troperville

tools

toys


main index

Narrative

Genre

Media

Topical Tropes

Other Categories

TV Tropes Org
random
Kickstarter Message
TV Tropes Needs Your Help
X
Big things are happening on TV Tropes! New admins, new designs, fewer ads, mobile versions, beta testing opportunities, thematic discovery engine, fun trope tools and toys, and much more - Learn how to help here and discuss here.
View Kickstarter Project
Hu: Kiforditott Toposz
Az események alapján a néző már előre számít valamely toposzra, de egészen más történik helyette.

A kifordítás mindig két fázisból áll. Először rá kell játszani a néző elvárásaira, hogy elhitessük vele, tudja mi fog következni. Ha ez megvan, a kapott helyzetet valami másra kell felhasználni. Más szavakkal, csak attól, hogy nem történik valami, ami az adott műfajban szokásos, még nem beszélhetünk kifordított toposzról.

Vegyük például azt az esetet, hogy a mesében megtámadja a várat egy sárkány. Ha a királylánynak nem esik baja, az nem kifordítás, hanem kihagyás. Ha viszont a királylány eltűnik a támadás után, de csak azért, mert elszökött otthonról, az már kifordítás.

A kifordítás csak az egyik módja a toposzok felhasználásának. Mielőtt ide írsz be egy példát, nézd át az előző linken, hogy más kategóriába nem illik-e jobban.

Ne feledd, hogy a toposzok csak eszközök. A kifordítás nem feltétlenül teszi a művet érdekesebbé vagy humorosabbá, mint ahogy az egyenes kijátszástól sem midig lesz unalmasabb vagy kiszámíthatóbb.

A Kételyek Tudatos ElfojtásaHu/Legendas ToposzokA Kincs
A Kételyek Tudatos ElfojtásaHu/Magyar Toposz JegyzekKisiklatás

random
TV Tropes by TV Tropes Foundation, LLC is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License.
Permissions beyond the scope of this license may be available from thestaff@tvtropes.org.
Privacy Policy
1597
5