Hu / Legyintes

Nem ezeket a droidokat keresitek

"Ez mágia. Nem igényel magyarázatot."
Joe Quesada, a Marvel Comics főszerkesztője

Time magazin: "Hogyan működik a Heisenberg kompenzátor?"
Michael Okuda: "Köszönöm kérdését, remekül."
Michael Okuda, Ürszekerek Technikai szakértő

"Isten útjai kifürkészhetetlenek"

A Legyintés valamiféle mondvacsinált magyarázat tipikusan a Háttértörténetre, valamilyen Varázskütyüre, vagy korábbi furcsa eseményekre vonatkozóan, melynek fő jellemzője az elnagyoltság és a logika hiánya. Arra is sokan használják hogy megpróbáljanak értlemet vinni a Bolondok Báljába, vagy más, felháborítóan bugyuta történetbe. Gyakran jár együtt a szereplők "Ez az egyetlen módja annak..." - kezdetű megszólalásaival. A megnevezés eredetileg arra a utalt, amikor a logikus érvelést egyes részeit a beszélő átugorja azok bonyolultsága miatt.

A kifejezés másik forrása a Csillagok Háborúja, ahol a Jedik elmetrükkjeiket - melyek célja, hogy az áldozat elfogadjon valamit igazságnak, legyen az bármilyen értelmetlen - apró, legyintésszerű kézmozdulattal kísérik.

A Legyintést az írók olykor azért használják, mert nem jut eszükbe semmilyen elfogadható magyarázat, így inkább megpróbálják a kérdéses dolgot jelentéktelennek feltüntetni. Jobb esetben inkább azért, mert a magyarázat nagyjából lényegtelen a sztori szempontjából, söt akár meg is törné a történet ritmusát. Máskor pedig azért, mert olyasmiről van szó, amiről általában illetlenség beszélni, ők pedig csak ki akarják figurázni a közönség prüdériáját.

Ha ügyesen csinálják, a Legyintéssel megelőzhető az Ejtöernyös Baki, vagy legalábbis elég elfogadhatóvá tehető ahhoz, hogy ne zökkentse ki a közönséget A Kételyek Tudatos Elfolytásának állapotából. A Legyintés persze nem elegáns, néha nem is szép, de valamilyen magyarázat még mindig jobb mint a semmi.

A Kérdezöbiztos a Legyintések kifogyhatatlan forrása. Sci-fi sorozatokban a Legyintés rendszerint kéz a kézben jár az Áltudományos Maszlaggal.

Lásd még: A Varázsló Csinálta. Hasonló, de mégis más: Igazolt toposz

http://tvtropes.org/pmwiki/pmwiki.php/Hu/Legyintes