Fi / Deus ex Machina

Deus ex Machina on latinaa ja tarkoittaa "jumala koneesta". Se viittaa muinaiskreikkalaisessa teatterissa suosittuun juonenkäänteeseen, jossa jokin Kreikan jumalista päättää puuttua kuolevaisten asioihin. Nykymielessä termi on pitkälti kielteinen, ja tarkoittaa jokseekin järjenvastaista juonenkännettä, jonka myötä sankarit pääsevät tilanteessa niskan päälle. Tappava ansa? Ei hätää, sankarilla on aiemmin mukaanpoimittu laite jolla ansa pysäytetään. Päähenkilön elokuvaprojekti on joutumassa roskakoriin? Yhtäkkiä miljonääri-hyväntekijä haluaa rahoittaa elokuvan.

Tropet eivät sinänsä ole hyviä tai huonoja, mutta huonosti toteutettu Deus ex Machina voi tuntua Hatusta Tempaistulta. Hyvin toteutettuna Deus ex Machina on looginen ja lähes huomaamaton katsojille.


Esimerkkejä:

 • Batman, ja hänen varustevyönsä. Varsinkin TV-sarjan Batman kantoi usein mukanaan mitä kummalisempia vehkeitä.
  • Haikarkotin...
 • Tintti selvisi useimmista uhkatilanteista puhtaalla onnella, kuten rautatiekiskoille sidottuna, kun junan matkustaja veti hääjarrusta aivan muusta syystä, tai heitettynä järveen painot jalassa ja painot paljastuvatkin puisiksi.
 • Lähes kirjaimellinen esimerkki Indiana Jones ja Kadonneen Aarteen Metsästäjät, jossa Jahve, tai jokin hänen yliluonnollinen voimansa, ilmestyy Liiton Arkista ja sulattaa ympäröivien natsien naamat.
 • James Bondin apulaitteet, jotka ovat usein myös Tsehovin Aseita, jokainen laite on olemassa käyttöä varten, ja jotenkin Bond aina päätyy tilanteeseen jossa niitä tarvitaan.
 • J.R.R. Tolkien ja jättikotkat... Kirjoissa Hobitti ja Taru Sormusten Herrasta jättiläiskotkat pelastavat:
  1. Bilbon, kääpiöt ja Gandalfin palavista puista susien ja hiisien piirityksesä
  2. Gandalfin Sarumanin tornista
  3. Frodon ja Samin Tuomiovuorelta.
  4. Ja kääntävät Viiden Armeijan Taistelun suunnan.
 • Bertold Brecht parodioi käytäntöä Kolmen Pennin Oopperassa, jossa hahmot toeavat, että tarina oikeasti loppuu aivan toisin, näytelmän lopussa kuninkaallinen ratsumies saapuu ja korjaa tilanteen, ja lisäksi hahmot muistuttavat että tosielämä ei toimi näin.
 • Neljännen Harry Potter-kirjan, Liekehtivän Pikarin lopussa nimikkohenkilö ja Lordi Voldemort kaksintaistelevat. Harry pääsee pakoon, kun heidän taikasauvojensa välillä oleva taikaefekti, jota ei oltu koskaan mainittu aiemmin, keskeyttää taistelun.


http://tvtropes.org/pmwiki/pmwiki.php/Fi/DEUSEXMACHINA