspuwen over hem. Plaats hier dan ook alleen voorbeelden waarin het hele fandom een personage haat. Als je persoonlijke Scrappy’s gaat plaatsen dan kan daar al snel oorlog van komen, en zeker als de Scrappy het onderwerp is van een Fandom Rivalry. Voorbeelden van Die for Our Ship moeten ook op die pagina geplaatst worden, maar het is wel zo dat een personage voor die reden een Scrappy kan zijn.

Als de meerderheid van de personages (en zeker de hoofdpersonages) Scrappy’s zijn, verwacht dan dat het publiek de Acht Dodelijke Woorden uitroept.

Contrasteer met Ensemble Dark Horse, een (achtergronds-)personage dat onverwacht erg populair wordt. Contrasteer met Unpopular Popular Character, een personage dat in het universum gehaat wordt maar door het fandom geliefd is. Vergelijk en contrasteer met Base-Breaking Character, een personage dat door een deel van het fandom gehaat wordt en geliefd is door het andere deel. Als de Scrappy sterft of onnoemelijke pijnen moet doorstaan en het publiek heeft medelijden met hem, dan krijgen we Alas, Poor Scrappy.

Geen voorbeelden uit het echte leven, alsjeblieft!


[Engels: The Scrappy]

Alternative Title(s): The Scrappy

Top

How well does it match the trope?

Example of:

/

Media sources:

/

Report