Follow TV Tropes

Following

Nl / Taalnazi

Go To

https://static.tvtropes.org/pmwiki/pub/images/taalnazi_cartoon_krewinkelkrijst.jpg
Taalnazi's zullen de online verloedering van de Nederlandse taal wel ff tegenhoude!note 

Van Kooten: Keek op de Week heeft de Neerlandicus Drs. E.l. Kipping gevraagd of hij in ons programma corrigerend commentaar wilt geven op verkeerd taalgebruik. Goedenavond meneer Kipping, het probleem wat U vanavond behandeld...
Prof. Kipping: Dat.
Van Kooten: Wat?
Prof. Kipping: Nee, dat.
— Segment uit Van Kooten En De Bie waarin prof. Kipping verschillend taalfouten aan de kaak stelt, in dit geval het verschil tussen "dat" en "wat"
Advertisement:

In de dichotomie tussen vorm en inhoud is de Taalnazi groot voorstander van de vorm. Voor hen (of is het hun?) zijn grammaticaregels een Serieuze Zaak. Taalnazi's laten vaak kleine sarcastische opmerkingen achter in discussiethreads met betrekking tot het juiste cursieve gebruik of de juiste manier om bezittelijke voornaamwoorden toe te kennen. Ze leveren geen echte bijdrage, behalve dan misschien passief-agressieve "hulp"-artikelen over het correct gebruik van de puntkomma. In het ergste geval kunnen ze zich niet inhouden wanneer ze het verschijnsel van de "Engelse ziekte" signaleren in een tekst; een aanduiding voor Engelse invloeden in de Nederlandse taal, zoals anglicismen.

Ook worden ze vaak een serie-aanpasser, gezien ze zo snel mogelijk hun eigen fouten aanpassen.

Er is ook een "Just for Fun"-pagina voor Taalnazi's, waarbij benamingen van tropes op de hak worden genomen.

Advertisement:

Geen echte connectie met Die Gekke Nazi's of oma-nazi's. Als de Wet van Godwin problematisch wordt, is "Taalpolitie" ook een geaccepteerde term.

Vergelijkbaar met Grammatica Correctie Grap. Als er een fout is die iedereen kan zien, is het wellicht een Faut Op De Voorkant. De Taalnazi is de gezworen vijand van de Malaproper.

Opmerking: Als je de neiging hebt taalfouten te verbeteren op deze wiki, dan is ons motto: Wel Corrigeren, Niet Reageren. Wij maken immers allemaal fouten, en het is goed om de Regel te onthouden die ruzie tussen tropers moet weerhouden.


[Engels: Grammar Nazi]

Alternative Title(s): Grammar Nazi

Top