Follow TV Tropes

Following

Nl / Trope-Noemers

Go To

Verschillende werken zijn populair of invloedrijk op gebied van tropes. Daarom vernoemen we soms dan ook tropes naar deze werken.

Dit is niet iets wat zomaar even gedaan is en het moet ook niet gezien worden als eer. Te lichtvaardig denken over Trope-Noemers of het zien als teken van eer lijdt tot het Trope-Noemersyndroom en tot verwarring, met als gevolg een naamsverandering, of misschien zelfs de verwijdering van de trope.

Een serie wordt vaak een Trope-Noemer als-ie bekend staat om het gebruik van deze trope (zelf buiten de nerdcirkel) dat-ie er praktisch symbool voor staat, of als-ie een term ervoor in het leven heeft geroepen die gewoonweg perfect is. Het kan ook zo zijn dat de trope-maker direct dan ook maar de Trope-Noemer wordt. En ja, omdat de meeste tropers jonge nerds zijn kiezen we meestal voor de meer 'geeky' naam. Ach ja, wat had je dan ook verwacht? Dit is immers wel het internet!

Hier op TV Tropes willen we niet dat tropes letterlijk de naam van de Trope-Noemer krijgen, gezien de Trope-Noemer bijna altijd ook een eigen pagina heeft/krijgt. Als ze de Trope-Noemer zijn, moet de tropenaam het verschil weergeven, zoals bij "Rashomon"-Style. Dit is al helemaal zo voor personages, die de trope zo erg moeten belichamen dat iemand erna kan wijzen en zeggen, "Ja, net als hem" — en dat andere tropers het er meteen mee eens zijn {zonder eerst Google te moeten raadplegen). Dan nog gebeurt het wel eens dat zelfs de Trope-Noemer geen voorbeeld is van de trope in kwestie.

Houd wel in gedachten dat een werk "de Trope-Noemer" noemen in de oorspronkelijke TLP-beschrijving simpelweg omdat jij er de voorlopige titel vandaan hebt gehaald (vooral als de naam gebaseerd is op een personage) erg overmoedig is: de kans is groot dat het merendeel van de tropers het niet eens zullen zijn over dat het werk wel bekend genoeg is om in de naam te staan. Uiteraard staat de naam van zulke trope-voorstellen nog niet vast; als iemand anders in de TLP een betere naam verzint kan het nog worden aangepast. (zie Een Trope Benoemen voor het daadwerkelijk vinden van een betere titel.)

Zie ook Bronnen van Afbeeldingen voor lijsten van de verschillende werken wiens afbeeldingen gebruikt zijn op tropepagina's. Bronnen voor Citaten is hetzelfde, maar dan voor citaten.


[Engels:Trope Namers]

Alternative Title(s): Trope Namers

Top