Hu / Kivedhetetlen Strategia

http://static.tvtropes.org/pmwiki/pub/images/281x211.jpg
Csak azért vigyorog, mert már negyed órával ezelőtt legyőzött téged, de te még észre sem vetted.

"A stratégia lényege nem az, hogy kiválasszuk a győzelemhez vezető helyes utat, hanem az, hogy úgy intézzük, hogy az összes út a győzelemhez vezessen."
Cavilo, The Vor Game

Egy különösen elvetemült gazember ördögi terve.

Hőseink felfedezik, hogy a gonosz fazon valamire készül. Azonmód akcióba lendülnek, hogy megakadályozzák a gonosz terv végrehajtását, golyófogók százait teszik el láb alól és legyőzik a sárkányt is, mindezt csak azért hogy keresztbe tegyenek a kis rohadéknak. Nem kis áldozatok és erőfeszítések árán végül sikerrel járnak.

Hőseink mosolyogva hátba veregetik egymást és boldogan térnek nyugovóra annak biztos tudatában, hogy elbántak a gonosszal és a világ újra megmenekült a szörnyű ármánytól.

A záró képsorok alatt azonban a gonosz fazon elmagyarázza legyőzött Sárkányának, hogy hőseink csak a legnyilvánvalóbb tervet akadályozták meg. Gonoszunk épp erre számított, ezért úgy rendezte a dolgokat, hogy a főhősök látszólagos győzelme végül mégis az ő céljait segítse elő. Az is lehet, hogy az egész csak hőseink félrevezetésére szolgált, s ezalatt a gonosz a másik, sokkalta rettenetesebb tervén munkálkodhatott.

A Kivédhetetlen Stratégiát jók és gonoszok egyaránt használhatják, de alattomos jellege miatt inkább a gonoszokra jellemző. A Kivédhetetlen Stratégia valójában az a manipulatív módszer, amivel ráveszel másokat arra, hogy akadályozzák meg a saját terveidet. Az, akit manipulálsz azt hiszi, számít az, hogy végül sikerrel jár-e, de ez valójában lényegtelen. Akármi is történik, az végső soron a te terved megvalósulását segíti elö.

A toposznak rengeteg változata van, de mindegyikben közös a következő: A gonosznak van egy nyilvánvaló (A) terve és egy titkos (B) terve. Az (A) terv megakadályozásával a főhősök a (B) terv megvalósulását segítik elő. Az (A) terv megvalósulása a gonosz szereplő számára lehet hasznos, de lehet teljesen közömbös is, az igazán lényeges az, hogy a (B) terv sikerrel járjon. Ritkán, de előfordul, hogy az (A) terv az elsődleges, de végül a gonosz szereplő beéri a (B) terv megvalósulásával is.

Mivel a Kivédhetetlen Stratégia megvalósulása gyakran jár a nyilvánvaló terv elbukásával, ez a toposz kényelmes eszköz a sorozatok forgatókönyvírói kezében annak biztosítására, hogy a gonosz is rendszeresen győzzön (megakadályozva hogy hiteltelenné váljon), de a főhősöknek is legyen közben legalább látszólagos sikerélményük. A Kivédhetetlen Stratégia legyőzésének egyetlen módja a A Harmadik Lehetöség Választása, valami furmányos módon megakadályozni mindkét tervet és ezzel végzetes csapást mérni a gonoszra.

Vesd össze Batman Stratégiájával, mely azon alapul, hogy az emberek viselkedése bizonyos szituációkban jó eséllyel kiszámítható.

http://tvtropes.org/pmwiki/pmwiki.php/Hu/KivedhetetlenStrategia