Follow TV Tropes

Following

Nl Literatuur / Harry Potter

Go To

https://static.tvtropes.org/pmwiki/pub/images/4e2a019f6266f99ec6a1b0be961212c7.jpg

"Harry — je bent een tovenaar."
Rubeus Hagrid, Harry Potter en de Steen der Wijzen note 
Advertisement:

Een reeks young adult romans van J. K. Rowling, beginnend in de late jaren negentig. Door fantasie te combineren met het bijna uitgestorven Britse Boarding School-genre, was dit het debuut van Rowling, een voormalig onderwijzeres. Er is een multimediafranchise erom heen gebouwd, bestaande uit een reeks films, videospellen en diverse andere gerelateerde merchandising, maar aan het hart ervan staan de boeken.

Het basisverhaal is simpel: Harry Potter is een ogenschijnlijk normale schooljongen, bij zijn haatdragende, mishandelende oom en tante wonend na wees te zijn geworden in zijn eerste jaren. Op zijn elfde verjaardag leert hij dat hij eigenlijk helemaal niet normaal is. Zijn ouders waren beide machtige tovenaars en Harry zelf is beroemd, omdat hij Voldemort ten val bracht, de zogenaamde Evil Overlord van de toverwereld. Voldemort had geprobeerd Harry te vermoorden toen hij nog maar een jaar oud was, maar om onbekende redenen heeft de vloek die hij over de jongen uitsprak, hemzelf getroffen, waardoor hij stierf... soort van.

Advertisement:

Harry gaat naar Zweinstein, de grote school van magie, en is gelukkig. Er zijn de normale schoolproblemen — pestkoppen, onaangename leraren, een driekoppige hond die iets mysterieus bewaakt — maar niets ernstigs, totdat hij een donkere schaduw door het bos ziet glijden. Terwijl hij op onderzoek gaat, ontdekt hij uiteindelijk dat Voldemort niet werkelijk dood ging. Hoewel zijn lichaam werd vernietigd, klampte zijn geest aan het leven vast en zocht manieren om terug te keren uit de dood en zijn terreurcampagne te hervatten.

Advertisement:

De Harry Potter boekenserie:

The spin-off books


Voorbeelden aanwezig in de gehele serie:

  • Actie-Meid: Gedurende de loop van de serie worden meerdere personages dit, vanwege de toenemende Donkerdere en Ruigere toon. Opmerkelijke voorbeelden zijn Hermelien, Ginny, en Molly Wemel.
  • Bitterzoet Einde: Sommige boeken. Bijvoorbeeld:
    • Het derde boek, waar Harry een familielid ontdekt aan wie hij zich begint te hechten, maar die op de vlucht moet slaan omdat hij onterecht gezocht wordt voor moord.
    • Het vijfde boek, waar de wereld eindelijk inziet dat Voldemort terug is, maar... dat is nou juist het bittere, aangezien de wereld zich nu zal moeten voorbereiden op wat later uitmondde in de volgende tovenaarsoorlog.
  • Bloeddorstige Gek: Een aantal personages, waaronder Voldemort, maar Bellatrix van Detta steekt er bovenuit in het bijzonder, met een grote aanbidding van haar meester, en haar sterke neiging om anderen te martelen en/of te vermoorden.
  • Grote Goeierik: Perkamentus, de enige voor wie Voldemort bang is. Oud, wijs en zeer getalenteerd, hij inspireert iedereen om te strijden voor wat juist is.
  • Grote Slechterik: Voldemort. Alhoewel hij niet in elk boek de hoofdschurk is, hangt zijn invloed over alle boeken, en hij is de grote eindbaas van het verhaal. In de boeken daarvoor is dit meestal een handlanger van hem, soms met hem daarachter.

Alles was goed.

Top

How well does it match the trope?

Example of:

/

Media sources:

/

Report