Hu / Kivedhetetlen Strategia

Csak azért vigyorog, mert már negyed órával ezelőtt legyőzött téged, de te még észre sem vetted.

"A stratégia lényege nem az, hogy kiválasszuk a győzelemhez vezető helyes utat, hanem az, hogy úgy intézzük, hogy az összes út a győzelemhez vezessen."
Cavilo, The Vor Game

Egy különösen elvetemült gazember ördögi terve.

Hőseink felfedezik, hogy a gonosz fazon valamire készül. Azonmód akcióba lendülnek, hogy megakadályozzák a gonosz terv végrehajtását, golyófogók százait teszik el láb alól és legyőzik a sárkányt is, mindezt csak azért hogy keresztbe tegyenek a kis rohadéknak. Nem kis áldozatok és erőfeszítések árán végül sikerrel járnak.

Hőseink mosolyogva hátba veregetik egymást és boldogan térnek nyugovóra annak biztos tudatában, hogy elbántak a gonosszal és a világ újra megmenekült a szörnyű ármánytól.

A záró képsorok alatt azonban a gonosz fazon elmagyarázza legyőzött Sárkányának, hogy hőseink csak a legnyilvánvalóbb tervet akadályozták meg. Gonoszunk épp erre számított, ezért úgy rendezte a dolgokat, hogy a főhősök látszólagos győzelme végül mégis az ő céljait segítse elő. Az is lehet, hogy az egész csak hőseink félrevezetésére szolgált, s ezalatt a gonosz a másik, sokkalta rettenetesebb tervén munkálkodhatott.

A Kiv Ă©dhetetlen Strat Ă©giát jĂłk Ă©s gonoszok egyaránt használhatják, de alattomos jellege miatt inkább a gonoszokra jellemző. A Kiv Ă©dhetetlen Strat Ă©gia valĂłjában az a manipulatĂ­v mĂłdszer, amivel ráveszel másokat arra, hogy akadályozzák meg a saját terveidet. Az, akit manipulálsz azt hiszi, számĂ­t az, hogy vĂ©gĂĽl sikerrel jár-e, de ez valĂłjában lĂ©nyegtelen. Ak ármi is törtĂ©nik, az vĂ©gső soron a te terved megvalĂłsulását segĂ­ti elö.

A toposznak rengeteg változata van, de mindegyikben közös a következő: A gonosznak van egy nyilvánvalĂł (A) terve Ă©s egy titkos (B) terve. Az (A) terv megakadályozásával a főhősök a (B) terv megvalĂłsulását segĂ­tik elő. Az (A) terv megvalĂłsulása a gonosz szereplő számára lehet hasznos, de lehet teljesen közömbös is, az igazán lĂ©nyeges az, hogy a (B) terv sikerrel járjon. Ritk án, de előfordul, hogy az (A) terv az elsődleges, de vĂ©gĂĽl a gonosz szereplő beĂ©ri a (B) terv megvalĂłsulásával is.

Mivel a Kiv Ă©dhetetlen Strat Ă©gia megvalĂłsulása gyakran jár a nyilvánvalĂł terv elbukásával, ez a toposz kĂ©nyelmes eszköz a sorozatok forgatĂłkönyvĂ­rĂłi kezĂ©ben annak biztosĂ­tására, hogy a gonosz is rendszeresen győzzön (megakadályozva hogy hiteltelennĂ© váljon), de a főhősöknek is legyen közben legalább látszĂłlagos sikerĂ©lmĂ©nyĂĽk. A Kiv Ă©dhetetlen Strat Ă©gia legyőzĂ©sĂ©nek egyetlen mĂłdja a A Harmadik LehetösĂ©g Választása, valami furmányos mĂłdon megakadályozni mindkĂ©t tervet Ă©s ezzel vĂ©gzetes csapást mĂ©rni a gonoszra.

Vesd össze Batman Stratégiájával, mely azon alapul, hogy az emberek viselkedése bizonyos szituációkban jó eséllyel kiszámítható.

http://tvtropes.org/pmwiki/pmwiki.php/Hu/KivedhetetlenStrategia