Follow TV Tropes

Following

History Nl / Deconstructie

Go To"Deconstructie" betekent letterlijk "iets uit elkaar halen". Wanneer het wordt toegepast op tropes of andere aspecten van fictie, betekent deconstructie een ​​trope uit elkaar halen om de betekenis en relevantie voor ons in RealLife beter te begrijpen. Dit betekent vaak het doorzoeken van de inherente contradicties van een trope en het verschil tussen hoe de trope in dit ene werk verschijnt en hoe het zich verhoudt tot andere relevante tropes of ideeën, zowel in fictie als RealLife. De eenvoudigste en meest gebruikelijke methode om deconstructie toe te passen op tropes in fictie bij het algemeen publiek en fans, en de methode die het meest relevant is voor NlWiki/TVTropes, neemt de vorm aan van de vraag: "''Hoe zou deze trope zich ontwikkelen met consequenties uit het echte leven die daarop worden toegepast?''" of "''Wat zou ervoor zorgen dat deze trope in RealLife verschijnt?''"

to:

"Deconstructie" betekent letterlijk "iets uit elkaar halen". Wanneer het wordt toegepast op tropes of andere aspecten van fictie, betekent deconstructie een ​​trope uit elkaar halen om de betekenis en relevantie voor ons in RealLife Nl/HetEchteLeven beter te begrijpen. Dit betekent vaak het doorzoeken van de inherente contradicties van een trope en het verschil tussen hoe de trope in dit ene werk verschijnt en hoe het zich verhoudt tot andere relevante tropes of ideeën, zowel in fictie als RealLife. Nl/HetEcht. De eenvoudigste en meest gebruikelijke methode om deconstructie toe te passen op tropes in fictie bij het algemeen publiek en fans, en de methode die het meest relevant is voor NlWiki/TVTropes, neemt de vorm aan van de vraag: "''Hoe zou deze trope zich ontwikkelen met consequenties uit het echte leven die daarop worden toegepast?''" of "''Wat zou ervoor zorgen dat deze trope in RealLife Nl/HetEchteLeven verschijnt?''"


"Deconstructie" betekent letterlijk "iets uit elkaar halen". Wanneer het wordt toegepast op tropes of andere aspecten van fictie, betekent deconstructie een ​​trope uit elkaar halen om de betekenis en relevantie voor ons in RealLife beter te begrijpen. Dit betekent vaak het doorzoeken van de inherente contradicties van een trope en het verschil tussen hoe de trope in dit ene werk verschijnt en hoe het zich verhoudt tot andere relevante tropes of ideeën, zowel in fictie als RealLife. De eenvoudigste en meest gebruikelijke methode om deconstructie toe te passen op tropes in fictie bij het algemeen publiek en fans, en de methode die het meest relevant is voor Wiki/TVTropes, neemt de vorm aan van de vraag: "''Hoe zou deze trope zich ontwikkelen met consequenties uit het echte leven die daarop worden toegepast?''" of "''Wat zou ervoor zorgen dat deze trope in RealLife verschijnt?''"

to:

"Deconstructie" betekent letterlijk "iets uit elkaar halen". Wanneer het wordt toegepast op tropes of andere aspecten van fictie, betekent deconstructie een ​​trope uit elkaar halen om de betekenis en relevantie voor ons in RealLife beter te begrijpen. Dit betekent vaak het doorzoeken van de inherente contradicties van een trope en het verschil tussen hoe de trope in dit ene werk verschijnt en hoe het zich verhoudt tot andere relevante tropes of ideeën, zowel in fictie als RealLife. De eenvoudigste en meest gebruikelijke methode om deconstructie toe te passen op tropes in fictie bij het algemeen publiek en fans, en de methode die het meest relevant is voor Wiki/TVTropes, NlWiki/TVTropes, neemt de vorm aan van de vraag: "''Hoe zou deze trope zich ontwikkelen met consequenties uit het echte leven die daarop worden toegepast?''" of "''Wat zou ervoor zorgen dat deze trope in RealLife verschijnt?''"


->"''Sometimes I think you enjoy breaking these little geniuses.''"\\
"''There is an art to it, and I'm very, very good at it. But enjoy? Well, maybe. When they put back the pieces afterward, and it makes them better.''"
-->-- ''Literature/EndersGame'' on Deconstruction and {{Reconstruction}}

to:

->"''Sometimes I think you enjoy breaking these little geniuses.-->"''Soms denk ik wel eens dat je het leuk vindt om die kleine genietjes af te breken.''"\\
"''There "''Het is an art to it, and I'm very, very good at it. But enjoy? Well, maybe. When they put back the pieces afterward, and it makes them better.uiteindelijk een hele kunst, en ik ben er erg goed in. Maar leuk vinden? Nou, misschien wel. Als ze naderhand de stukken weer op hun plaatsen weten te krijgen en ze er beter van worden, dan wel.''"
-->-- ''Literature/EndersGame'' on Deconstruction and {{Reconstruction}}
over deconstructie en Nl/{{Restructie}}En hoewel het klopt dat dystopische settings en uitkomsten een grotere hoeveelheid conflict [[AnthropicPrinciple en dus]] [[RuleOfDrama veel beter verhaalvoer hebben dan positieve varianten]], een deconstructie een cynische kijk geven voor het plot alleen is niet nodig; [[EarnYourHappyEnding een verhaal kan vol zitten met conflicten en in het algemeen toch een idealistisch wereldbeeld hebben.]] Bijvoorbeeld, de samenleving na de schaarste die zojuist is beschreven, klinkt misschien niet als een interessante plek om een ​​verhaal te schrijven, maar een schrijver kan het nog steeds een prominente toevoeging maken door het verhaal te laten ''opbouwen'' naar die uitkomst, bijvoorbeeld door de middeleeuwse samenleving te laten zien worstelen met schaarste en/of de geestelijke na te volgen terwijl hij geleidelijk de kunst van voedsel-creatie magie leert gedurende het verhaal, met de setting gezuiverd van de problemen rondom schaarste op of nabij de climax van het verhaal, en post-schaarste een realiteit in het universum wordt.

to:

En hoewel het klopt dat dystopische settings en uitkomsten een grotere hoeveelheid conflict [[AnthropicPrinciple en dus]] [[RuleOfDrama veel beter verhaalvoer hebben dan positieve varianten]], een deconstructie een cynische kijk geven voor het plot alleen is niet nodig; [[EarnYourHappyEnding een verhaal kan vol zitten met conflicten en in het algemeen toch een idealistisch wereldbeeld hebben.]] Bijvoorbeeld, de samenleving na de schaarste die zojuist is beschreven, klinkt misschien niet als een interessante plek om een ​​verhaal over te schrijven, maar een schrijver kan het nog steeds een prominente toevoeging maken door het verhaal te laten ''opbouwen'' naar die uitkomst, bijvoorbeeld door de middeleeuwse samenleving te laten zien worstelen met schaarste en/of de geestelijke na te volgen terwijl hij geleidelijk de kunst van voedsel-creatie magie leert gedurende het verhaal, met de setting gezuiverd van de problemen rondom schaarste op of nabij de climax van het verhaal, en post-schaarste een realiteit in het universum wordt.


[[quoteright:350:[[Webcomic/VGCats https://static.tvtropes.org/pmwiki/pub/images/tomjerry_6855.jpg]]]]
[[caption-width-right:350:''WesternAnimation/TomAndJerry: [[http://www.vgcats.com/comics/?strip_id=207 The Lost Episodes]]'' [[RealityEnsues deconstructueert]] AmusingInjuries.]]

->"''Sometimes I think you enjoy breaking these little geniuses.''"\\
"''There is an art to it, and I'm very, very good at it. But enjoy? Well, maybe. When they put back the pieces afterward, and it makes them better.''"
-->-- ''Literature/EndersGame'' on Deconstruction and {{Reconstruction}}Merk ook op dat '''DarkerAndEdgier, RuleOfDrama en CynicismTropes op zichzelf werken ''niet'' in Deconstructies veranderen''', zelfs als het betekent dat je laat zien hoe donker en ruig iets kan worden gemaakt. Er zijn veel donkere, ruige en dramatische tropes die worden gebruikt zonder ooit de betekenis achter hen te onderzoeken, of hun realistische implicaties. Hoewel sommige van de meest geprezen werken in hun respectieve genres deconstructies zijn, en veel deconstructies [[TrueArtIsAngsty gebruiken donkere, cynische en dramatische stijlfiguren in de omgeving]], [[TropesAreTools is het het zorgvuldige gebruik en de analyse van hen waardoor ze worden geprezen , niet omdat ze gewoon die tropen in zich hebben]]. Zie '''Administrivia/NotADeconstruction'''.

{{Reconstructi|on}}e is wanneer de trope zijn fouten erkent en ''daarna'' weer in elkaar wordt gezet, meestal op een manier die de trope versterkt. Denk aan deconstructie als het uit elkaar halen van je kapotte automotor en reconstructie als het weer samenvoegen zodat het weer goed loopt. Deconstructie en reconstructie kunnen {{Cyclic Trope}}s worden. Er wordt een reeks conventies opgesteld (de eerste "constructie" van het genre of de ideeën die in het verhaal worden gebruikt), deze reeks conventies wordt recht gespeeld totdat een auteur zich verveelt of gefrustreerd raakt over de implicaties die de fantasie met zich meebrengt en besluit ons te tonen de onwerkbaarheid van deze conventies door een deconstructie ervan. Bovenop de ruïnes wordt een meer realistisch verhaal (dat wil zeggen een dat de kritiek van de eerdere deconstructie accepteert) opgebouwd via reconstructie en in de toekomst wordt dit verhaal gedeconstrueerd, enz. Cycli van deconstructie en reconstructie zijn een belangrijk element in hoe genres en tropen evolueren. In de filosofie is deze evolutie ook bekend als thesis-antithese-synthese.

to:

Merk ook op dat '''DarkerAndEdgier, RuleOfDrama en CynicismTropes op zichzelf werken een werk ''niet'' in Deconstructies een Deconstructie veranderen''', zelfs als het betekent dat je laat zien hoe donker en ruig iets kan worden gemaakt. Er zijn veel donkere, ruige en dramatische tropes die worden gebruikt zonder ooit de betekenis achter hen te onderzoeken, of hun realistische implicaties. Hoewel sommige van de meest geprezen werken in hun respectieve genres deconstructies zijn, en veel deconstructies [[TrueArtIsAngsty gebruiken donkere, cynische en dramatische stijlfiguren gebruiken in de omgeving]], setting]], [[TropesAreTools is het het zorgvuldige gebruik en de analyse van hen hiervan hetgene waardoor ze worden geprezen , geprezen, niet omdat ze gewoon die tropen tropes in zich hebben]]. Zie '''Administrivia/NotADeconstruction'''.

{{Reconstructi|on}}e is wanneer de trope zijn fouten erkent en ''daarna'' weer in elkaar wordt gezet, meestal op een manier die de trope versterkt. Denk aan deconstructie als het uit elkaar halen van je kapotte automotor en reconstructie als het weer samenvoegen zodat het weer goed loopt. Deconstructie en reconstructie kunnen {{Cyclic Trope}}s worden. Er wordt een reeks conventies opgesteld (de eerste "constructie" van het genre of de ideeën die in het verhaal worden gebruikt), deze reeks conventies wordt recht rechtoe rechtaan gespeeld totdat een auteur zich verveelt of gefrustreerd raakt over de implicaties die de fantasie met zich meebrengt en besluit om ons te tonen de onwerkbaarheid van deze conventies te tonen door middel van een deconstructie ervan. deconstructie. Bovenop de ruïnes wordt een meer realistisch verhaal (dat wil zeggen een dat één die de kritiek van de eerdere deconstructie accepteert) opgebouwd via reconstructie en in de toekomst wordt dit verhaal gedeconstrueerd, enz. Cycli van deconstructie en reconstructie zijn een belangrijk element in hoe genres en tropen tropes evolueren. In de filosofie is deze evolutie ook bekend als thesis-antithese-synthese.Zie ook RealityEnsues voor wanneer dit tijdelijk gebeurt, meestal voor humor in plaats van deconstructie, en FridgeHorror, wat mensen vaak denken van deconstructie: het onthullen van hoe echt angstaanjagend en donker iets is door er grondig over na te denken.

to:

Zie ook RealityEnsues voor wanneer dit tijdelijk gebeurt, meestal voor humor in plaats van deconstructie, en FridgeHorror, wat mensen vaak denken van deconstructie: het onthullen van hoe echt angstaanjagend en donker iets echt is door er grondig over na te denken.

Added DiffLines:

"Deconstructie" betekent letterlijk "iets uit elkaar halen". Wanneer het wordt toegepast op tropes of andere aspecten van fictie, betekent deconstructie een ​​trope uit elkaar halen om de betekenis en relevantie voor ons in RealLife beter te begrijpen. Dit betekent vaak het doorzoeken van de inherente contradicties van een trope en het verschil tussen hoe de trope in dit ene werk verschijnt en hoe het zich verhoudt tot andere relevante tropes of ideeën, zowel in fictie als RealLife. De eenvoudigste en meest gebruikelijke methode om deconstructie toe te passen op tropes in fictie bij het algemeen publiek en fans, en de methode die het meest relevant is voor Wiki/TVTropes, neemt de vorm aan van de vraag: "''Hoe zou deze trope zich ontwikkelen met consequenties uit het echte leven die daarop worden toegepast?''" of "''Wat zou ervoor zorgen dat deze trope in RealLife verschijnt?''"

Dit betekent niet dat magie en andere fantastische of futuristische elementen, of andere tropes moeten worden verwijderd of aangevallen omdat ze niet overeenkomen met hun eigen pretenties van een met zichzelf consistente realiteit, natuurlijk. Hoewel soms gezien als een agressieve aanval op de betekenis of entertainmentwaarde van een werk of tekst, gaat deconstructie niet echt over het nemen van oordeel (en in feite werd de term "deconstructie" gekozen over de Duitse term "Dekonstruktion" om zorgvuldige aandacht te suggereren voor de details binnen een tekst, in plaats het werk met geweld van alle betekenis ontdoen). Het betekent dat alle bestaande elementen van een werk worden behouden zonder de RuleOfCool, RuleOfDrama, RuleOfFunny, [[RuleOfIndex enzovoort]], om te zien welke verborgen veronderstellingen het werk gebruikt om zijn punt te maken. Soms zul je horen dat dit wordt aangeduid als "[[PlayingWithATrope volledig recht gespeeld]]", en het kan worden gezien als een werk serieuzer nemen op zijn eigen voorwaarden dan zelfs het werk zelf doet, met als doel om verborgen betekenissen bloot te leggen in de tekst.

Bijvoorbeeld, in ''TabletopGame/DungeonsAndDragons'', als een geestelijke het vijfde niveau bereikt, krijgt hij de vaardigheid om ''voedsel en water maken'' in te zetten. Normaal gesproken wordt de impact die dit zou hebben op een samenleving (met name een [[MedievalEuropeanFantasy middeleeuwse of pseudo-middeleeuwse]]) [[ReedRichardsIsUseless volledig genegeerd]]. Een deconstructie zou onderzoeken hoe een samenleving op die vaardigheid zou reageren.

Merk op dat terwijl deconstructies ''vaak'' [[DarkerAndEdgier donkerder, ruiger,]] [[SadnessTropes verdrietiger]] [[CynicismTropes en cynischer]] uitkomen dan de normale versie, '''er geen reden is dat ze dit moeten zijn.''' Terwijl het proces van deconstructie dingen kan onthullen waar we om een ​​reden niet aan dachten - een belangrijke factor die bijdraagt ​​aan waarom ze vaak neigen naar een depressieve toon - zijn deconstructies vrij om overal op de SlidingScaleOfIdealismVersusCynicism te bestaan. Uitgaand van het bovenstaande voorbeeld van ''Dungeons & Dragons'' zou een cynische deconstructie betekenen dat de voedselproducerende geestelijken ofwel tot slaaf genomen worden voor hun krachten of de heersende klasse worden in een {{Dystopi|a}}e, terwijl een idealistische deconstructie de verlichting zou inhouden van schaarste en ontberingen op basis van klasse. Elk van beide is helemaal geldig.

En hoewel het klopt dat dystopische settings en uitkomsten een grotere hoeveelheid conflict [[AnthropicPrinciple en dus]] [[RuleOfDrama veel beter verhaalvoer hebben dan positieve varianten]], een deconstructie een cynische kijk geven voor het plot alleen is niet nodig; [[EarnYourHappyEnding een verhaal kan vol zitten met conflicten en in het algemeen toch een idealistisch wereldbeeld hebben.]] Bijvoorbeeld, de samenleving na de schaarste die zojuist is beschreven, klinkt misschien niet als een interessante plek om een ​​verhaal te schrijven, maar een schrijver kan het nog steeds een prominente toevoeging maken door het verhaal te laten ''opbouwen'' naar die uitkomst, bijvoorbeeld door de middeleeuwse samenleving te laten zien worstelen met schaarste en/of de geestelijke na te volgen terwijl hij geleidelijk de kunst van voedsel-creatie magie leert gedurende het verhaal, met de setting gezuiverd van de problemen rondom schaarste op of nabij de climax van het verhaal, en post-schaarste een realiteit in het universum wordt.

Soms zijn de beste voeders voor deconstructie in een verhaal of een setting niet de hoofdthema's, maar [[LawOfConservationOfDetail de aspecten die het minst of helemaal niet worden besproken.]] Bijvoorbeeld een werk waarin gender, seksualiteit, armoede, ras, de politiek, enz. belangrijk had moeten zijn maar nooit voldoende is behandeld, is rijp voor een deconstructie. In tegendeel, een werk dat probeert preventief te voorkomen dat het op deze manier wordt gedeconstrueerd door te stellen dat bepaalde onderwerpen niet worden behandeld omdat ze specifiek irrelevant zijn voor het verhaal/de setting, wanneer er eigenlijk geen goede reden is dat ze niet relevant ''zouden moeten'' zijn, is ook rijp voor deconstructie.

Merk ook op dat '''DarkerAndEdgier, RuleOfDrama en CynicismTropes op zichzelf werken ''niet'' in Deconstructies veranderen''', zelfs als het betekent dat je laat zien hoe donker en ruig iets kan worden gemaakt. Er zijn veel donkere, ruige en dramatische tropes die worden gebruikt zonder ooit de betekenis achter hen te onderzoeken, of hun realistische implicaties. Hoewel sommige van de meest geprezen werken in hun respectieve genres deconstructies zijn, en veel deconstructies [[TrueArtIsAngsty gebruiken donkere, cynische en dramatische stijlfiguren in de omgeving]], [[TropesAreTools is het het zorgvuldige gebruik en de analyse van hen waardoor ze worden geprezen , niet omdat ze gewoon die tropen in zich hebben]]. Zie '''Administrivia/NotADeconstruction'''.

{{Reconstructi|on}}e is wanneer de trope zijn fouten erkent en ''daarna'' weer in elkaar wordt gezet, meestal op een manier die de trope versterkt. Denk aan deconstructie als het uit elkaar halen van je kapotte automotor en reconstructie als het weer samenvoegen zodat het weer goed loopt. Deconstructie en reconstructie kunnen {{Cyclic Trope}}s worden. Er wordt een reeks conventies opgesteld (de eerste "constructie" van het genre of de ideeën die in het verhaal worden gebruikt), deze reeks conventies wordt recht gespeeld totdat een auteur zich verveelt of gefrustreerd raakt over de implicaties die de fantasie met zich meebrengt en besluit ons te tonen de onwerkbaarheid van deze conventies door een deconstructie ervan. Bovenop de ruïnes wordt een meer realistisch verhaal (dat wil zeggen een dat de kritiek van de eerdere deconstructie accepteert) opgebouwd via reconstructie en in de toekomst wordt dit verhaal gedeconstrueerd, enz. Cycli van deconstructie en reconstructie zijn een belangrijk element in hoe genres en tropen evolueren. In de filosofie is deze evolutie ook bekend als thesis-antithese-synthese.

'''Herinnering: voordat je iets als deconstructie labelt, controleer of het eigenlijk ''realistisch'' is.'''

Zie ook RealityEnsues voor wanneer dit tijdelijk gebeurt, meestal voor humor in plaats van deconstructie, en FridgeHorror, wat mensen vaak denken van deconstructie: het onthullen van hoe echt angstaanjagend en donker iets is door er grondig over na te denken.

----

[Engels: {{Deconstruction}}]
[[source:En:Deconstruction]]

Showing 5 edit(s) of 5

Top

How well does it match the trope?

Example of:

/

Media sources:

/

Report