Fi / Dekonstruktio

Monet tarinat kumoavat tropeja. Jotkut menevät pidemmälle ja tekevät dekonstruktion, eli kääntävät päälaelleen koko genren. Dekonstruktio tässä tapauksessa tarkoittaa pitkälti tropejen asettamista törmäyskurssille tosielämän kanssa suurella nopeudella.

Dekonstruktio ei vain tee pilaa genrensä kustannuksella, vaan hyökkää sen kimppuun. Yleisin tapa tehdä tämä on ottaa trope ja toteuttaa se äärimmäisen kirjaimellisesti, jolloin käy ilmi kuinka huonosti se toimisi oikeassa elämässä. Yleensä dekonstruktoitavat tropet ovat koomisia, mutta ne voivat olla mitä tahansa minkä yleisö on valmis nielemään. Lopputulos on perimmiltään parodia jonka ei ole tarkoitus naurattaa yleisöä, tai ainakin yleisö kokee sen enemmän surulliseksi kuin hauskaksi. Usein dekonstruktiot paljastavat tropeihin sisältyviä synkkiä, yleensä tiedostamattomia moraaleja. Äärimmäisissä tapauksissa dekonstruktio voi kääntää alkuperäisen moraalin täysin päinvastaiseksi.

Taitavasti tehty dekonstruktio voi muuttaa genren lopullisesti, jolloin kaikki sitä seuraavat esimerkit ovat jollakin tasolla vastauksia dekonstruktioon. Se voi myös inspiroida laumoittain kehnolaatuisempia imitaatioita jotka yrittävät olla synkkiä ja syvällisiä alkuperäisen tavoin mutta jäävät laadussa sitä alemmaksi.

Jonkin aikaa näiden imitaatioiden jälkeen syntyy ysein rekonstruktio-liike, vastaisku joka rakentaa "puretun" genren uudelleen, palaten takaisin niihin piirteisiin joiden vuoksi yleisö alun perin piti genrestä, huolimatta dekonstruktoiduista tropeista tai kenties juuri niiden vuoksi. Tästä voi muodostua jaksottainen eli syklinen trope, jossa genren purku ja uudelleenrakentaminen seuraavat toisiaan.

On hyvä huomata, että dekonstruktio ei tarkoita pelkästään tropejen käyttöä synkkien tai kyynisten tarinoiden luomiseksi. Jotta tarina olisi dekonstruktio, sen on sisällettävä paljon kirjaimellisesti toteutettuja tropeja, jotka yleensä johtavat huonoihin (tai joskus ei-niin-huonoihin) lopputuloksiin. Mikäli tarinaan tuovat synkkyyttä lähinnä täysin epärealistissti toimivat tropet, ei se ole dekonstruktio.


http://tvtropes.org/pmwiki/pmwiki.php/Fi/Dekonstruktio