Follow TV Tropes

Following

Nl / Averechtse Backstab
aka: Backstab Backfire

Go To

"Ik had je gewaarschuwd...maar je luisterde niet! Ik gaf je nog één laatste kans om ervandoor te gaan, en je VERKNALDE HET! FREEZAAAA!"
Goku, Dragon Ball Kai

Alice (De Held) en Bob (De Grote Slechterik) hebben hun laatste strijd en Alice wint. Ze kiest ervoor om Bobs leven te sparen, wellicht om aan te tonen dat ze ook moraal gezien superieur is, of wellicht omdat ze geen moordenaar wilt zijn (De vijand zit meestal op z'n knieën op dit punt, smekend om genade). Wanneer Alice omdraait en wegloopt, triomfantelijk, slaakt de verslagen Bob een woedekreet en snelt zich naar de held, in een poging om haar neer te halen nu ze zich heeft omgedraaid. Alice besluit dat één kans genoeg was. Ze draait zich om en deelt de fatale klap uit die ze hiervóór had ingehouden.

Advertisement:

Deze trope valt onder Karmische Dood: ook al is het technisch gezien de held die de moord pleegt, ligt het initiatief volledig bij de vijand. Alice zou Bob zijn leven sparen, ware het niet dat de vijand deze kans overboord gooit en één laatste poging doet om Alice neer te halen. Zoals alle karmische sterfgevallen, zorgt het ervoor dat de held af kan rekenen met de vijand terwijl niemand vraagtekens kan zetten bij de daad van de held; immers wordt moorden in koele bloeden meestal ervaren als onheroïsch, wat de situatie ook is.

Een vorm van Vijand Die Met Zichzelf Afrekent. Niet te verwarren met Je Sterft Samen Met Mij, welke twee belangrijke verschillen bevat in vergelijking met deze trope: ten eerste is Bob stervende terwijl hij Alice probeert te vermoorden, of verwacht Bob te sterven in het proces; en ten tweede heeft Alice niet eerder een offer gemaakt om Bobs leven te sparen.

Advertisement:


[Engels: Backstab Backfire]

Alternative Title(s): Backstab Backfire

Top

Example of:

/
/

Feedback