Follow TV Tropes

Following

Nl / Canon

Go To

https://static.tvtropes.org/pmwiki/pub/images/TsarCannon350_2182.jpg
Heel leuk hoor jongens. Heel leuk.

Alles wat telt als het gaat om continuïteit.

De canoniciteit van tv-series verschilt drastisch van z'n literaire tegenhanger. Daar bij is er bijvoorbeeld geen discussie over welke Sherlock Holmes-verhalen canoniek zijn: enkel die geschreven door Doyle, meer niet.

Televisiecanon werkt nogal anders gezien er meerdere auteurs aan te pas komen. Werken die niet officieel zijn gesanctioneerd vallen doorgaans buiten de canoniek, maar voor alles wat daar binnen valt zit het wat vager. Officieel gelicentieerd materiaal, zoals romantiseringen, worden vaak niet als canon gezien. Zelfs uitgezonden materiaal kan buiten de canonboot vallen indien het Woord Van God ons dat mededeelt.

Het hoofdprobleem is dat canons voor voltooide werken (vooral die die afkomstig zijn van één auteur) descriptief zijn, terwijl de pogingen van fans om de canoniciteit van lopende werken te bepalen prescriptief zijn. Als een feit canoniek is, mag je het niet tegenspreken.

Het concept van canoniciteit is bijna volledig in het leven geroepen door fans. De schrijvers zullen alle feiten die ze willen ofwel negeren, ofwel opnemen in het werk. Dat betekent niet dat schrijvers echt geen bal geven om continuïteit, maar ze behandelen het veel losser dan de "canoniciteit" van de fan-communities. Schrijvers kunnen de continuïteit continu tweaken zonder het daadwerkelijk te breken met behulp van de Grote Lijnen.

In fan-communities gebaseerd op erg losse continuïteiten kan de vraag 'wat is canoniek' soms beantwoord worden met "de stukjes die we leuk vinden". Fans zullen allerlei smoesjes verzinnen om bepaalde feiten te "de-canoniseren" die voor hen persoonlijk ongelegen komen.

Hieraan gerelateerd is de term 'Deuterocanoniek' (hier op TV Tropes bekend als het Woord Van Dante). In deze context refereert het aan de personen, plekken en/of gebeurtenissen die niet expliciet op beeld worden getoond, maar wel als 'officieel' worden gezien. Zie voor canoniciteit die niet afkomstig is van het bronmateriaal maar van uitspraken van de maker Woord Van God. Zie voor het tegenvoorgestelde idee, dat iets slechts canoniek is wanneer het verschijnt in het bronmateriaal (dingen als deleted scenes niet meegeteld), Dood Van De Auteur.

Dit concept is gerelateerd aan de term die wordt gebruikt om een ​​oeuvre te beschrijven dat als het maximum in kwaliteit en belang wordt beschouwd: de literaire canon. Dit verschilt per taalgebied. Bijvoorbeeld: onder de literaire canon van de Nederlandse taal (ook wel 'Canon van de Nederlandse letterkunde') vallen onder andere Mariken van Nieumeghen (auteur onbekend), Ik, Jan Cremer van Jan Cremer, Het Achterhuis van Anne Frank en Erik of Het klein insectenboek van Godfried Bomans. Oftewel, het gros van de boeken die op de boekenlijst van de middelbare school staan vallen onder deze canon.

Canoniciteit moet niet verward worden met Fanon, maar dat gebeurt wel vaak. Zie Fan-discontinuïteit voor wanneer mensen massaal besluiten de officiële canon te negeren, en Canon-discontinuïteit voor wanneer schrijvers dat doen. Bij Officiële Content Door Fans vragen de makers aan fans om op de canon voort te borduren.

Verwar dit niet met de Visuele Novelle Kanon, of met de cameraproducent Canon, of met de singer-songwriter K'naan, of met Pachelbel's Canon, of met de schurk uit de Zelda-reeks genaamd Ganon, of met, je weet wel, kanonnen.

Merk op dat men vaak de term "canon" verkeerd gebruikt. Mensen gebruiken het woord "canon" als synoniem voor canoniek (indien bedoelt als bijvoeglijk naamwoord) of "canoniciteit" (indien bedoelt als collectief zelfstandig naamwoord). "Canon" is een enkelvoudig zelfstandig naamwoord die refereert naar het officiële verhaal van een werk (vaak volgens de schrijvers van dat werk) en komt voor na een enkelvoudig specificerend lidwoord (zoals "de", "het", of "een"), en krijgt een -s erachter geplakt als er gerefereerd wordt naar meer dan één individuele canon. "Canoniciteit" is de verzamelnaam die moet worden gebruikt als er gerefereerd wordt naar het idee van canonieke of niet-canonieke dingen in het algemeen. Dus oftewel: wanneer je het woord "canon" wilt gebruiken zonder dat er een enkelvoudig specificerend lidwoord aan vooraf gaat. "Canoniek" is de bijvoeglijke aanduiding die iets beschrijft dat wel of niet deel uitmaakt van de canon in kwestie.


[Engels: Canon]

Top