Follow TV Tropes

Following

History NlFranchise / DragonBallNl

Go To

OR

Is there an issue? Send a MessageReason:
None


Vanaf 2009 tot 2011 heeft Toei ''Anime/DragonBallKai'' (''Dragon Ball Z Kai'' [[MarketBasedTitle buiten Japan]]) uitgezonden, een "[[{{Recut}} opgefriste versie]]" van ''Dragon Ball Z'', in eerste instantie alleen het materiaal van de Saiyan tot de Cell Games omvattend met bijna geen {{filler}} of {{padding}}. In 2014 werd ''Kai'' hervat maar met een veel lager budget, met verschillende muziek en met veel meer opvulling dan de vorige run.

to:

Vanaf 2009 tot 2011 heeft Toei ''Anime/DragonBallKai'' ''Anime/DragonBallZKai'' (''Dragon Ball Z Kai'' [[MarketBasedTitle buiten Japan]]) uitgezonden, een "[[{{Recut}} opgefriste versie]]" van ''Dragon Ball Z'', in eerste instantie alleen het materiaal van de Saiyan tot de Cell Games omvattend met bijna geen {{filler}} of {{padding}}. In 2014 werd ''Kai'' hervat maar met een veel lager budget, met verschillende muziek en met veel meer opvulling dan de vorige run.
Is there an issue? Send a MessageReason:
None


Omdat de originele ''Dragon Ball'' saga een mega-hit was, werd ''Anime/DragonBallGT'' gemaakt als een anime-only voortzetting door Creator/ToeiAnimation, met enkele karakterontwerpen en initiële invoer door Toriyama. ''GT'' was niet zo goed ontvangen, duurde 64 afleveringen vóór de annulering (hoewel dit nog steeds veel langer was dan oorspronkelijk was bedoeld), waardoor het oorspronkelijke tijdperk van ''Dragon Ball'' anime ten einde kwam bij 508 afleveringen plus 3 tv-specials, hoewel de status van ''GT'' als onderdeel van de canon [FanonDiscontinuity sindsdien heftig is besproken, met fans hierover verdeeld]]. Na de release van nieuw materiaal geschreven door Toriyama zelf, startend in 2013, is ''GT'' nu officieel een AlternateContinuity. [[note]] 2013 was het jaar ''[[Anime/DragonBallZBattleOfGods Battle of Gods]]'' is uitgebracht en het is de eerste film in de franchise die {{canon}} is. Twee jaar later werd ''[[Anime/DragonBallZResurrectionF Resurrection [='F'=]]]'', het directe vervolg op ''Battle of Gods'', uitgebracht, gevolgd door ''Anime/DragonBallSuper'', die ook canon is. [[/note]]

to:

Omdat de originele ''Dragon Ball'' saga een mega-hit was, werd ''Anime/DragonBallGT'' gemaakt als een anime-only voortzetting door Creator/ToeiAnimation, met enkele karakterontwerpen en initiële invoer door Toriyama. ''GT'' was niet zo goed ontvangen, duurde 64 afleveringen vóór de annulering (hoewel dit nog steeds veel langer was dan oorspronkelijk was bedoeld), waardoor het oorspronkelijke tijdperk van ''Dragon Ball'' anime ten einde kwam bij 508 afleveringen plus 3 tv-specials, hoewel de status van ''GT'' als onderdeel van de canon [FanonDiscontinuity sindsdien heftig is besproken, met fans hierover verdeeld]]. Na de release van nieuw materiaal geschreven door Toriyama zelf, startend in 2013, is ''GT'' nu officieel een AlternateContinuity. [[note]] 2013 was het jaar ''[[Anime/DragonBallZBattleOfGods Battle of Gods]]'' is uitgebracht en het is de eerste film in de franchise die {{canon}} Nl/{{canon}} is. Twee jaar later werd ''[[Anime/DragonBallZResurrectionF Resurrection [='F'=]]]'', het directe vervolg op ''Battle of Gods'', uitgebracht, gevolgd door ''Anime/DragonBallSuper'', die ook canon is. [[/note]]
Is there an issue? Send a MessageReason:
None


** ''Anime/DragonBall'' (anime; 1986-89)

to:

** ''Anime/DragonBall'' ''Dragon Ball'' (anime; 1986-89)
Is there an issue? Send a MessageReason:
None


Daarna onderging de anime (en de Amerikaanse versie van de manga vanaf dat moment) een naamswijziging naar''Anime/DragonBallZ'', terwijl het ononderbroken verder ging als ''Dragon Ball'' in de Japanse (en elke andere versie in de wereld) manga. De reden was dat de ''Dragon Ball Z''-periode gekenmerkt door een verandering in showrunner, evenals een deel van het animatieteam (en de auteur [[WordOfGod dacht dat het binnenkort zou eindigen]])... bovenop het ondergaan van een ''massieve'' [[{{Retool}} plotuitlijning]] en [[DarkerAndEdgier toonswijziging]] die [[WhamEpisode de verhaallijn aanzienlijk wijzigt]]. Aan het begin wordt onthuld dat Goku niet gewoon een jongen met een staart was maar één van de laatste van het buitenaardse ras, de Saiyans. Hij werd de ruimte ingestuurd kort voordat de Saiyan planeet werd vernietigd (met beetjes van ''Franchise/{{Superman}}'', ''Anime/GoldenBat'' en ''[[http://www.animevice.com/prins-van-gamma/18-31482/ Prince of Gamma]]''). Goku en zijn vrienden, versterkt door voormalige vijanden (een terugkerend thema) moesten vechten met [[SortingAlgorithmOfEvil steeds sterkere]] schurken. Hoewel Goku en zijn vaardigheden op het gebied van gevechtskunsten (waarmee hij en zijn vrienden vlogen, energiestoten afvuurden en af ​​en toe gedachten konden lezen) de veldslagen domineerden, ging het verhaal eigenlijk vooral over Goku's zoon Gohan en hoe hij de uitdagingen tegemoet ging. De reeks liep zeven jaar en bijna 300 afleveringen en kan worden onderverdeeld in de vier primaire Nl/{{grote slechterik}}ken van de serie: Vegeta, Freeza (Frieza in de dub), Cell en Majin Boo (of Majin Buu in de dub, of Djinn-Boo in de manga). Zowel ''Dragon Ball'' de manga en ''Dragon Ball Z'' de anime kwamen tot een triomfantelijke conclusie na 519 manga-hoofdstukken en 444 anime-afleveringen (plus twee tv-specials) nadat Gohan is getrouwd en zijn eigen dochter Pan deelneemt aan het "The Strongest Under The Heavens"-toernooi.

to:

Daarna onderging de anime (en de Amerikaanse versie van de manga vanaf dat moment) een naamswijziging naar''Anime/DragonBallZ'', terwijl het ononderbroken verder ging als ''Dragon Ball'' in de Japanse (en elke andere versie in de wereld) manga. De reden was dat de ''Dragon Ball Z''-periode gekenmerkt door een verandering in showrunner, evenals een deel van het animatieteam (en de auteur [[WordOfGod [[Nl/WoordVanGod dacht dat het binnenkort zou eindigen]])... bovenop het ondergaan van een ''massieve'' [[{{Retool}} plotuitlijning]] en [[DarkerAndEdgier toonswijziging]] die [[WhamEpisode de verhaallijn aanzienlijk wijzigt]]. Aan het begin wordt onthuld dat Goku niet gewoon een jongen met een staart was maar één van de laatste van het buitenaardse ras, de Saiyans. Hij werd de ruimte ingestuurd kort voordat de Saiyan planeet werd vernietigd (met beetjes van ''Franchise/{{Superman}}'', ''Anime/GoldenBat'' en ''[[http://www.animevice.com/prins-van-gamma/18-31482/ Prince of Gamma]]''). Goku en zijn vrienden, versterkt door voormalige vijanden (een terugkerend thema) moesten vechten met [[SortingAlgorithmOfEvil steeds sterkere]] schurken. Hoewel Goku en zijn vaardigheden op het gebied van gevechtskunsten (waarmee hij en zijn vrienden vlogen, energiestoten afvuurden en af ​​en toe gedachten konden lezen) de veldslagen domineerden, ging het verhaal eigenlijk vooral over Goku's zoon Gohan en hoe hij de uitdagingen tegemoet ging. De reeks liep zeven jaar en bijna 300 afleveringen en kan worden onderverdeeld in de vier primaire Nl/{{grote slechterik}}ken van de serie: Vegeta, Freeza (Frieza in de dub), Cell en Majin Boo (of Majin Buu in de dub, of Djinn-Boo in de manga). Zowel ''Dragon Ball'' de manga en ''Dragon Ball Z'' de anime kwamen tot een triomfantelijke conclusie na 519 manga-hoofdstukken en 444 anime-afleveringen (plus twee tv-specials) nadat Gohan is getrouwd en zijn eigen dochter Pan deelneemt aan het "The Strongest Under The Heavens"-toernooi.
Is there an issue? Send a MessageReason:
None


''Dragon Ball'' is een Japanse mediafranchise bedacht door Creator/AkiraToriyama. Het begon als [[Manga/DragonBall een manga]] die werd geserialiseerd in ''Weekly Shonen Jump'' van [[LongRunners 1984 tot 1995]], waarin de avonturen van een vrolijke aapjongen genaamd Son Goku worden beschreven in een verhaal dat oorspronkelijk was gebaseerd op het Chinese verhaal ''Literature/JourneyToTheWest'' (het personage Son Goku was beide gebaseerd op en [[BilingualBonus letterlijk vernoemd naar]] [[Literature/JourneyToTheWest Sun Wukong]], op zijn beurt geïnspireerd door [[Literature/{{Ramayana}} Hanuman]]). De manga werd al snel geadapteerd als één van de populairste {{anime}} producties ooit gemaakt.

to:

''Dragon Ball'' is een Japanse mediafranchise bedacht door Creator/AkiraToriyama. Het begon als [[Manga/DragonBall een manga]] die werd geserialiseerd in ''Weekly Shonen Jump'' van [[LongRunners 1984 tot 1995]], waarin de avonturen van een vrolijke aapjongen genaamd Son Goku worden beschreven in een verhaal dat oorspronkelijk was gebaseerd op het Chinese verhaal ''Literature/JourneyToTheWest'' (het personage Son Goku was beide gebaseerd op en [[BilingualBonus letterlijk vernoemd naar]] [[Literature/JourneyToTheWest Sun Wukong]], op zijn beurt geïnspireerd door [[Literature/{{Ramayana}} Hanuman]]). De manga werd al snel geadapteerd als één van de populairste {{anime}} producties ooit gemaakt.



Daarna onderging de anime (en de Amerikaanse versie van de manga vanaf dat moment) een naamswijziging naar''Anime/DragonBallZ'', terwijl het ononderbroken verder ging als ''Dragon Ball'' in de Japanse (en elke andere versie in de wereld) manga. De reden was dat de ''Dragon Ball Z''-periode gekenmerkt door een verandering in showrunner, evenals een deel van het animatieteam (en de auteur [[WordOfGod dacht dat het binnenkort zou eindigen]])... bovenop het ondergaan van een ''massieve'' [[{{Retool}} plotuitlijning]] en [[DarkerAndEdgier toonswijziging]] die [[WhamEpisode de verhaallijn aanzienlijk wijzigt]]. Aan het begin wordt onthuld dat Goku niet gewoon een jongen met een staart was maar één van de laatste van het buitenaardse ras, de Saiyans. Hij werd de ruimte ingestuurd kort voordat de Saiyan planeet werd vernietigd (met beetjes van ''Franchise/{{Superman}}'', ''Anime/GoldenBat'' en ''[[http://www.animevice.com/prins-van-gamma/18-31482/ Prince of Gamma]]''). Goku en zijn vrienden, versterkt door voormalige vijanden (een terugkerend thema) moesten vechten met [[SortingAlgorithmOfEvil steeds sterkere]] schurken. Hoewel Goku en zijn vaardigheden op het gebied van gevechtskunsten (waarmee hij en zijn vrienden vlogen, energiestoten afvuurden en af ​​en toe gedachten konden lezen) de veldslagen domineerden, ging het verhaal eigenlijk vooral over Goku's zoon Gohan en hoe hij de uitdagingen tegemoet ging. De reeks liep zeven jaar en bijna 300 afleveringen en kan worden onderverdeeld in de vier primaire Nl/{{grote slechterik}}ken van de serie: Vegeta, Freeza (Frieza in de dub), Cell en Majin Boo (of Majin Buu in de dub, of Djinn-Boo in de manga). Zowel ''Dragon Ball'' de manga en ''Dragon Ball Z'' de anime kwamen tot een triomfantelijke conclusie na 519 manga-hoofdstukken en 444 anime-afleveringen (plus twee tv-specials) nadat Gohan is getrouwd en zijn eigen dochter Pan deelneemt aan het "The Strongest Under The Heavens"-toernooi.

Omdat de originele ''Dragon Ball'' saga een mega-hit was, werd ''Anime/DragonBallGT'' gemaakt als een anime-only voortzetting door Creator/ToeiAnimation, met enkele karakterontwerpen en initiële invoer door Toriyama. ''GT'' was niet zo goed ontvangen, duurde 64 afleveringen vóór de annulering (hoewel dit nog steeds veel langer was dan oorspronkelijk was bedoeld), waardoor het oorspronkelijke tijdperk van ''Dragon Ball'' anime ten einde kwam bij 508 afleveringen plus 3 tv-specials, hoewel de status van ''GT'' als onderdeel van de canon [FanonDiscontinuity sindsdien heftig is besproken, met fans hierover verdeeld]]. Na de release van nieuw materiaal geschreven door Toriyama zelf, startend in 2013, is ''GT'' nu officieel een AlternateContinuity. [[note]] 2013 was het jaar ''[[Anime/DragonBallZBattleOfGods Battle of Gods]]'' is uitgebracht en het is de eerste film in de franchise die {{canon}} is. Twee jaar later werd ''[[Anime/DragonBallZResurrectionF Resurrection [='F'=]]]'', het directe vervolg op ''Battle of Gods'', uitgebracht, gevolgd door ''Anime/DragonBallSuper'', die ook canon is. [[/note]]

Het succes van ''Dragon Ball'', en zijn ''overweldigende'' invloed op niet alleen de Japanse maar ''wereldwijde'' populaire cultuur, is onmogelijk te betwisten. Het werd één van de grootste hits ooit in Japan, het was de serie die manga en anime het meest populariseerde in Europa, Amerikanen hebben altijd een idee van wat het is als ze de titel horen, de meeste Latino's en Amerikanen die zijn opgegroeid in de jaren negentig heb het bekeken, het draait nog steeds internationaal op tv en merchandising is springlevend. Het wordt soms bespot vanwege de simpliciteit en voor uitgerekte gevechten die meerdere afleveringen duren met weinig verhaalprogressie. Hou er echter rekening mee dat de show voornamelijk gericht is op [[{{Shonen}} kinderen en tieners van 10 tot 18 jaar]], met [[PeripheryDemographic oudere volwassenen niet echt in het beeld]].

Er waren veel [[NonSerialMovie films]] (er waren er maar een paar die in de tijdlijn van de serie konden worden ingeklemd) die minstens één keer per jaar werden uitgebracht, drie in de tijdbalk van ''Dragon Ball'' en dertien van ''Dragon Ball Z''. Er werden twee tv-films gemaakt voor ''Dragon Ball Z'', die technisch gezien tot canon behoren, en totdat ''Super'' de ''GT'' uit canon wiste, gold hetzelfde voor de ''Dragon Ball GT'' TV-film. Er werd hiernaar teruggekeerd voor de zeventiende om het [[MilestoneCelebration tienjarig jubileum]] van de franchise te vieren, en ze deden een webspecial in 2008 ter herdenking van het 40-jarig jubileum van ''Magazine/ShonenJump''. Er zijn ook verschillende tv-specials en [=OVAs=] binnen de franchise, meestal gebaseerd op het ''Dragon Ball Z''-gedeelte van het verhaal.

to:

Daarna onderging de anime (en de Amerikaanse versie van de manga vanaf dat moment) een naamswijziging naar''Anime/DragonBallZ'', terwijl het ononderbroken verder ging als ''Dragon Ball'' in de Japanse (en elke andere versie in de wereld) manga. De reden was dat de ''Dragon Ball Z''-periode gekenmerkt door een verandering in showrunner, evenals een deel van het animatieteam (en de auteur [[WordOfGod dacht dat het binnenkort zou eindigen]])... bovenop het ondergaan van een ''massieve'' [[{{Retool}} plotuitlijning]] en [[DarkerAndEdgier toonswijziging]] die [[WhamEpisode de verhaallijn aanzienlijk wijzigt]]. Aan het begin wordt onthuld dat Goku niet gewoon een jongen met een staart was maar één van de laatste van het buitenaardse ras, de Saiyans. Hij werd de ruimte ingestuurd kort voordat de Saiyan planeet werd vernietigd (met beetjes van ''Franchise/{{Superman}}'', ''Anime/GoldenBat'' en ''[[http://www.animevice.com/prins-van-gamma/18-31482/ Prince of Gamma]]''). Goku en zijn vrienden, versterkt door voormalige vijanden (een terugkerend thema) moesten vechten met [[SortingAlgorithmOfEvil steeds sterkere]] schurken. Hoewel Goku en zijn vaardigheden op het gebied van gevechtskunsten (waarmee hij en zijn vrienden vlogen, energiestoten afvuurden en af ​​en toe gedachten konden lezen) de veldslagen domineerden, ging het verhaal eigenlijk vooral over Goku's zoon Gohan en hoe hij de uitdagingen tegemoet ging. De reeks liep zeven jaar en bijna 300 afleveringen en kan worden onderverdeeld in de vier primaire Nl/{{grote slechterik}}ken van de serie: Vegeta, Freeza (Frieza in de dub), Cell en Majin Boo (of Majin Buu in de dub, of Djinn-Boo in de manga). Zowel ''Dragon Ball'' de manga en ''Dragon Ball Z'' de anime kwamen tot een triomfantelijke conclusie na 519 manga-hoofdstukken en 444 anime-afleveringen (plus twee tv-specials) nadat Gohan is getrouwd en zijn eigen dochter Pan deelneemt aan het "The Strongest Under The Heavens"-toernooi.

Omdat de originele ''Dragon Ball'' saga een mega-hit was, werd ''Anime/DragonBallGT'' gemaakt als een anime-only voortzetting door Creator/ToeiAnimation, met enkele karakterontwerpen en initiële invoer door Toriyama. ''GT'' was niet zo goed ontvangen, duurde 64 afleveringen vóór de annulering (hoewel dit nog steeds veel langer was dan oorspronkelijk was bedoeld), waardoor het oorspronkelijke tijdperk van ''Dragon Ball'' anime ten einde kwam bij 508 afleveringen plus 3 tv-specials, hoewel de status van ''GT'' als onderdeel van de canon [FanonDiscontinuity sindsdien heftig is besproken, met fans hierover verdeeld]]. Na de release van nieuw materiaal geschreven door Toriyama zelf, startend in 2013, is ''GT'' nu officieel een AlternateContinuity. [[note]] 2013 was het jaar ''[[Anime/DragonBallZBattleOfGods Battle of Gods]]'' is uitgebracht en het is de eerste film in de franchise die {{canon}} is. Twee jaar later werd ''[[Anime/DragonBallZResurrectionF Resurrection [='F'=]]]'', het directe vervolg op ''Battle of Gods'', uitgebracht, gevolgd door ''Anime/DragonBallSuper'', die ook canon is. [[/note]]

Het succes van ''Dragon Ball'', en zijn ''overweldigende'' invloed op niet alleen de Japanse maar ''wereldwijde'' populaire cultuur, is onmogelijk te betwisten. Het werd één van de grootste hits ooit in Japan, het was de serie die manga en anime het meest populariseerde in Europa, Amerikanen hebben altijd een idee van wat het is als ze de titel horen, de meeste Latino's en Amerikanen die zijn opgegroeid in de jaren negentig heb het bekeken, het draait nog steeds internationaal op tv en merchandising is springlevend. Het wordt soms bespot vanwege de simpliciteit en voor uitgerekte gevechten die meerdere afleveringen duren met weinig verhaalprogressie. Hou er echter rekening mee dat de show voornamelijk gericht is op [[{{Shonen}} kinderen en tieners van 10 tot 18 jaar]], met [[PeripheryDemographic oudere volwassenen niet echt in het beeld]].

Er waren veel [[NonSerialMovie films]] (er waren er maar een paar die in de tijdlijn van de serie konden worden ingeklemd) die minstens één keer per jaar werden uitgebracht, drie in de tijdbalk van ''Dragon Ball'' en dertien van ''Dragon Ball Z''. Er werden twee tv-films gemaakt voor ''Dragon Ball Z'', die technisch gezien tot canon behoren, en totdat ''Super'' de ''GT'' uit canon wiste, gold hetzelfde voor de ''Dragon Ball GT'' TV-film. Er werd hiernaar teruggekeerd voor de zeventiende om het [[MilestoneCelebration tienjarig jubileum]] van de franchise te vieren, en ze deden een webspecial in 2008 ter herdenking van het 40-jarig jubileum van ''Magazine/ShonenJump''. Er zijn ook verschillende tv-specials en [=OVAs=] binnen de franchise, meestal gebaseerd op het ''Dragon Ball Z''-gedeelte van het verhaal.



In de vroege jaren 2000 werd de manga opnieuw uitgebracht in Japan als de "Kanzenban" of "Perfect Edition", met gloednieuwe covers getekend door Toriyama. Dit splitste de 519 hoofdstukken over 34 volumes in plaats van de originele uitgave 42, de Kanzenban omvatte ook alle originele kleurenpagina's, en elk ander hoofdstuk bevatte een boekje met een tekening van huidige, populaire Shueisha-artiesten, die praatten over hoeveel ''Dragon Ball'' hen had beïnvloed. Het laatste deel in 2004 bevatte een nieuw, aangepast einde geschreven en getekend door Toriyama.

to:

In de vroege jaren 2000 werd de manga opnieuw uitgebracht in Japan als de "Kanzenban" of "Perfect Edition", met gloednieuwe covers getekend door Toriyama. Dit splitste de 519 hoofdstukken over 34 volumes in plaats van de originele uitgave 42, de Kanzenban omvatte ook alle originele kleurenpagina's, en elk ander hoofdstuk bevatte een boekje met een tekening van huidige, populaire Shueisha-artiesten, die praatten over hoeveel ''Dragon Ball'' hen had beïnvloed. Het laatste deel in 2004 bevatte een nieuw, aangepast einde geschreven en getekend door Toriyama.



Later in 2015, 18 jaar na het einde van ''GT'', kondigde Toei aan dat de franchise een nieuwe tv-anime genaamd ''Anime/DragonBallSuper'' zou krijgen. Première op Fuji TV op 5 juli 2015, de serie kende aanvankelijk eenvoudig de gebeurtenissen van ''Battle of Gods'' en ''Resurrection [='F'=]'' voordat hij verder ging met zijn eigen nieuwe materiaal.

Vanzelfsprekend is de impact van de franchise op shonen manga op zijn minst ongeëvenaard. Hoewel dit niet de eerste is om het enorme aantal tropes te gebruiken waarmee het het meest geassocieerd wordt, werd het in feite het ''gezicht'' van hen (vooral buiten het thuisland waar het voor velen ''[[GatewaySeries de eerste anime was die ze ooit hebben gezien]]'' en een introductie tot zowel het shonen-gevechtsgenre als anime in het algemeen). Tot op de dag van vandaag, wordt deze serie door het shonen-genre en verschillende anime in het algemeen die elementen uit het shonen gebruiken, hulde eraan of parodiëren deze en gaan door met het nalatenschap. Als bewijs hoeft iemand alleen maar naar drie series van [[TurnOfTheMillennium de jaren 2000]] te kijken, die vaak worden gezien als het meest direct van de spirituele opvolgers: ''Manga/{{Naruto}}'', ''Manga/OnePiece'', en ''Manga/{{Bleach}}''.

to:

Later in 2015, 18 jaar na het einde van ''GT'', kondigde Toei aan dat de franchise een nieuwe tv-anime genaamd ''Anime/DragonBallSuper'' zou krijgen. Première op Fuji TV op 5 juli 2015, de serie kende aanvankelijk eenvoudig de gebeurtenissen van ''Battle of Gods'' en ''Resurrection [='F'=]'' voordat hij verder ging met zijn eigen nieuwe materiaal.

Vanzelfsprekend is de impact van de franchise op shonen manga op zijn minst ongeëvenaard. Hoewel dit niet de eerste is om het enorme aantal tropes te gebruiken waarmee het het meest geassocieerd wordt, werd het in feite het ''gezicht'' van hen (vooral buiten het thuisland waar het voor velen ''[[GatewaySeries de eerste anime was die ze ooit hebben gezien]]'' en een introductie tot zowel het shonen-gevechtsgenre als anime in het algemeen). Tot op de dag van vandaag, wordt deze serie door het shonen-genre en verschillende anime in het algemeen die elementen uit het shonen gebruiken, hulde eraan of parodiëren deze en gaan door met het nalatenschap. Als bewijs hoeft iemand alleen maar naar drie series van [[TurnOfTheMillennium de jaren 2000]] te kijken, die vaak worden gezien als het meest direct van de spirituele opvolgers: ''Manga/{{Naruto}}'', ''Manga/OnePiece'', en ''Manga/{{Bleach}}''.
Is there an issue? Send a MessageReason:
None

Added DiffLines:

[[quoteright:350:https://static.tvtropes.org/pmwiki/pub/images/dblogo_0.png]]


''Dragon Ball'' is een Japanse mediafranchise bedacht door Creator/AkiraToriyama. Het begon als [[Manga/DragonBall een manga]] die werd geserialiseerd in ''Weekly Shonen Jump'' van [[LongRunners 1984 tot 1995]], waarin de avonturen van een vrolijke aapjongen genaamd Son Goku worden beschreven in een verhaal dat oorspronkelijk was gebaseerd op het Chinese verhaal ''Literature/JourneyToTheWest'' (het personage Son Goku was beide gebaseerd op en [[BilingualBonus letterlijk vernoemd naar]] [[Literature/JourneyToTheWest Sun Wukong]], op zijn beurt geïnspireerd door [[Literature/{{Ramayana}} Hanuman]]). De manga werd al snel geadapteerd als één van de populairste {{anime}} producties ooit gemaakt.

Het verhaal volgt Goku en een enorme cast van vrienden en vijanden terwijl ze zoeken naar de magische Dragon Balls, die elke wens waar kunnen maken. Natuurlijk, had iemand nog maar net de Dragon Balls verzameld en gebruikt, moesten ze opnieuw worden gezocht. Bovendien trainde Goku om te vechten in het periodieke "Strongest Under the Heavens"-toernooi. De serie wordt over het algemeen onderverdeeld in verschillende verhaallijnen, met Keizer Pilaf, het 21ste World Martial Arts Tournament, de Red Ribbon Army, het 22ste World Martial Arts Tournament, Demonenkoning Piccolo en het 23e World Martial Arts Tournament, plus een paar opvullende verhalen, wat samen [[Manga/DragonBall de oorspronkelijke]] ''Dragon Ball'' anime-serie vormt, met een totaal van 153 afleveringen. Na het verslaan van de grote bedreigingen voor de wereld, won Goku uiteindelijk het toernooi bij zijn derde poging en ging hij trouwen.

Daarna onderging de anime (en de Amerikaanse versie van de manga vanaf dat moment) een naamswijziging naar''Anime/DragonBallZ'', terwijl het ononderbroken verder ging als ''Dragon Ball'' in de Japanse (en elke andere versie in de wereld) manga. De reden was dat de ''Dragon Ball Z''-periode gekenmerkt door een verandering in showrunner, evenals een deel van het animatieteam (en de auteur [[WordOfGod dacht dat het binnenkort zou eindigen]])... bovenop het ondergaan van een ''massieve'' [[{{Retool}} plotuitlijning]] en [[DarkerAndEdgier toonswijziging]] die [[WhamEpisode de verhaallijn aanzienlijk wijzigt]]. Aan het begin wordt onthuld dat Goku niet gewoon een jongen met een staart was maar één van de laatste van het buitenaardse ras, de Saiyans. Hij werd de ruimte ingestuurd kort voordat de Saiyan planeet werd vernietigd (met beetjes van ''Franchise/{{Superman}}'', ''Anime/GoldenBat'' en ''[[http://www.animevice.com/prins-van-gamma/18-31482/ Prince of Gamma]]''). Goku en zijn vrienden, versterkt door voormalige vijanden (een terugkerend thema) moesten vechten met [[SortingAlgorithmOfEvil steeds sterkere]] schurken. Hoewel Goku en zijn vaardigheden op het gebied van gevechtskunsten (waarmee hij en zijn vrienden vlogen, energiestoten afvuurden en af ​​en toe gedachten konden lezen) de veldslagen domineerden, ging het verhaal eigenlijk vooral over Goku's zoon Gohan en hoe hij de uitdagingen tegemoet ging. De reeks liep zeven jaar en bijna 300 afleveringen en kan worden onderverdeeld in de vier primaire Nl/{{grote slechterik}}ken van de serie: Vegeta, Freeza (Frieza in de dub), Cell en Majin Boo (of Majin Buu in de dub, of Djinn-Boo in de manga). Zowel ''Dragon Ball'' de manga en ''Dragon Ball Z'' de anime kwamen tot een triomfantelijke conclusie na 519 manga-hoofdstukken en 444 anime-afleveringen (plus twee tv-specials) nadat Gohan is getrouwd en zijn eigen dochter Pan deelneemt aan het "The Strongest Under The Heavens"-toernooi.

Omdat de originele ''Dragon Ball'' saga een mega-hit was, werd ''Anime/DragonBallGT'' gemaakt als een anime-only voortzetting door Creator/ToeiAnimation, met enkele karakterontwerpen en initiële invoer door Toriyama. ''GT'' was niet zo goed ontvangen, duurde 64 afleveringen vóór de annulering (hoewel dit nog steeds veel langer was dan oorspronkelijk was bedoeld), waardoor het oorspronkelijke tijdperk van ''Dragon Ball'' anime ten einde kwam bij 508 afleveringen plus 3 tv-specials, hoewel de status van ''GT'' als onderdeel van de canon [FanonDiscontinuity sindsdien heftig is besproken, met fans hierover verdeeld]]. Na de release van nieuw materiaal geschreven door Toriyama zelf, startend in 2013, is ''GT'' nu officieel een AlternateContinuity. [[note]] 2013 was het jaar ''[[Anime/DragonBallZBattleOfGods Battle of Gods]]'' is uitgebracht en het is de eerste film in de franchise die {{canon}} is. Twee jaar later werd ''[[Anime/DragonBallZResurrectionF Resurrection [='F'=]]]'', het directe vervolg op ''Battle of Gods'', uitgebracht, gevolgd door ''Anime/DragonBallSuper'', die ook canon is. [[/note]]

Het succes van ''Dragon Ball'', en zijn ''overweldigende'' invloed op niet alleen de Japanse maar ''wereldwijde'' populaire cultuur, is onmogelijk te betwisten. Het werd één van de grootste hits ooit in Japan, het was de serie die manga en anime het meest populariseerde in Europa, Amerikanen hebben altijd een idee van wat het is als ze de titel horen, de meeste Latino's en Amerikanen die zijn opgegroeid in de jaren negentig heb het bekeken, het draait nog steeds internationaal op tv en merchandising is springlevend. Het wordt soms bespot vanwege de simpliciteit en voor uitgerekte gevechten die meerdere afleveringen duren met weinig verhaalprogressie. Hou er echter rekening mee dat de show voornamelijk gericht is op [[{{Shonen}} kinderen en tieners van 10 tot 18 jaar]], met [[PeripheryDemographic oudere volwassenen niet echt in het beeld]].

Er waren veel [[NonSerialMovie films]] (er waren er maar een paar die in de tijdlijn van de serie konden worden ingeklemd) die minstens één keer per jaar werden uitgebracht, drie in de tijdbalk van ''Dragon Ball'' en dertien van ''Dragon Ball Z''. Er werden twee tv-films gemaakt voor ''Dragon Ball Z'', die technisch gezien tot canon behoren, en totdat ''Super'' de ''GT'' uit canon wiste, gold hetzelfde voor de ''Dragon Ball GT'' TV-film. Er werd hiernaar teruggekeerd voor de zeventiende om het [[MilestoneCelebration tienjarig jubileum]] van de franchise te vieren, en ze deden een webspecial in 2008 ter herdenking van het 40-jarig jubileum van ''Magazine/ShonenJump''. Er zijn ook verschillende tv-specials en [=OVAs=] binnen de franchise, meestal gebaseerd op het ''Dragon Ball Z''-gedeelte van het verhaal.

Tot op heden zijn er drie [[LiveActionAdaptation live-action adaptaties]]: de in Amerika gemaakte ''Film/DragonballEvolution'', die in 2009 uitkwam en de enige officieel gelicentieerde film was, de eerdere, campier, Taiwanese ''Film/DragonBallTheMagicBegins'', en de meest loyale Koreaanse gemaakte ''Film/DragonBallFightForVictorySonGoku''.

In de vroege jaren 2000 werd de manga opnieuw uitgebracht in Japan als de "Kanzenban" of "Perfect Edition", met gloednieuwe covers getekend door Toriyama. Dit splitste de 519 hoofdstukken over 34 volumes in plaats van de originele uitgave 42, de Kanzenban omvatte ook alle originele kleurenpagina's, en elk ander hoofdstuk bevatte een boekje met een tekening van huidige, populaire Shueisha-artiesten, die praatten over hoeveel ''Dragon Ball'' hen had beïnvloed. Het laatste deel in 2004 bevatte een nieuw, aangepast einde geschreven en getekend door Toriyama.

Vanaf 2009 tot 2011 heeft Toei ''Anime/DragonBallKai'' (''Dragon Ball Z Kai'' [[MarketBasedTitle buiten Japan]]) uitgezonden, een "[[{{Recut}} opgefriste versie]]" van ''Dragon Ball Z'', in eerste instantie alleen het materiaal van de Saiyan tot de Cell Games omvattend met bijna geen {{filler}} of {{padding}}. In 2014 werd ''Kai'' hervat maar met een veel lager budget, met verschillende muziek en met veel meer opvulling dan de vorige run.

''Dragon Ball'' heeft nu ook een {{spinoff}} manga genaamd ''Dragon Ball SD'' in ''Saikyo Jump'' van Naho Ooishi die begon op 3 december 2010, ongeveer 26 jaar nadat het eerste hoofdstuk van de originele serie voor het eerst werd gepubliceerd in ''Shonen Jump''. Vanaf 21 juni 2011 was er nog een spin-off, ditmaal een one-shot, genaamd ''Episode of Bardock'', ook door Ooishi; later in hetzelfde jaar ontving de Bardock-short een [[AnimatedAdaptation geanimeerde adaptatie]], en Shueshia begon met het herdrukken van gloednieuwe exemplaren van de originele manga, in de originele 42 Volume glory, hoewel met een ander gestileerd logo.

In 2012 begon Toei Animation met het herwerken van hun klassieke geanimeerde aanpassingen, met gloednieuwe producties. ''Dragon Ball'' zou niet buitengesloten worden en er werd aangekondigd dat Toei aan een nieuwe film werkte genaamd ''Anime/DragonBallZBattleOfGods''. Toriyama was direct betrokken bij het schrijven en het zou niet lang na de nederlaag van Kid Boo plaatsnemen. De film trof Japanse theaters op 30 maart 2013. Twee jaar later werkte Toriyama opnieuw met Toei om een ​​direct vervolg op ''Battle of Gods'', getiteld ''Anime/DragonBallZResurrectionF'', tot stand te brengen.

Later in 2015, 18 jaar na het einde van ''GT'', kondigde Toei aan dat de franchise een nieuwe tv-anime genaamd ''Anime/DragonBallSuper'' zou krijgen. Première op Fuji TV op 5 juli 2015, de serie kende aanvankelijk eenvoudig de gebeurtenissen van ''Battle of Gods'' en ''Resurrection [='F'=]'' voordat hij verder ging met zijn eigen nieuwe materiaal.

Vanzelfsprekend is de impact van de franchise op shonen manga op zijn minst ongeëvenaard. Hoewel dit niet de eerste is om het enorme aantal tropes te gebruiken waarmee het het meest geassocieerd wordt, werd het in feite het ''gezicht'' van hen (vooral buiten het thuisland waar het voor velen ''[[GatewaySeries de eerste anime was die ze ooit hebben gezien]]'' en een introductie tot zowel het shonen-gevechtsgenre als anime in het algemeen). Tot op de dag van vandaag, wordt deze serie door het shonen-genre en verschillende anime in het algemeen die elementen uit het shonen gebruiken, hulde eraan of parodiëren deze en gaan door met het nalatenschap. Als bewijs hoeft iemand alleen maar naar drie series van [[TurnOfTheMillennium de jaren 2000]] te kijken, die vaak worden gezien als het meest direct van de spirituele opvolgers: ''Manga/{{Naruto}}'', ''Manga/OnePiece'', en ''Manga/{{Bleach}}''.
----
!!Werken uit de serie zijn:
[[AC:Anime/Manga]]
* ''Manga/DragonBall'' (manga; 1984-95)
** ''Anime/DragonBall'' (anime; 1986-89)
** ''Anime/DragonBallZ'' (1989-96)
*** Dragon Ball Kai (2009-11, 2014-15)
* Dragon Ball GT (1996-97)
* Jaco the Galactic Patrolman (2013-14) StealthPrequel set before the first series. The title character would later return for Super. Also part of the Galactic Patrol Series are:
** Sachie-chan Guu!!
** Jiya
* Dragon Ball Super (2015-18)
* Super Dragon Ball Heroes (2018), an animated adaptation of the Prison Planet saga from Dragon Ball Heroes onwards, released for promotional purposes only in Japan.
[[AC:Animated Films]]

* Dragon Ball: Curse of the Blood Rubies (1986)
* Dragon Ball: Sleeping Princess in Devil's Castle (1987)
* Dragon Ball: Mystical Adventure (1988)
* Dragon Ball Z: Dead Zone (1989)
* Dragon Ball Z: The World's Strongest (1990)
* Dragon Ball Z: The Tree of Might (1990)
* Dragon Ball Z: Lord Slug (1991)
* Dragon Ball Z: Cooler's Revenge (1991)
* Dragon Ball Z: The Return of Cooler (1992)
* Dragon Ball Z: Super Android 13! (1992)
* Dragon Ball Z: Broly – The Legendary Super Saiyan (1993)
* Dragon Ball Z: Bojack Unbound (1993)
* Dragon Ball Z: Broly – Second Coming (1994)
* Dragon Ball Z: Bio-Broly (1994)
* Dragon Ball Z: Fusion Reborn (1995)
* Dragon Ball Z: Wrath of the Dragon (1995)
* Dragon Ball: The Path to Power (1996)
* Dragon Ball Z: Battle of Gods (2013)
* Dragon Ball Z: Resurrection ‘F’ (2015)
* Dragon Ball Super: Broly (December 2018)
[[AC:Crossover Specials]]

* Dr. Slump: Crossed over in the original series during the Red Ribbon Army arc. The '90s Dr. Slump anime also had its own crossover episode. And Dragon Ball Super had both a cameo by Arale in one episode and a full episode crossover.
* Cross Epoch: A crossover with One Piece.
* Dream 9: Super Collaboration Special!!: A one hour animated three way crossover with One Piece and Toriko.
[[AC:Live-Action Films]]

* Dragon Ball: Fight for Victory, Son Goku! (Korea, 1990)
* Dragon Ball: The Magic Begins (Taiwan, 1991)
* Dragonball Evolution (USA, 2009)
[[AC:[=OVA=]s]]

* Dragon Ball: Plan to Eradicate the Saiyans (1993; original/2010; remake)
* The World of Dragon Ball Z (2000)
* Dragon Ball: Yo! Son Goku and His Friends Return!! (2008)
* Dragon Ball – Episode of Bardock (2011)
[[AC:TV Specials]]

* Dragon Ball Z: Bardock – The Father of Goku (1990)
* Dragon Ball Z: The History of Trunks (1993)
* Dragon Ball Z: Summer Vacation Special (1992)
* Looking Back at it All: The Dragon Ball Z Year-End Show! (1993)
* Dragon Ball GT: A Hero's Legacy (1997)
[[AC:Tabletop Games]]

* Dragon Ball Z: The Anime Adventure Game (1999-2002)
[[AC:Video Games]]

Lots of games mainly on Famicom and Super Famicom (plus a few European countries, mainly France and Spain).
* Dragon Ball: Shenron no Nazo (Dragon Power in the US)
* Dragon Ball Z: Super Butōden Series
** Dragon Ball Z: Super Butōden
** Dragon Ball Z: Super Butōden 2
** Dragon Ball Z: Super Butōden 3
** Dragon Ball Z: Shin Butōden
** Dragon Ball Kai: Ultimate Butōden
** Dragon Ball Z: Extreme Butōden
* Dragon Ball Z: Hyper Dimension
* Dragon Ball Z Arcade (1993-1995)
* Dragon Ball Z: Ultimate Battle 22
* Dragon Ball GT: Final Bout (1997; second Dragon Ball game to be released in the North American market, though the first game, Dragon Power, was changed considerably).
* Dragon Ball: Advance Adventure
* Dragon Ball Fusions
* Dragon Ball Heroes
* Dragon Ball Online
* Dragon Ball: Origins Series
** Dragon Ball: Origins
** Dragon Ball: Origins 2
* Dragon Ball: Revenge of King Piccolo
* Dragon Ball Z: Battle of Z
* Dragon Ball Xenoverse
** Dragon Ball Xenoverse 2
* Dragon Ball Z: Attack of the Saiyans
* Super Dragon Ball Z
* Dragon Ball Z Budokai Series
** Dragon Ball Z: Budokai
** Dragon Ball Z: Budokai 2
** Dragon Ball Z: Budokai 3
** Dragon Ball Z: Infinite World
* Dragon Ball Z Shin Budokai Series
** Dragon Ball Z: Shin Budokai
** Dragon Ball Z: Shin Budokai - Another Road
* Dragon Ball Z Budokai Tenkaichi Series
** Dragon Ball Z: Budokai Tenkaichi
** Dragon Ball Z: Budokai Tenkaichi 2
** Dragon Ball Z: Budokai Tenkaichi 3
* Dragon Ball Z: Tenkaichi Tag Team
* Dragon Ball Z: Ultimate Tenkaichi
* Dragon Ball Z: Burst Limit
* Dragon Ball: Raging Blast Series
** Dragon Ball: Raging Blast
** Dragon Ball: Raging Blast 2
* Dragon Ball Z: The Legacy of Goku Series
** Dragon Ball Z: The Legacy of Goku
** Dragon Ball Z: The Legacy of Goku II
** Dragon Ball Z: Buu's Fury
* Dragon Ball Z: Supersonic Warriors Series
** Dragon Ball Z: Supersonic Warriors
** Dragon Ball Z: Supersonic Warriors 2
* Dragon Ball Z: Legendary Super Warriors
* Dragon Ball [=FighterZ=]
* Dragon Ball Z: Dokkan Battle
* Dragon Ball Z: Sagas
* Dragon Ball Legends
----

[Engels: Franchise/DragonBall]
[[source:En:DragonBall]]

Top