Fi / Korkean Jännitteen Painajais Polttoaine

On painajaisten lietsojaa. Sitten on tätä, tarkoituksella ketä tahansa pelottamaan(usein tekijän iloksi) luotu tyyppi, joka saa sinut kyyristymään tuolissasi sikiöasentoon ja katsomaan olkasi yli, usein kahdestikin(tai kolmesti... tai neljästi...).

Vertailuna, kun joku luo teoksen, jonka ei ole tarkoitus olla pelottava, kyseessä on tavallinen painajaishoukutin. Jos sen on tarkoitus olla pelottava eikä onnistu tehtävässään ja muuttuukin hulvattomaksi, kyseessä on painajaisnauratinta.

Monille kauhuelokuville tämän vaikutuksen saavuttaminen on koko jutun ydin. Jostain syystä monet meistä tykkäävät pelästyä tarkoituksella. Selviämiseen jostain pelottavalta vaikuttavasta saattaa liittyä tietty euforia tai ehkä tiedämme, ettei fiktio tee meille mitään pahaa ja siten pelkääminen ilman varsinaista vaaraa on hauskaa. Joidenkin mielestä pelkojemme tutkiminen suhteellisen turvallisesta asemasta on katartista ja terapeuttista. Tämä on joka tapauksessa lajityypille normaalia. Toisia viehättävät juuri ne asiat, joita useimmat ihmiset välttävät. Toisinaan tämä troopissa on mukana Inhotusta. Korkean tason painajaisvahventajaa vo myös syntä vahingossa, kun teoksen tekijät pyrkivät olemaan pelottavia ja onnistuvat siinä yli odotustensa ja aikeidensa.


http://tvtropes.org/pmwiki/pmwiki.php/Fi/KorkeanJannitteenPainajaisPolttoaine