Hu / Altudomanyos Maszlag

Blabla zsargon blabla!

"Bármely kellőképp fejlett akármi megkülönböztethetetlen a bődületes baromságtól."
Clarke Harmadik Törvényének Digby-féle általánosítása

Olyan, meggyőzően hangzó, de zavarosan megfogalmazott kijelentés, mely tipikusan sci-fikben, katonai témájú, és bünügyi történetekben fordul elő.

Haszn lható cselekményfordulatok kimagyarázására, vagy az atmoszféra megteremtésére. Lehet valós alapja, de lehet abszolút kitaláció is. Néha nem is lehet megmondani, melyikről van szó. Legal bbis nem lehetne ha az adott műfaj rajongói nem lennének zavarbaejtően tájékozottak a reáltudományok, haditudományok és a mindenféle tudományok terén.

Fő oka, hogy bár a tudományos nyelv célja a tudósok közötti kommunikáció megkönnyítése, kifejezései a tanulatlan fül számára misztikusnak és rejtélyesnek hatnak.

Ha az Áltudományos Maszlagot valamilyen cselekményfordulat igazolására használják, Legyintésröl beszélünk. Ha arra, hogy megoldjanak egy problémát, Megfordított Polaritásról. Ha atmoszférateremtésre, akkor csak díszító elemről. Haszn latának és agyonhasználásának eredményeként a toposz kissé megkopott, manapság egyre gyakrabban használják parodizáló céllal.

Az Áltudományos Maszlag nem egyenlő a szakzsargonnal. A zsargon - bár sokak számára érthetetlennek tűnhet, a szakember számára teljesen értelmes szöveg, hisz célja épp ez: a szakértők közötti kommunikáció elősegítése. Például amikor egy átlagos számítógéphasználó ezt mondja: "Elment az internetem", az esetet kivizsgáló mérnök mondhatja például azt, hogy "A felhasználó a NIC-jét csak egy SSID-val tudja használni és úgy tűnik, nem kap IP-címet a DHCP szervertől". Zsargonja persze nem csak egyes tudományterületeknek, de bármilyen szakmának lehet. A legtöbb embernek például fogalma sincs mi a fene az a negyedes könyökcső, a vízvezetékszerelő viszont biztosan tudja.

Lásd még a Varászkütyü, a Zöld Kristályok, és az Álmágikus Maszlag toposzokat. Ha az Áltudományos Maszlag ellentmondásba kerül saját magával, azt biztosan A Varázsló Csinálta. Haszn lható Feleslegesen Kifinomult megfogalmazások előállítására, de Rohadtul Szofisztikált is lehet.

http://tvtropes.org/pmwiki/pmwiki.php/Hu/AltudomanyosMaszlag