Hu / A Ketelyek Tudatos Elfojtasa

Ha azon tűnődnél, mit eszik, iszik
Hogy lélegzik egyáltalán
Dőlj, hátra, nyugi, ez csak mese
Maradjon ez talány

Samuel Taylor Coleridge, a híres költő mondta egyszer, hogy a dráma "a kételyek pillanatnyi tudatos elfojtása, mely a költői hitté nemesül..."

Bármilyen alkotás, beleértve bármilyen írott művet is csak addig lehet sikeres, míg a közönség tudatosan elfojtja felmerülő kételyeit míg olvassa, nézi, hallgatja azt.

Más szóval az alkotónak nem kell valósághűségre törekednie, csakis hihetőségre és konzisztenciára (lásd: A Nagykönyv). Ha a szerző túl nagy hiszékenységet vár el a közönségétől, a mű hamarosan Égbekiáltó Marhasággá válik. Sci-fi művek esetén ugyanakkor a rajongók többnyire jól elvannak az "inverzen polarizált vákuum"-típusú badarságokkal, feltéve, hogy ezek a sztorin belül nem keverednek valóban tudományos kijelentésekkel. A kételyek elfojtása ugyanakkor egy sci-fi esetén is ugyanúgy megtörhető, ha a történet ellentmondásba kerül a saját maga által felállított törvényekkel.

A legtöbb akciófilm hajlamos ezzel az elfojtással egész a pofátlanságig visszaélni. A Föszereplok a legnyaktörőbb mutatványokra is képesek - persze csak ha már sikerült megszerezniük a Varázskütyüt.

És persze mint mindig A Menöség Törvénye és a A Viccesség Törvénye ez esetben is fontosabb csaknem minden egyéb józan megfontolásnál.

http://tvtropes.org/pmwiki/pmwiki.php/Hu/AKetelyekTudatosElfojtasa